Voorwoord - VTV Blijdorp - Volkstuinen in Rotterdam



70 JAAR

INHOUDSOPGAVE

DEEL 1

BLZ

INFORMATIE ……………………………………………………………………………………… 4

1.1 Algemeen ……………………………………………………………………… 4

1.1.1 Voorwoord …………………………………………………………………… 4

1.1.2 De Vereniging.……………………………………………………….…… 4

1.1.3 Openbaar wandelpark………………………………………………… 5

1.1.4 Verenigingsplichten ..……………………………………………….… 5

1.1.5 Wonen buiten de stad ………………………………………………… 6

1.1.6 Tuinopzeggingen ………………………………………………………… 7

1.1.7 Milieupark …………………………………………………………………… 8

1.1.8 Nog enkele mededelingen ………………………………………… 9

1.2 Kantine commissie …..…………………………………………………………… 10

1.3 Kweek en Tentoonstellings commissie ………………………………… 11

1.4 Tuincommissie .………………………………………………………………..…… 14

1.5 Bouw c.q. Technische commissie ………………………………………… 16

1.5.1 Algemeen …………………………………………………………………… 16 1.5.2 Regelgeving met betrekking tot de bouw van opstallen

op een volkstuin

( overgenomen uit de vraagbaak bouwzaken RBvV ) ……………… 18

1.6 Redactie commissie ……………………………………………………………… 23

1.7 Kascontrole commissie ………………………………………………………… 24

1.8 De Tuinwinkel ………………………………………………………………………. 24 1.9 Het Verenigingsgebouw ……………………..……………………………….. 24

DEEL 2

STATUTEN VAN DE VERENIGING …………………………………………………… 25

DEEL 3

REGLEMENT VAN DE VERENIGING ……………………………………………… … 40

BIJLAGEN

I - Adres gegevens …………………………………………………………………. 54

II - Folder Inbraakpreventie volkstuincomplexen …………………..

III - Kosten overzicht ………..………………………………………………..…… 55

IV - Water afsluiten ……………………………………………………………………. 55

V - Plattegrond complex ……………………………………………………………… 56

DEEL 1

-

INFORMATIE

-

-

Deze informatiemap is samengesteld uit diverse bronnen

-

DOOR:

Het Bestuur

-

DATUM:

Maart 2004

-

-

- VERSIE 3.0 – D.D. 23-03-04 -

-

-

© HdV

1 - INFORMATIE:

1. Algemeen

1. Voorwoord

Met deze informatie map van de volkstuindersvereniging BLIJDORP trachten wij onze leden en in het bijzonder onze nieuwe leden te informeren over alles wat met de vereniging en volkstuingebeuren te maken heeft, waarbij wij tevens een aantal voorschriften, adviezen, tips, praktische wenken e.d. verstrekken.

Bewaar deze map daarom goed zodat u altijd hiervan gebruik kunt maken zodra u iets over de vereniging wilt weten.

Deze informatiemap blijft eigendom van de vereniging. Bij het opzeggen van uw tuin moet u deze map inleveren bij het bestuur. Doet u dit niet dan wordt € 20,00 als administratie kosten bij u in rekening gebracht.

Gezien de vele facetten die aan het geheel vast zitten, is het niet mogelijk om in kort bestek een geheel kompleet overzicht te geven, zodat wij ons hebben moeten beperken tot de onzes inziens meest voorkomende zaken.

Mochten er dus nog vragen of onduidelijkheden over zijn gebleven, dan bent u altijd van harte welkom bij het bestuur.

2. De Vereniging

Door lid te worden van onze vereniging bent u huurder geworden van een stuk grond van de Rotterdamse Bond van Volkstuinders, die deze grond weer in beheer heeft van de gemeente Rotterdam, afdeling Sport & Recreatie.

Onze vereniging wordt vertegenwoordigd door het bestuur, bestaande uit vier dagelijkse bestuurders en twee bestuurders.

Het Dagelijks Bestuur bestaat uit:

- de voorzitter

- de 2e voorzitter

- de secretaris

- de penningmeester

De overige bestuurders vertegenwoordigen de commissies binnen onze vereniging in het bestuur.

Het bestuur van onze vereniging heeft op iedere zaterdag tussen 10.30 uur en 12.00 uur zitting in het verenigingsgebouw voor alle vragen welke betrekking hebben op de vereniging en het volkstuingebeuren.

Een vereniging kan nu eenmaal niet zonder regels, vandaar dat u in het boekje evenals in de statuten en het huishoudelijk reglement de regels kunt vinden waaraan leden van de vereniging zich dienen te houden. Dit alles om het voor u en de anderen zo prettig mogelijk te maken op ons complex.

3. Openbaar wandelpark

Ons tuincomplex is een openbaar wandelpark tussen zonsop – en zonsondergang. Voor het gehele complex geldt een algemeen rijverbod met uitzondering van het verzorgend vervoer ten behoeve van de vereniging evenals ziekenvervoer.

Elke propaganda, politiek gericht of niet, reclames, collectes, lotenverkoop enz, zijn zonder toestemming van het bestuur niet toegestaan.

4. Verenigingsplichten

Als volkstuinder heeft u de beschikking over een kostbaar stukje grond, die u rechten geeft maar zeker ook plichten oplegt. Plichten, die voor een goed en rustig voortbestaan van onze vereniging noodzakelijk zijn en waar nodig zullen worden aangevuld of aangepast aan de omstandigheden. Geen grotere vrijheid dan vrijheid in gebondenheid, heel normale verenigingsplichten dus ter bevordering van ons aller welzijn.

Een aantal van onderstaande opmerkingen staan ook in het huishoudelijk- reglement, maar omdat niet iedereen het huishoudelijk reglement regelmatig leest staan onder het hoofdstuk verenigingsverplichtingen, de belangrijkste onderwerpen nog eens vermeld.

