Made by Susanu Laurenţiu Sabin



TICHETELE DE VACANTA

Cateva detalii despre ticketele de vacanta:

- Tichete de masa sunt un instrument de plata, nominale si netransmisibile.

- Tichetele de vacanta, introduse de Guvern începând cu acest an, printr-o ordonanţa de urgenta aprobata la jumătatea lunii februarie, pot fi acordate doar de către angajatorii care in anul fiscal anterior au obţinut profit.

- IMM – urile, societăţile comerciale cu capital privat - nu sunt obligate să acorde salariaţilor tichete de vacanţă, neexistând nicio prevedere în acest sens în Ordonanţa de Urgenţă nr. 8 / 2009, şi nici în Normele de aplicare.

- IMM–urile vor fi interesate să ofere această componentă de pachet salarial,  dat fiind că – pentru acordarea de tichete de vacanţă, angajatorii nu vor mai plăti şi  impozite către stat.

Este evident că tot mai mulţi dintre angajatori vor prefera să acorde salariaţilor tichete de vacanţă, şi nu majorări de salarii, întrucât pentru orice majorare de salariu – angajatorii vor suporta şi impozitul aferent, ceea ce s-ar constitui într-un efort financiar  mult mai mare.

[pic]

Ticket Vacanţa este cea mai eficientă soluţie pentru creşterea productivităţii şi motivarea salariaţilor. Tichetele de vacanţă sunt o alternativă pentru primele de vacanţă, fiind deductibile şi scutite de taxe şi impozite atât pentru angajator cât şi pentru salariat.

Cine poate acorda tichete de vacanţă?

Tichetele de vacanţă pot fi acordate de către toate companiile, indiferent de sectorul de activitate sau de componenţa capitalului social, cu condiţia ca ele să fi înregistrat profit sau venit, după caz, în anul financiar anterior.

Beneficii pentru companii

Tichetele de vacanţă sunt deductibile şi scutite de taxe şi impozite în limita a şase salarii minime brute pe economie şi pot fi utilizate în toate unităţile afiliate de pe teritoriul României. În prezent, suma maximă care poate fi acordată şi este deductibilă şi scutită de taxe şi impozite este de 3600 de lei.

Cadrul legal

Tichetele de vacanţă se acordă în conformitate cu prevederile O.G. nr.8/2009 publicată în Monitorul Oficial nr.110/24.02.2009 şi cu normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă .

OUG nr.8 din 18 februarie 2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă prevede că "pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare tichete de vacanţă".

Tichetele de vacanţă constituie o alternativă viabilă la primele de vacanţă acordate de companii angajaţilor şi vor fi în întregime suportate de către angajator. Tichetele de vacanţă sunt cu până la 50% mai economice decât primele de vacanţă.

Conform Ordonanţei nr.8/2009, tichetele de vacanţă acordate angajaţilor încadraţi cu contract individual de muncă sunt deductibile şi scutite de taxe şi impozite atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a şase salarii minime brute garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Vacanţă de Paşte cu tichetele Elenei Udrea

Evenimentul Zilei, Ana Bâtcă - Vineri, 10 Aprilie 2009

„Tichetele de vacanţă sunt disponibile pe piaţă începând de ieri, iar companiile interesate le pot cumpăra de la unităţile emitente”, a declarat Elena Udrea, ministrul turismului, ieri, într-o vizită în judeţul Giurgiu.

„Astăzi (ieri – n.r.) a fost autorizată şi ultima dintre cele nouă societăţi care emit tichete de vacanţă”, a spus ea, precizând că bonurile pot fi folosite chiar şi de Paşte. Primele tichete de vacanţă din România au fost scoase pe piaţă, ieri, de emitentul Accor Services, după ce, tot ieri, compania a fost autorizată în acest sens.

Primele tichete de vacanţă au fost comandate de o firmă privată din Bucureşti care activează în sectorul producţiei, potrivit reprezentanţilor Accor Services. Angajaţii acestei companii pot alege din cele peste 300 unităţi turistice afiliate Accor până în acest moment.