Enkele van deze algemene verplichtingen zijn:

- Alle leden worden geacht in het bezit te zijn van de statuten en het huishoudelijk reglement, zowel van de Rotterdamse Bond als van onze eigen vereniging, het bezit is dus verplicht. De statuten en het reglement zijn in deze MAP onder hoofdstuk 2 en 3 opgenomen.

- Contributie, grondhuur en andere kosten dient u op verzoek binnen de gestelde termijn te voldoen.

- Het is verboden zich zonder toestemming van het bestuur, behoudens noodgevallen, op een andere tuin te gaan. Bestuursleden en zij die met taken namens het bestuur belast zijn, hebben toegang tot de tuinen voor het uitoefenen van hun functie.

- Het is niet toegestaan de tuin aan derden te verhuren dan wel in gebruik te geven, zich tijdelijk, tijdens vakanties o.d., laten vervangen mag alleen na toestemming van het bestuur.

- Van de publicatieborden mag alleen gebruik worden gemaakt via het bestuur, neem bij het komen of gaan van het complex kennis van de mededelingen op deze borden.

- Blijf bij verstoppingen o.d. met uw handen van de hoofdwaterleidingen, hoofdriolen en afsluiters af, maak melding van gebreken bij het bestuur, zodat deze de benodigde maatregelen kan treffen. Een en ander geldt ook voor de gehele waterhuishouding van het complex.

- Het plaatsen / storten van vuil buiten het milieupark op het complex en daarbuiten is niet toegestaan.

- Het overnachten op het complex in de huisjes is door de dienst Sport & Recreatie alleen toegestaan in de periode van 1 april tot 30 september. Het plaatsen van tenten op de tuinen is niet toegestaan.

- Radio’s, televisie en andere geluidsapparatuur of instrumenten mogen niet buiten uw huisje hoorbaar zijn, terwijl antennes op en/of tegen de huisjes alsmede in de tuinen niet zijn toegestaan.

- Op de paden is het niet toegestaan fietsen, bromfietsen, motoren, enz, te plaatsen. Het storten van zand, grond, mest en overige materialen op de paden is eveneens niet toegestaan. Aanhangwagen, caravans e.d. mogen niet op paden evenals op de tuinen geplaatst worden. Behoudens voor het in – en uitladen van goederen, is het parkeren onder aan de “hol” hoofdingang niet toegestaan.

- In principe mogen in het geheel geen huisdieren worden gehouden, draag er dus zorg voor dat anderen geen last ondervindt van uw hond, kat, papagaai enz. Honden dienen altijd aangelijnd te zijn en buiten het complex te worden uitgelaten, ruim bij onverhoopte vervuilling van paden of gazons de rommel op. Katten mogen niet los lopen en voeder geen zwerfkatten.

- Hoewel as goed is voor uw tuin, moeten wij u er op wijzen dat het volgens de Algemene Politieverordening van de gemeente Rotterdam verboden is een vuur aan te leggen.

- Ieder lid is aansprakelijk voor schade toegebracht aan verenigingsbezit, ook voor de schade die wordt aangericht door gezinsleden, familie of andere bezoekers van de tuin. Tevens moet ieder lid er zorg voor dragen dat deze personen zich houden aan de geldende voorschriften ten aanzien van gedragingen op ons complex.

- Het gebruik van aggregaten is in het geheel niet toegestaan. Het gebruik van elektrische / motorische en/of gereedschappen is op de zondagen en na 19.00 uur eveneens niet toegestaan.

5. Wonen buiten de stad.

Voor het hebben van een volkstuin en het wonen buiten de gemeente Rotterdam, zijn de volgende gedragsregels vastgesteld.

- Aanvragen van niet Rotterdammers worden afgewezen.

- Tuinders die een woonplaats buiten Rotterdam kiezen dienen hun tuin te verlaten, met dien verstande dat het gebruiksreglement met hen nog eenmaal verlengd kan worden voor één jaar.

- Het onder hier boven genoemde vindt geen toepassing indien het volkstuinders betreft die verhuizen naar een van de hierna genoemde grensgemeenten, te weten.

Poortugaal, Rhoon, Barendrecht, Zevenhuizen, Schiedam, Bergschenhoek, Ridderkerk, Capelle a/d IJssel, Berkel en Rodenrijs, Spijkenisse en Nieuwerkerk a/d IJssel

In dat geval geldt een overgangstermijn van in principe 5 jaar, waarbij de desbetreffende gebruiksreglementen derhalve 5 maal zullen worden verlengd.

6. Tuinopzeggingen.

In geval van opzegging door het lid moet alles wat zich op de tuin bevindt, voor 1 januari van het komende jaar verwijderd zijn. Het lid is verplicht bij het einde van de huur wegens opzegging of royement, zijn tuin te ontruimen, in ordelijke staat achter te laten en op te leveren aan het bestuur.

Het bestuur kan een afwijkende regeling treffen, bijvoorbeeld bij het overdragen van huisje o.d. aan een volgende huurder. In het navolgende wordt uiteen gezet wat u moet doen bij het opzeggen van uw tuin en wat er allemaal staat te gebeuren.

– Als u besloten heeft om uw tuin om de een of andere reden op

te zeggen, begint u met het bestuur hiervan schriftelijk in kennis te stellen, waarna u zich vervolgens op zaterdagochtend bij het bestuur dient te melden zodat er iemand van het bestuur samen met u de tuin kan gaan bekijken, een en ander om te controleren of alle aanwezige opstallen aan de huidige bouwvoorschriften voldoen en om te zien of de tuin vrij van vuil, afval, rommel e.d. is.

– Is de tuin door de bestuurder in orde bevonden, dan dient men een set sleutels van het huisje, loodsje en het toegangshek aan het bestuur te overhandigen. Zo spoedig mogelijk daarna zal de tuin, het huisje met eventuele inventaris en de overige bouwwerken op de tuin, door de taxatie commissie van de vereniging worden getaxeerd.

Hierna mag er niets meer verwijderd worden wat getaxeerd is moet op de tuin blijven (ook inboedel, gereedschap, etc.)