 

Valoarea maximă a tichetelor de vacanţă de care pot beneficia salariaţii este de cel mult şase salarii minime pe an, adică 3.600 de lei. Sumele corespunzătoare tichetelor de vacanţă acordate de angajatori se deduc din impozitul pe profit.Instituţiile bugetare pot emite tichete de vacanţă cu valori de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei, urmând să achite contravaloarea acestora după prestarea serviciilor de turism.

Sursa: z.ro/artevicole/detalii-articol/846845/Vacanta-de-Paste-cu-tichetele-Elenei-Udrea/

Data publicarii: 11 aprilie 2009 ora 20.00

[pic]

Accor, autorizata pentru tichete de vacanta

10 aprilie 2009 de Cristina Somanescu

Compania Accor Services Romania a emis azi primele tichete de vacanta, sub marca Ticket Vacanta, conform unei informatii furnizate de companie. Firma si-a majorat capitalul social cu un milion de euro in acest scop, fiind primul emitent autorizat in aceasta piata. Tichetele de vacanta emise de companie pot fi acordate de orice categorie de angajator. Cu tichetele de vacanta se pot cumpara servicii turistice doar pe teritoriul Romaniei. “Principalul obiectiv pe care il avem pentru Ticket Vacanta in prezent este sa dezvoltam o retea de unitati turistice afiliate, cat mai echilibrata. Avem deja peste 300 de unitati turistice afiliate in prezent, dintr-un total de 7.000 de unitati autorizate de Ministerul Turismului. Ne propunem ca, pana la sfarsitul lunii iunie, sa avem 2.500 de unitati afiliate”, a declarat pentru standard.ro Philippe Blecon, directorul general al Accor Services Romania.

Sursa: standard.ro/articol_88639/accor__autorizata_pentru_tichete_de_vacanta.html

Data publicarii: 11 aprilie 2009 ora 20.00

[pic]

Informatii oferite de romticket.ro

Avantajele angajatorilor:

- faceti economii: impozite 0 % atat pentru salariat cat si pentru angajator, acordand tichete de vacanta.

- dispuneti de un avantaj: diversificarea pachetului salarial fara costuri suplimentare;

- motivati angajatii, generand stabilitate si eficienta.

Avantajele afiliatilor:

- cresterea cifrei de afaceri prin cresterea gradului de ocupare a unitatiilor turistice pe tot parcursul anului;

- cresterea numarului de clienti;

- diversificarea ofertelor;

Parteneri afiliati tichetelor de vacanta:

- unitati turistice autorizate de Ministerul Turismului;

- Hoteluri si pensiuni din Romania;

- Unitati de tratament balnear din Romania

Cum pot fi cheltuite tichetele de vacanta ROMTICKET:

- doar de catre beneficiar, identificat pe baza actului de identitate;

- doar pentru plata serviciilor turistice: transport, cazare, alimentatie, tratament balnear, agrament;

- doar in unitati autorizate de Ministerul Turismului, prin Certificate de clasificare sau Liceente de turism.

Cadru legal:

- O.U.G. nr. 8/ 2009 cu normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta aprobate prin H.G. nr. 215/ 04.03.2009;

- Liceentierea de catre Ministerul Turismului a unitatiilor afiliate;

- Nerespectarea cadrului legal atrage amenda contraventionala si retragerea Liceentei de turism.

[pic]

12 martie 2009

Descarca aceste documente in word:

|Ordonanta tichete de vacanta 16 februarie 2009 |[pic]|

|Norme tichete de vacanta cu observatii Ministerul Finantelor 3 martie|[pic]|

|2009 | |

|ANEXE 4 martie 2009 |[pic]|

[pic]

Tema: Sedinta de Guvern din 04 martie 2009

Executivul a adoptat normele metodologice pentru acordarea tichetelor de vacanţă

GUVERNUL ROMANIEI

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi normele metodologice privind acordarea tichetelor de vacanţă.