– Het totale bedrag van de taxatie wordt u vervolgens schriftelijk meegedeeld, gaat u met het bedrag akkoord dan dient u de akkoordverklaring te ondertekenen en aan de vereniging terug te zenden. Op deze akkoordverklaring moet u naast uw handtekening ook uw giro – of bankrekening vermelden.

Pas als het getekende formulier terug is bij het bestuur kunnen er pogingen worden gedaan om uw tuin te verkopen.

Gaat u niet akkoord met het getaxeerde bedrag dan kunt u zich alleen wenden tot de Rotterdamse Bond, die dan voor een bedrag (voor rekening van de aanvrager) uw huisje opnieuw gaat taxeren.

Bedenk echter wel dat de Rotterdamse Bond alleen uw huisje taxeert en niet de overige opstallen, inventaris e.d. en dat de uitslag van deze laatste taxatie bindend is, ook al was de taxatie van de vereniging eventueel hoger.

– Het kan voorkomen dat er geruime tijd ligt tussen het opzeggen van uw tuin en de verkoop daarvan, de reden hiervan is dat het in deze tijd steeds moeilijker wordt een tuin te verkopen, omdat de omstandigheden niet gunstig zijn.

Bedenk ook dat het taxeren van uw huisje vrijwilligers werk blijft, dat vaak alleen in het weekend kan gebeuren.

– Nadrukkelijk dient gesteld te worden dat u verantwoordelijk blijft voor het onderhoud van uw tuin, zolang deze nog niet is verkocht. Probeer deze dan ook bij te houden, een schone tuin verkoopt gemakkelijker dan een vuile tuin.

Doorgaans zult u een gedeelte van de door u betaalde lasten op uw rekening terug ontvangen, blijkt u tuin echter onverkoopbaar, dan zal dit zeer beslist niet het geval zijn.

7. Milieupark

Het milieupark is alleen geopend als de tuinwinkel geopend is. Dus met andere woorden de openingsdagen en tijden van de tuinwinkel zijn ook bepalend voor de openingstijden van het milieupark.

- Het gescheiden afvoeren van huisvuil, tuinafval, snoeihout mits een redelijke lengte van ± 1.50 meter in acht wordt genomen, papier/karton en glas kan alleen via het milieupark op ons complex.

- Alle aangeboden zakken moeten geopend worden en kunnen daarna gestort worden. Dit is i.v.m. de controle van de inhoud en een minder volume in de container.

– Het aanbieden van hout, oud ijzer en stenen kan en mag alleen in overleg met de milieupark medewerkers.

– Het aanbieden van grofvuil c.q. sloopafval huisjes, chemisch afval, verfresten, koelkasten, accu’s, batterijen, bedden, tuinmeubelen en autobanden is verboden

Dit moet men zelf afvoeren naar het milieupark van de Roteb aan de Melanchtonweg in Schiebroek aanhanger eventueel beschikbaar

– Medewerkers van het milieupark hebben het recht om alle niet redelijk aangeboden spullen te weigeren.

– Het versnipperen van snoeihout op de tuin kan nog steeds, hier zijn dan echter wel kosten aan verbonden en er moet wel tijd en gelegenheid voor zijn. Een afspraak maken met de tuincommissie

– Er is een mogelijkheid om een aanhanger [tandem asser] van de vereniging te gebruiken. Wel op afspraak en tegen kosten

– Er kunnen natuurlijk altijd met het bestuur nadere afspraken over het milieupark gemaakt worden.

8. Nog enkele mededelingen

Laat het bestuur weten wanneer u of uw partner door ziekte langdurig bedlegerig is, dan wel opgenomen is in een ziekenhuis o.d., wij kunnen dan pas een blijk van medeleven geven.

Geef ook adreswijzigingen, een nieuw of gewijzigd telefoonnummer aan ons door.

Een goed tuinlid bezoekt de algemene ledenvergaderingen, omdat dit immers de enige plaats is waar u van uw inspraakmogelijkheid gebruik kunt maken.

Tot slot van deze mededelingen willen wij u er op wijzen dat er binnen onze vereniging een aantal commissies actief zijn.

Deze commissies zijn.

- de kantine commissie:

deze draagt zorg voor het gebruik van ons verenigingsgebouw en organiseren eventueel activiteiten die naast het tuinieren ook voor de nodige ontspanning kunnen zorgen.

- de kweek – en tentoonstellings commissie:

Voor de in – en verkoop van de perkplanten voor uw tuin en voor het organiseren van tentoonstellingen met producten die op ons complex gekweekt zijn

- de tuin commissie:

Voor het verzorgen van het algehele uiterlijk van ons complex.

- de bouw c.q. technische commissie:

Voor het aanvragen van bouwvergunningen, het beoordelen van bouwplannen en het controleren van uw bouwactiviteiten en tevens belast is met het onderhoud van alle op ons complex aanwezige opstallen van de vereniging.

- de redactiecommissie:

die minimaal 4 keer per jaar zorgt voor het uitgeven van de “Groene Blijdorper”, waarin het goede en het slechte nieuws betreffende onze vereniging, de diverse activiteiten en/of de door u ingezonden kopij geplaatst kan worden.

- de kascontrole commissie:

die controleert of de financiële handelingen van de vereniging wel op de juiste en verantwoordde wijze geschieden.

- de tuinwinkel:

Voor de in – en verkoop van alles wat u in/om de tuin nodig kunt hebben.

Het werk wat deze voornoemde commissies in het belang van de vereniging en haar leden uitvoeren is van onschatbare waarde en is voor het voortbestaan van een goede en gezonde vereniging onmisbaar.

Het vele werk en de vele activiteiten die zij organiseren en uitvoeren is onmogelijk in zijn geheel te vermelden, daarom hebben wij de voor u meest belangrijke gegevens van de commissies verzameld en samengevat, zodat u deze per commissie terug kunt vinden in deze informatiemap.