Hotărârea de Guvern prevede că modul de acordare a tichetelor de vacanţă se stabileşte prin regulament de ordine interioară de către angajatorii care au obţinut în anul fiscal anterior profit sau venit, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii angajaţilor. Părţile stabilesc de comun acord:

- numărul salariaţilor care pot primi anual tichete de vacanţă şi nivelul sumelor care se acordă anual salariaţilor sub forma tichetelor de vacanţă ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor.

- categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanţă.

Conform actului normativ adoptat astăzi, contractele pentru achiziţionarea tichetelor de vacanţă, care se vor încheia între angajator şi unităţile emitente, trebuie să cuprindă:

- Necesarul estimat anual de tichete de vacanţă;

- Preţul imprimatului reprezentând tichetul de vacanţă al livrării acestuia;

- Informaţii cu privire la unităţile afiliate la care beneficiarii pot folosi tichetele de vacanţă;

- Condiţiile privind responsabilitatea părţilor şi rezilierea contractului.

Potrivit hotărârii adoptate astăzi, angajaţii care primesc tichete de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze tichetele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea. Beneficiarilor le este interzis să comercializeze tichetele de vacanţă în schimbul unor sume de bani, să primească un rest de bani la tichetul de vacanţă, în cazul în care suma corespunzătoare solicitată este mai mică decât valoarea nominală a tichetului de vacanţă sau să utilizeze tichetele pentru achiziţionarea altor servicii decât cele prevăzute de lege.

În ceea ce priveşte contractele care se încheie între unităţile emitente care pot desfăşura activitatea specifică de acordare a tichetelor de vacanţă şi unităţile afiliate, actul normativ prevede:

- Unităţile emitente au obligaţia ca înainte de încheierea contractelor să solicite unităţilor afiliate licenţa de turism în cazul agenţiilor de turism şi certificatul de clasificare, în cazul structurilor de primire turistice.

- Unităţile emitente încheie contracte numai cu unităţile afiliate care deţin licenţă de turism sau certificat de clasificare conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/1998, după caz, emise de Ministrul Turismului şi care sunt valabile la data încheierii contractului.

- Lista unităţilor turistice autorizate conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/1998 se postează de către Ministerul Turismului pe site-ul oficial al instituţiei.

Pachetul de servicii turistice care poate fi achiziţionat pe baza tichetelor de vacanţă poate cuprinde servicii de cazare, alimentaţie publică, transport, tratament balnear, agrement. Conţinutul minim al pachetului de servicii turistice conţine obligatoriu servicii de cazare cu condiţia să cuprindă cel puţin o noapte de cazare.

Actul normativ mai cuprinde şi reglementări privind elementele înscrise pe imprimatele reprezentând tichetul de vacanţă, încadrarea bugetară a capitolului „Tichete de vacanţă” în cadrul bugetelor de venituri şi cheltuieli ale angajatorilor, precum şi cuantumul amenzilor pentru contravenţii.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 04.03.2009

Sursa: .ro/executivul-a-adoptat-normele-metodologice-pentru-acordarea-tichetelor-de-vacanta__l1a104521.html

Data publicarii: 6 martie 2009, ora 9.00

[pic]

In Monitorul oficial nr. 145 / 2009 a fost publicata HG nr. 215 / 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanta.

Potrivit art.1 alin. (6) din OUG nr. 8 / 2009 privind acordarea tichetelor de vacanta pot acorda tichete de vacanta doar angajatorii care in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz. Tichetele de vacanta se vor distribui de angajatori doar dupa ce acestia au achitat unitatii emitente, integral, contravaloarea nominala a tichetelor de vacanta achizitionate, inclusiv pretul imprimatelor.

Angajatorii au obligatia sa organizeze evidenta proprie a tichetelor de masa prin completarea urmatoarelor formulare:

- situatia centralizatoare a tichetelor de vacanta achizitionate, utilizate si returnate de catre angajatori;

- situatia analitica a tichetelor de vacanta distribuite salariatilor de catre angajatori;

- situatia analitica a tichetelor de vacanta returnate de salariati angajatorilor.