Naast de leden van de vereniging die in de commissie hun steentje bijdragen, zijn er ook een aantal die buiten de commissies veel werk verrichten ter ondersteuning van deze commissies.

Het werk dat door deze leden veelal in de wintermaanden geheel vrijwillig wordt uitgevoerd, is eveneens onmisbaar en zal te allen tijde voor de vereniging noodzakelijk blijven.

2. Kantine commissie

Bij de diverse activiteiten van de commissies die zich in het verenigingsgebouw afspelen, zorgt de kantinecommissie dat u naar behoefte een drankje en/of hapje kunt eten.

Tevens verzorgen zij diverse evenementen die binnen of buiten ons verenigingsgebouw plaats vinden.

Het klaverjassen in het zomerseizoen vindt plaats op de vrijdagavonden, aanvang 20.00 uur, waarvoor u zich per avond vanaf 19.30 uur in het verenigingsgebouw kunt laten inschrijven. In het winterseizoen kunt u voor het klaverjassen terecht op iedere eerste zondagmiddag van de maand aanvang 13.00 uur.

Linedance

In het winterseizoen vinden er op maandagavond line dance lessen plaats. Hier wordt door een professionele lerares country line dance les gegeven. Er wordt van jong tot oud les gevolgd. Cursusduur van een sessie is 10 lessen.

Hobby

In het winterseizoen wordt op een middag om de 14 dagen en in het zomerseizoen op een avond om de 14 dagen gehobbyd. Er wordt van alles gemaakt. Van 3D-kaarten tot Beelden. Dit is voor iedereen toegankelijk.

Voor de juiste dagen en tijden moet u contact opnemen met een van deze tuinleden.

3. Kweek & Tentoonstellingscommissie

Zoals de naam al aangeeft is het werk van deze commissie tweeledig, waarbij het “kweek”gedeelte in de loop der jaren vervallen is omdat dit te veel werk met zich mee bracht, zodat heden ten dage het kweken van planten, die deze commissie voor de verkoop nodig heeft, aan een hierin gespecialiseerde kweker wordt over gelaten.

In het voorjaar kunt u bij deze commissie de meest voorkomende perkplanten en groente soorten voordelig kopen. Het voordeel hiervan is dat u dicht bij uw tuin bent en dus op eenvoudige wijze u inkopen voor het nieuwe tuinseizoen kunt doen.

Het tweede gedeelte van de naam van deze commissie slaat op het jaarlijks organiseren van een tentoonstelling, die in het 2e weekend van de maand september wordt georganiseerd. Tijdens deze tentoonstelling wordt u in de gelegenheid gesteld om uw prestaties op tuingebied ten toon te stellen en te laten keuren door vakbekwame keurmeesters.

De tentoonstelling wordt doorgaans goed bezocht, waarbij uw niet tot deelname verplicht bent doch het meedoen wordt uiteraard zeer op prijs gesteld, overwin u drempelvrees en zendt iets van uw eigen kweek in, zodat een ander dit kan bewonderen. Het aantal inzendingen per lid is onbeperkt, maar moeten wel eigen kweek zijn, alle producten worden na sluiting van de inzendtermijn gekeurd, waarbij hieraan diploma’s en wisselbekers verbonden zijn.

Alle inzendingen, groot en klein, van onze tuinleden zijn van harte welkom voor dit uitstekende stukje propaganda, waarmee uw vereniging sinds jaar en dag een voorbeeld functie bekleedt voor andere verenigingen.

Stel ook uw familie, vrienden en bekenden op de hoogte van het tijdstip van de tentoonstelling, zodat ook zij kunnen genieten van al datgene wat u en u mede tuinders op tuingebied gepresteerd hebben. Een tentoonstelling van Blijdorp is altijd een lust voor het oog.

De tentoonstellingen waarmee deze commissie jaarlijks voor de dag komt is van een dusdanige omvang dat de leden van deze commissie er hun handen vol aan hebben om dit, in de twee weken die zij hiervoor ter beschikking hebben, voor elkaar kunnen brengen. De hulp van overige tuinleden wordt vaak ingeroepen bij de afbraak van een tentoonstelling.

Om u op weg te helpen voor het inzenden van u producten geven wij u vervolgens een aantal tips, die u kunt gebruiken bij het samenstellen van uw inzending.

Bloemsierkunst

Alle hiervoor benodigde bloemen mogen gekocht worden, mits deze bloemen op het moment van een tentoonstelling ook in de tuinen kunnen voorkomen.

Kindersstukjes

Kinderstukjes moeten door de kinderen zelf op de tuin gemaakt worden onder begeleiding van leden van de commissie, waarbij voor het keuren van de stukjes in twee leeftijdsgroepen worden verdeeld te weten 4 tot en met 7 jaar en van 8 tot en met 14 jaar, elk stukje krijgt zijn waardering die het verdient.

Snijbloemen

Per vaas 6 stuks bloemen van de grotere soorten zoals dahlia’s, chrysanten, rozen e.d. en van de kleinere bloemsoorten een hoeveelheid benodigd voor de opmaak van een vaas.

Potplanten

Cactussen en vetplanten per 3 stuks in potten gekweekt en de grote potplanten evenals de kamerplanten per stuk.

Fruitteelt

Van de wat grotere soorten appels en peren dient u er 8 a 10 stuks in te leveren en van de kleinere soorten 10 a 12 stuks, wel allemaal met de steeltjes er nog aan.

Van druiven dient u minimaal 2 trossen per soort in te leveren.

Van bessen, bramen, aardbeien en frambozen dient u een hoeveelheid in te leveren die benodigd is om een schaaltje te kunnen vullen.

Perziken 4 tot 6 stuks en van de pruimen 12 tot 15 stuks.

Bladgroenten

Kroppen sla, andijvie, groenlof e.d. inleveren per 2 stuks, koolsoorten per 2 stuks (hele grootte per stuk) en van de preien minimaal 3 stuks.