Acesti angajatori impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii salariatilor vor stabili prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamentele interne in cazul personalului contractual din institutiile bugetare reguli privind modul de acordare a tichetelor de vacanta, care sa prevada:

a) numarul beneficiarilor din unitate care pot primi anual tichete de vacanta si nivelul sumelor care se acorda anual beneficiarilor sub forma tichetelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanta.

Angajatorii care vor acorda tichete de vacanta vor cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli o pozitie distincta denumita "Tichete de vacanta", potrivit celor convenite cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii beneficiarilor.

In cazul institutiilor publice, tichetele de vacanta se acorda in limita sumelor prevazute distinct cu aceasta destinatie in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, fiecarui ordonator de credite.

Costul imprimatelor reprezentand tichetele de vacanta se suporta de catre angajatori din cheltuielile proprii iar in cazul institutiilor publice de la articolul bugetar "Alte cheltuieli materiale".

Salariatii care primesc tichetele de vacanta sunt singurele persoane indreptatite sa le utilizeze in perioada mentionata pe acestea si in exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat. Salariatii vor primi tichete de masa numai de la angajatorii unde isi au functia de baza.

Pachetul de servicii turistice care poate fi achizitionat pe baza tichetelor de vacanta poate cuprinde servicii de cazare, alimentatie publica, transport, tratament balnear, agrement. Pachetul minim contine in mod obligatoriu servicii de cazare.

Salariatilor le este interzisa:

a) utilizarea tichetelor de vacanta pentru achizitionarea altor servicii decat cele din pachetele de servicii turistice;

b) primirea unui rest de bani la tichetul de vacanta, in cazul in care suma corespunzatoare solicitata este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de vacanta;

c) comercializarea tichetelor de vacanta in schimbul unor sume de bani.

Serviciile turistice care pot fi achizitionate cu ajutorul tichetelor de vacanta sunt prestate de structuri de primire turistice clasificate de Ministerul Turismului conform prevederilor OG nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania. Aceste servicii pot fi achizitionate direct de la prestatorii de servicii turistice sau prin intermediul agentiilor de turism pe baza actului de identitate.

Unitatiile afiliate, adica operatorii cu activitate de turism din Romania, autorizati de Ministerul Turismului, conform OG nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania si agentiile de turism licentiate, pot incheia contracte cu unitatiile emitente a tichetelor de vacanta avand urmatoarele obligatii:

a) sa respecte interdictiile prevazute mai sus pentru salariati;

b) sa primeasca tichetele de vacanta doar pentru pachetul de servicii turistice;

c) sa completeze in spatiul destinat fiecarui tichet de vacanta nominal utilizat locatia, data primirii tichetului de vacanta si sa aplice stampila;

d) sa prezinte unitatii emitente la termenele stabilite prin contract si dupa prestarea serviciilor tichetele de vacanta primite, datate si stampilate, in vederea decontarii;

e) alte obligatii stabilite in baza contractelor de prestari de servicii incheiate cu unitatile emitente.

Unitatiilor afiliate le este interzis sa accepte tichete de vacanta cu termenul de valabilitate expirat. In acest caz tichetele nu se vor decontata de unitatea emitenta.

De asemenea HG nr. 215 / 2009 prevede ca operatiunile privind emiterea, achizitionarea si utilizarea tichetelor de vacanta se inregistreaza in contabilitate cu respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 si a reglementarilor contabile aplicabile. Evidenta tichetelor de vacanta se tine la valoarea nominala a acestora.

Totodata conducerea unitatilor angajatoare are obligatia sa imputerniceasca in scris persoanele care sunt responsabile de gestionarea tichetelor de vacanta.