Bol-, knol- en wortelgewassen

Wortelen per bos van ca. 20 stuks en de winterwortelen per bos van 4 tot 6 stuks inleveren, allen voorzien van het loof.

Bietjes met loof in een bos van 6 stuks evenals de grote uien die eveneens per 6 stuks moeten worden ingeleverd.

Sjalotten en kleine uien in een hoeveelheid benodigd voor een schaaltje vol.

Radijs in een bos van ca. 30 stuks, grote rapen per 2 stuks en van de kleinere soorten almede van de koolrabi dienen er 6 stuks te worden ingeleverd.

Van de aardappelen dient ca. 2 kilo te worden ingeleverd.

Bonen en erwten

Snij- en pronkbonen inleveren per 15 a 20 stuks en sperziebonen per 25 a 30 stuks, erwten dienen in een hoeveelheid ingeleverd te worden, benodigd voor het vullen van een schaaltje.

Diversen

Komkommers 2 tot 3 stuks, meloenen 1 stuks grote, of 2 tot 3 stuks kleinere.

Augurken, paprika’s, pepers en aubergines inleveren per 3 tot 5 stuks.

Pompoenen per 1 tot 2 stuks en rabarber met loof, 6 tot 8 stelen

Grote tomaten 6 tot 8 stuks en van de kleinere soorten 10 tot 13 stuks, allen echter met het kroontje er nog op.

Bloembakken, gemengde inzendingen van groente, bloemen en fruit (de z.g. fantasiestukken) worden graag in ontvangst genomen.

4. Tuincommissie

Deze commissie voert werkzaamheden uit op ons complex ten behoeve van het algehele uiterlijk. Ieder tuinlid is verplicht 20 uur per jaar werk voor deze commissie te verrichten. De data waarop u werkuren moet verrichten worden u schriftelijk bekend gemaakt. Tuinleden die al werkzaamheden in een commissie verrichten zijn van deze werkuren vrijgesteld.

Naast de werkzaamheden op het complex ziet deze commissie er op toe dat u uw eigen tuin met alle daarbij behorende onderdelen er goed en schoon uitziet.

Volkstuinders zijn van huis uit echte doe-het-zelvers. Teneinde toch enige uniformiteit te verkrijgen en aan de gemeentelijke/verenigings bepalingen te voldoen, volgen hieronder enige punten waaraan u aandacht dient te schenken.

Heggen en paden

De heggen mogen maximaal 50 cm hoog en 20 cm breed zijn. Het tijdstip waarop u verplicht bent de heggen te knippen wordt middels een mededeling bekend gemaakt.

Naast de heggen langs de paden bij uw tuin dient u tevens de tussenheg te knippen, en wel de tussenheg die het meest aan de zijde van het vliegveld gelegen is.

Het onkruid, bladeren, vuil o.d. onder de heggen dienen door u ook aan de zijden van de paden verwijderd te worden. Het onkruid niet weg schoffelen maar voorzichtig uittrekken. Het tuinhekje dat toegang geeft tot uw tuin dient naar binnen draaiend te zijn en moet voorzien zijn van uw tuinnummer.

Borders en groenstroken

Het is niet toegestaan in de borders en groenstroken buiten uw tuin bloemen, takken, vruchten e.d. te plukken en/of planten te verwijderen, heesters te snoeien of bomen te rooien dan wel te beschadigen. Gazons zijn geen speelvelden, ook niet om te voetballen.

Bomen en kapverbod

Laanbomen aan de paden zijn van de vereniging en mogen alleen worden gesnoeid door de tuincommissie. Deze en alle overige bomen, struiken, heesters e.d. moeten zodanig worden gesnoeid dat er op het pad steeds een vrije doorloop hoogte is van 2.50 meter.

Bomen (dus ook vruchtbomen) met een hoogte van meer dan 1.30 meter of met meer dan 15 cm middellijn mogen niet worden gerooid. Een en ander is geregeld in de kapverordening van de gemeente Rotterdam.

Overleg met het bestuur voor het verwijderen van bomen is geboden, zodat deze zonodig een kapvergunning bij de gemeente kan aanvragen.

Sloten en slootkanten

Ter bevordering van een goede waterloop in de sloten bent u verplicht waterplanten uit te harken en kroos zoveel mogelijk te verwijderen.

De helft van de sloot aan uw tuin grenzend, behoort voor het seizoen uitgebaggerd te zijn.

Het uitbaggeren dient vanuit het midden van de sloot te geschieden, waarbij u de baggerbeugel of emmer zo moet lichten dat u niet tegen de kant ophaalt omdat anders het onderwater talud beschadigd en verzakking van schoeiing en slootkant optreed. De schoeiingen mogen niet met extra planken worden opgehoogd. De bagger is een prima grondstof voor uw composthoop, evenals de waterplanten en het kroos. Slootwater is ook beter voor uw tuin dan leiding water.

Afstapjes niet op of tegen de beschoeiing van de sloten aanbrengen doch minstens 20 cm. hieruit. Door de druk gaan de beschoeiingen anders na verloop van tijd beslist kapot en beschoeiings hout is erg duur. Tevens is het niet toegestaan om bestratingen langs de slootkant aan te brengen.

Het plaatsen van latten in de sloten voor het tegenhouden van kroos is in verband met de waterloop in de sloten niet toegestaan.

Op uw tuin

Wat u voor planten in uw tuin zet is natuurlijk uw zaak, echter het onkruid -, vuil - en rommelvrij houden van uw tuin is in het belang van de gehele vereniging, zodat u dit te allen tijde dient bij te houden. Bonenstaken en overige materialen op uw tuin dienen altijd ordelijk en uit het zicht te worden opgeslagen. Een composthoop of bak dient altijd verzorgt te zijn en is geen stapelplaats van afgedankte materialen. Dit geldt ook voor de kassen en platglasbakken.

Keuringen

Door de RBvV vinden er jaarlijks complexkeuringen plaats. Hier wordt dan in het bijzonder gelet op de paden, onkruid, slootkanten en het algemene aanzien.