Potrivit HG nr. 215 / 2009 constituie contraventii urmatoarele fapte:

- distribuirea de catre angajatori a tichetelor de vacanta daca nu au achitat unitatii emitente contravaloarea nominala a tichetelor de vacanta achizitionate, inclusiv pretul imprimatelor, care se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;

- utilizarea de catre salariati a tichetelor de vacanta pentru achizitionarea altor servicii decat cele din pachetele de servicii turistice, care se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei;

- primirea unui rest de bani la tichetul de vacanta, in cazul in care suma corespunzatoare solicitata este mai mica decat valoarea nominala a tichetului de vacanta, care se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei;

- comercializarea tichetelor de vacanta in schimbul unor sume de bani, care se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei;

- inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind emiterea, achizitionarea si utilizarea tichetelor de vacanta cu incalcarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 si a reglementarilor contabile aplicabile, care se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;

- tinerea evidentei tichetelor de vacanta la alta valoare decat cea nominala, care se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;

- nenumirea de catre conducerea unitatilor angajatoare a persoanelor responsabile de gestionarea tichetelor de vacanta, care se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Act normativ studiat in acest articol:

PARLAMENTUL ROMANIEI - CAMERA DEPUTATILOR SENAT

LEGE privind acordarea tichetelor de vacanta [pic]

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Art. 1. - (1) Salariatii din cadrul societatilor comerciale, companiilor nationale, societatilor nationale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi titluri nominative denumite in continuare tichete de vacanta.

(2) Tichetele de vacanta se pot acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.

(3) Tichetele de vacanta reprezinta un titlu de valoare finantat solidar de catre angajator si salariat.

Art. 2. - (1) Tichetele de vacanta se emit de catre unitatile cu activitate specializata in domeniul care face obiectul prezentei legi, denumite in continuare unitati emitente.

(2) Unitatile emitente desfasoara aceasta activitate numai in baza autorizatiei de functionare, acordata de Ministerul Finantelor Publice.

Autorizatia de functionare se acorda potrivit criteriilor stabilite de catre Ministerul Finantelor Publice, astfel incat sa se asigure dezvoltarea

concurentiala a serviciilor prevazute de prezenta lege.

(3) Unitatile care emit tichete de vacanta sunt obligate sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitizarii acestora.

(4) Fiecare tichet de vacanta este valabil numai in conditiile in care cuprinde, cel putin, urmatoarele mentiuni:

a) numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta;

b) numele si prenumele salariatului care are drept de utilizare de tichete de

vacanta;

c) numele si adresa emitentului;

d) denumirea si codul fiscal al angajatorului;

e) valoarea nominala a tichetului de vacanta;

f) date referitoare la perioada de valabilitate;

g) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de alte bunuri sau servicii decat cele care fac obiectul prezentei legi;

h) spatiu destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii la care tichetul de vacanta fost utilizat.

Art. 3. - (1) Salariatul poate utiliza tichetele de vacanta pana la data de 31 decembrie a anului urmator celui in care au fost emise tichetele de

vacanta.

(2) Tichetele de vacanta pot fi folosite numai pentru achitarea contravalorii serviciilor achizitionate si prestate pe teritoriul Romaniei, prin intermendiul agentiilor de turism licentiate cu care unitatile emitente au contractat de prestarea serviciilor respective. Serviciile vor fi prestate in structuri de primire turistice cu functiuni de cazare, alimentatie publica, tratament balnear, agrement, de transport, pentru activitati sportive si culturale cu care unitatile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.

(3) Agentiile de turism agreate pot sa acorde beneficiarilor de tichete de vacanta reduceri de tarife si bonificatii, variabile in functie de perioada anului pentru care sunt emise tichetele de vacanta.

(4) In cazul in care suma ce reprezinta contravaloarea serviciilor achizitionate este mai mica decat valoarea nominala a tichetelor de vacanta, utilizarea acestora este considerata integrala.

Art. 4. - (1) Angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantul salariatilor stabilesc de comun acord unitatea emitenta a tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzatoare, precum si suma lunara cu care va contribui angajatorul la Fondul comun pentru tichete de vacanta, in conditiile art. 6 din prezenta lege.