Naast de voornoemde keuringen worden er door de tuincommissie jaarlijks tuinkeuringen uitgevoerd, waarbij dan uw eigen tuin door deze commissie wordt gekeurd.

Bij de keuringen van de tuincommissie wordt in het bijzonder op het volgende gelet.

- variaties in de gewassen en de stand er van

- cultures, wat wil zeggen, wat heeft u zoal op uw tuin staan, b.v groenten, heesters, fruit, rozen, heide, coniferen, zaaigoed, kruiden, cactussen, vijver enz.

- is het gazon goed onderhouden en is het geheel onkruid vrij

- is er goed gesnoeid, is de plantafstand goed, zijn de oude bloemen uitgeplukt en zijn er geen ziektes aanwezig

- worden alle aanwezige opstallen goed onderhouden en is er een behoorlijk tuinhekje en een tuinnummer aanwezig

- wordt de kas bijvoorbeeld niet als opslagplaats gebruikt

- zijn de sloten en slootkanten langs uw tuin goed verzorgt

- enz. enz

Kortom hoe komt uw tuin op een kritische toeschouwer over. De keurders krijgen uitvoerige instructies en proberen zo objectief mogelijk te zijn, waarbij u moet bedenken dat dit altijd mensenwerk blijft.

1. 5 Bouwcommissie

1.5.1 Algemeen

De naam van deze commissie spreekt eigenlijk al voor zich, alles wat met bouwwerkzaamheden en aanverwante zaken te maken heeft, zowel op uw tuin als voor de vereniging zelf, ressorteert onder deze commissie.

Door het gemeentelijk Bouw- en Woningtoezicht zijn voor alle bouwwerken die van de gemeente op de tuin geplaatst mogen worden voorschriften opgesteld waarin de maximale afmetingen, materiaal soorten, plaatsbepalingen op de tuin. enz. enz. van de bouwwerken zijn vastgelegd.

Door de Rotterdamse Bond van Volkstuinders zijn in overleg met de gemeente deze voorschriften aangevuld/bewerkt, zodat een wat handzamer geheel ontstond.

Naast de voorschriften zijn er dan nog het huishoudelijk reglement van uw vereniging en de besluiten die tijdens de ledenvergaderingen zijn genomen, zodat het niet altijd zo is dat wat de gemeente in de voorschriften toestaat ook bij onze vereniging is toegestaan.

Deze voornoemde voorschriften e.d. zijn zeer uitgebreid zodat in deze informatiemap alleen de grote lijnen van deze voorschriften kunnen worden aangegeven

Toestemming bestuur

Voor het bouwen, verbouwen, wijzigen, vervangen enz. van alle op uw tuin aan te brengen of aangebrachte bouwwerken- van een huisje tot en met een pergola – is altijd de toestemming van het bestuur vereist. Het verzoek om toestemming kan geschieden door het afgegeven van een eenvoudig briefje aan het bestuur.

Na een bezoek aan uw tuin ter beoordeling van het verzoek, zal dat al dan niet worden goedgekeurd. Met de aanvang van de werkzaamheden mag in geen geval worden gestart (dit voor u eigen bestwil) voordat de goedkering van het bestuur is verkregen.

Bouwvergunning Bouw – en Woningtoezicht

Naast de toestemming van het bestuur is voor het bouwen en uitbreiden van een kweekkas en/of tuinhuisje een bouwvergunning van de dienst Stedebouw & Volkshuisvesting vereist, waarvoor legeskosten aan de gemeente betaald moeten worden.

Voor aanvragen van bouwvergunning zijn speciale formulieren bij het bestuur verkrijgbaar en moeten tevens tekeningen op A-4 formaat in 5-voud worden overlegd. De tekeningen en het aanvraagformulier moeten bij het bestuur worden ingediend, waarna deze achtereenvolgens door de RBvV namens de gemeente moeten worden goedgekeurd.

De Uitvoering

Door de RBvV namens de gemeente en de bouwcommissie zullen de werkzaamheden zo vaak als zij dit nodig achten worden gecontroleerd.

Bij het niet nakomen van verplichtingen dan wel bij het in strijd handelen met de bouwvoorschriften, kunt u actie verwachten van het bestuur en de gemeente, waarbij het afbreken van het gebouwde en het terug brengen in de oude situatie afgedwongen kan worden. Het zich beroepen op bestaande situaties, die afwijken van de huidige voorschriften, is niet mogelijk.

Tussen 1 mei en 1 oktober mag er niet worden gebouwd, om de rust van de andere leden niet te verstoren.

1. 5.2 Regelgeving met betrekking tot de bouw

van opstallen op een volkstuin.

(tekstueel overgenomen uit de vraagbaak bouwzaken RBvV)

1. Begripsomschrijvingen

Volkstuincomplex - een perceel grond, bestemd ter verkaveling tot

volkstuinen en dat geen deel uit maakt van het

erf behorende bij een woning.

Volkstuin - een deel van een volkstuincomplex, dat is

bestemd voor de teelt van voedings- en/of

siergewassen, in hoofdzaak ten behoeve van

de gebruiker.

Volkstuinhuisje - een gebouw geplaatst op een volkstuin en

bestemd om voor personen te dienen als recreatief

verblijf.

Kweekkas - een gebouw, geplaatst op een volkstuin,

uitsluitend bestemd voor het kweken en bewaren

van planten en in hoofdzaak samengesteld uit wanden en een dak van glas of een ander doorzichtig materiaal.

Serre - een tegen een volkstuinhuisje gebouwde,

gedeeltelijk omsloten, niet onderverdeelde,

veranda waarvan de wanden, met uitzondering

van een eventuele borstwering, uit doorzichtig

materiaal bestaan en die niet voor opslag mag worden gebruikt.

Luifel - een, al dan niet op kolommen steunende, tegen

een volkstuinhuisje gebouwde overkapping.

Gereedschapskist - een houten of stenen bouwwerk, geplaatst op een

volkstuin en uitsluitend bestemd voor het

opbergen van tuingereedschap.

Windscherm - een nabij of in verbinding met een volkstuinhuisje

geplaatste wand – behoudens een eventuele

borstwering niet uit steenachtig materiaal opgetrokken - ter kering van de wind.

Broeibak - een in wanden van hout of steenachtig materiaal

opgetrokken en met glas plat afgedekte ruimte,

geplaatst op een volkstuin, welke uitsluitend dient

voor het kweken van planten.

Tuinmuurtje - een muurtje, dat alleen tot doel heeft de

sierwaarde van de volkstuin te vergroten.

Bergloodsje - een houten, stenen of metalen bouwwerk

geplaatst op een fundering van tegels of beton en uitsluitend bestemd voor het opbergen van tuingereedschap.

1.5.2.2 Open ruimten bij tuinhuisjes en kweekkassen

1. Een tuinhuisje, bergloodsje of gereedschapskist en kweekkas mogen alleen in de achterste helft van de volkstuin geplaatst worden, gerekend van het pad waaraan de volkstuin gelegen is.

2. De afstand van een tuinhuisje tot de grens van de volkstuin moet minimaal 2.50 meter bedragen.

3. De afstand van een kweekkas en/of bergloodsje tot de grens van een volkstuin of het tuinhuisje op de betreffende tuin moet minimaal 0,50 meter bedragen.

4. De afstand van een bouwwerk tot de beschoeiing van een buitensloot moet minimaal 3.50 meter bedragen.

5. De afstand van een bouwwerk tot de beschoeiing van de binnensloten moet minimaal 2.50 meter bedragen.

6. De afstand tussen een tuinhuisje en enig ander gebouw moet minimaal 5 meter bedragen.

1.5.2.3 Bouwhoogten en afmetingen bouwwerken

Tuinhuisje

1. Een tuinhuisje mag uit slechts een bouwlaag met een kap bestaan.

2. Bij toepassing van een kap mag de nokhoogte niet meer dan 3.50 meter boven het maaiveld bedragen.

3. Bij toepassing van een plat dak mag de nokhoogte niet meer dan 2.85 meter boven het maaiveld bedragen.

Kweekkas

1. De hoogte van een kweekkas mag niet meer dan 2.50 meter boven het maaiveld bedragen.

2. De hoogte van een kweekkas op een volkstuin waarop geen tuinhuisje mag worden gebouwd mag niet meer dan 3.50 meter boven het maaiveld bedragen.

3. Een borstwering van een kweekkas die niet uit doorzichtig materiaal bestaat mag niet hoger dan 0.60 meter boven het maaiveld zijn.

Windscherm

1. Een windscherm mag niet hoger zijn dan 2 meter boven het maaiveld en mag niet langer zijn dan 2 meter.

2. Per tuin mogen maximaal 2 windschermen worden aangebracht.

Broeibak

De hoogte van een broeibak mag niet meer dan 0.60 meter boven het maaiveld bedragen.

1.5.2.4 Oppervlakten tuinhuisjes en bergloodsjes

1. De oppervlakte van een tuinhuisje, met inbegrip van een serre of een luifel, mag niet meer bedragen dan 10% van de oppervlakte van een volkstuin met een maximum van 25 m2.

2. De totale oppervlakte van een tuinhuisje moet zich bevinden in een rechthoek van 5 x 6 meter.

3. De oppervlakte van een bergloodsje mag maximaal 5 m2 zijn.

4. Een bergloodsje mag maximaal 2.20 meter hoog zijn.

5. De totale oppervlakte van een tuinhuisje en een bergloodsje samen bedraagt maximaal 30 m2.

6. Een goot, boeibord of dak mag niet meer dan 0.30 meter oversteken.

7. De maximale oppervlakte van een kweekkas bedraagt 12 m2 voor een volkstuin waarop een tuinhuisje mag worden gebouwd.

8. De maximale oppervlakte van een kweekkas bedraagt 20 m2 voor een volkstuin waarop geen tuinhuisje mag worden gebouwd.

1.5.2.5 Hoogteligging van vloeren

Vloeren van ruimten in een tuinhuisje moeten minimaal 0.15 meter maximaal 0.30 meter boven het maaiveld liggen.

1.5.2.6 Afmetingen van ruimten

1. kamers in een tuinhuisje moeten minimaal 4.00 m2 groot en 2.20 meter hoog zijn.

2. Toiletruimtes en doucheruimtes moeten minimaal 0.64 m2 zijn.

3. Een gecombineerde toilet- en doucheruimte moeten mimimaal 1 m2 zijn.

1.5.2.7 Toetreding daglicht/vluchtwegen.

1. een tuinhuisje moet voor de toetreding van daglicht zijn voorzien van aan de buitenlucht grenzende ramen en/of deuren.

2. Het raamoppervlak moet minimaal 8% van het totale vloeroppervlak van het tuinhuisje bedragen.

3. Per ruimte dient het glasoppervlak minimaal 0.50 m2 te bedragen uitgezonderd het toilet en douche.

4. Elke afgescheiden verblijfsruimte moet een naar buiten draaiend raam (minimaal 60 x 90 cm) in een buitenwand of een deur naar buiten hebben. Als gelijkwaardige oplossing mag er een rookmelder in de grootste ruimte worden toegepast.

5. De onderdorpel van het betreffende raamkozijn mag niet meer dan 1 meter boven de vloer zijn gelegen.

1.5.2.8 Ventilatie

1. Ventilatie van een verblijfsruimte moet gelijk of groter zijn dan 10 cm2 per m2 vloeroppervlak.

2. Ventilatie van een toiletruimte dient gelijk of groter dan 100 cm2 te zijn.

3. Ventilatie van een doucheruimte dient gelijk of groter dan 100 cm2 te zijn.

4. Ventilatie bij een kooktoestel dient gelijk of groter te zijn dan 100 cm2 te zijn.

1.5.2.9 Inrichting en afwerking van een toilet en doucheruimte

1. een toilet- of doucheruimte in een tuinhuisje moet van de omringende ruimten zijn afgescheiden door dichte ruimten en een dichte zoldering.