(2) Unitatile emitente au obligatia de a transmite lista agentiilor de turism corespunzatoare retelei de utilizare, la care salariatii pot folosi tichete de vacanta.

(3) Unitatea emitenta va deschide un cont bancar special, destinat in mod exclusiv viramentelor bancare catre Fondul comun pentru tichete de vacanta. In acest cont bancar, angajatorul va vira lunar contributiile sale si ale salariatilor, dupa cum au fost stabilite de acestia, de comun acord.

(4) Decontarea tichetelor de vacanta intre agentiile de turism si unitatile emitente ale tichetelor de vacanta se face numai prin intermediul unitatilor bancare. Acelasi regim de decontare se va aplica si in cazul relatiei dintre angajator si unitatea emitenta.

(5) Sumele derulate prin operatiunile cu tichete de vacanta de catre unitatile emitente ale acestora nu pot fi utilizate pentru reinvestirea in alte scopuri.

Art. 5. - (1) Sumele lunare cu care angajatorul contribuie la Fondul comun pentru tichete de vacanta sunt scutite la plata impozitului pe venitul global pentru salariat si respectiv, sunt deductibile in limita salariului minim pe economie, la calculul impozitului pe profit pentru angajator.

(2) Sumele prevazute la alin. (1) nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.

Art. 6. - (1) Salariatul are dreptul sa primeasca tichete de vacanta numai daca consimte ca in cursul unui an calendaristic, pe o perioada de minim 4 luni si maxim 11 luni, sa plateasca o contributie lunara echivalenta cu minim 25% si maxim 100% din salariul minim pe economie.

(2) Angajatorul stabileste nivelul contributiei sale lunare la Fondul comun pentru tichete de vacanta, in functie de prioritatile sale financiare.

Contributia angajatorului nu poate fi mai mica decat contributia lunara a salariatului, reprezentand minim 25% din salariul minim pe economie.

(3) La data implinirii perioadei de contributie, unitatea emitenta, la cererea angajatorului, va emite tichete de vacanta nominale. Valoarea nominala a tichetelor va fi egala cu suma varsata pana atunci de catre salariat si angajator la Fondul comun pentru tichete de vacanta, la care se adauga o suma egala cu dobanda calculata de banca unde este deschis contul special pentru varsamintele efectuate de salariat si angajator.

(4) Plata serviciilor oferite de unitatea emitenta sunt in sarcina angajatorului si nu sunt incluse in contravaloarea nominala a tichetelor de vacanta.

(5) Pe parcursul perioadei de contributie, salariatul poate intrerupe varsarea contributiei sale lunare, caz in care angajatorul nu mai poate fi obligat sa verse contributia sa la Fondul comun pentru tichete de vacanta. In cazul in care intreruperea are loc la cererea salariatului, inainte de implinirea termenului minim de cotizare de 4 luni, salariatului si angajatorului li se

vor returna, in numerar, sumele varsate, urmand ca dobanda aferenta sa fie incasata numai de angajator. Daca intreruperea are loc dupa implinirea termenului minim de cotizare de 4 luni, salariatului ii vor fi eliberate tichete de vacanta, in conditiile prezentei legi.

Art. 7. - Dupa implinirea termenului minim de cotizare, salariatii pot cere oricand, prin intermediul angajatorului, eliberarea tichetelor de vacanta

in conditiile art.6, alin. (3).

Art. 8. - Vanzarea de catre salariati si comercializarea de catre agentiile de turism a tichetelor de vacanta constituie contraventie si se

sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 RON.

Art. 9. - (1) Constatarea contraventiilor prevazute la art. 8, precum si aplicarea amenzilor contraventionale se fac de catre personalul imputernicit al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si al directiilor generale de munca si protectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti.

(2) Constatarea sanctiunilor si aplicarea contraventiilor se fac in conformitate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002.

Art. 10. - In termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului vor elabora norme de aplicare, aprobate prin hotarare a Guvernului.

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download

To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.

It is intelligent file search solution for home and business.

Literature Lottery

Related download
Related searches