2. De ruimte van een douche of combinatie van douche en toilet moet zijn voorzien van een waterdichte vloer.

3. Een toilet moet aangesloten zijn op de waterleiding en riolering. Een toilet zonder waterspoeling mag niet worden toegepast.

4. Vrijstelling kan worden verleend indien het tuincomplex nog niet is voorzien van een aansluiting op de riolering mits het privaat alleen buitenshuis toegankelijk is.

5. Afvoerleidingen van tuinhuisjes moeten zijn aangesloten aan een riolering die is aangesloten aan het openbare riool.

6. Vrijstelling kan worden verleend indien het tuincomplex nog niet is voorzien van een riolering.

1.5.2.10 Constructieve voorschriften

Fundering

Bouwwerken op volkstuinen moeten zijn voorzien van een fundering, die voorkomt dat verzakking of verschuiving van het bouwwerk optreedt.

Brandveiligheid wanden en daken

1. de wanden en het dak van een tuinhuisje moeten zodanig zijn samengesteld dat niet onmiddellijk na het uitbreken van brand grote hoeveelheden rook of voor de gezondheid schadelijke gassen ontwikkelen, desintegreren of geheel in brand staan.

2. Rondom ontstekingsbronnen moeten (asbestvrije) brandwerende materialen zijn toegepast.

Samenstelling wanden

1. Het houten stijl- en regelwerk voor de wandconstructie moet minimaal 38 x 63 mm2 bedragen.

2. buitenwanden van tuinhuisjes mogen niet zijn voorzien van een vocht- of warmte isolerende bekleding of vulling die vatbaar is voor zelfontbranding.

3. De houten planken van buitenwanden opgebouwd uit stijl- en regelwerk mag niet dunner zijn dan 18 mm.

4. Bij kweekkassen mag de hartafstand tussen twee stijlen niet meer dan 0.80 meter bedragen.

Vloeren

1. Vloeren van tuinhuisjes waaronder geen bodemafsluiting bevindt, moeten voldoende vochtwerend zijn.

2. Vloeren van steenachtig materiaal die onmiddellijk op de grondslag zijn aangebracht moeten daarvan zijn gescheiden door een vochtwerende laag.

3. Als bodemafscheiding wordt beschouwd een laag zand van ten minste 0.15 meter dikte, waarvan de bovenzijde niet kleiner is dan 0.10 meter beneden de onderzijde van de vloerbalken is gelegen.

Plafonds

Plafonds mogen niet zodanig zijn samengesteld dat deze spoedig na het uitbreken van brand grote hoeveelheden rook of voor de gezondheid schadelijke gassen ontwikkelen, desintegreren of geheel in brand staan.

Dak

De verbinding van het dak met de overige delen van het tuinhuisje evenals serres en luifels moeten weerstand kunnen bieden aan de daarop werkende krachten door winddruk en zuiging.

Dakbeschot

Daken van tuinhuisjes die gedekt zijn met pannen, leien of andere elementen die geen winddichte bedekking vormen moeten zijn voorzien van een dakbeschot met een dikte van tenminste 18 mm blijvende maat, indien dit dakbeschot bestaat uit aaneengevoegde planken.

Dakbedekking

1. Dakbedekking moet zodanig zijn aangebracht dat deze niet kan opwaaien en zodanig zijn samengesteld dat vliegvuur niet tot de ondergelegen constructie kan doordringen.

2. Op een dakvlak met een helling van minder dan 30 graden mogen pannen of leien als dakbedekking niet worden toegepast, tenzij door bijzondere maatregelen de regen- en sneeuwdichtheid is gewaarborgd.

1.5.2.11 Installaties

Stookplaats

Indien in een vertrek een stookplaats aanwezig, moet tevens een veilige voorziening aanwezig zijn voor de afvoer van verbrandingsgassen.

Gasinstallatie

1. Een installatie voor flessengas moet veilig zijn. Aan dit voorschrift wordt geacht te zijn voldaan, indien de installatie voldoet aan NEN 3324, uitgave 1965 (voorschriften voor de aanleg van vloeibare gasinstallaties in woningen en andere gebouwen).

2. Op een volkstuin mogen geen gasflessen worden opgeslagen buiten de op de installatie aangesloten gasfles.

Elektriciteit

1. Een elektriciteitsinstallatie moet veilig zijn. Aan dit voorschrift wordt geacht te zijn voldaan, indien de installatie voldoet aan NEN 1010 1962/69 (veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties).

2. De elektriciteitsmeter moet in een uitsluitend voor dat doel bestemde kast zijn aangebracht.

Drinkwater

1. In een volkstuinhuisje moet een doeltreffend middel tot het betrekken van deugdelijk drinkwater aanwezig zijn, tenzij het volkstuincomplex waarvan de volkstuin deel uit maakt niet van een doeltreffende centrale voorziening voor deugdelijk drinkwater is voorzien.

2. Een installatie voor drinkwater wordt geacht doeltreffend te zijn, indien zij voldoet aan NEN 1006, uitgave 1960 (algemene voorschriften voor drinkwaterinstallaties A.V.W.I.)

1.5.2.12 Algemene bepalingen

Welstand

Het uiterlijk en de plaatsing van de bebouwing op een volkstuin moeten zodanig zijn, dat deze bebouwing zowel op zichzelf als in verband met de bestaande omgeving of de te verwachten ontwikkeling daarvan, voldoet aan redelijke eisen van welstand.

Gebruik

1. Het is verboden een bouwwerk op een volkstuin te gebruiken, in gebruik te geven of te laten gebruiken voor een ander doel dan waarvoor het bestemd is.

2. Het is verboden in een volkstuinhuisje slaapplaatsen te hebben in een ruimte, waarin daglicht en lucht niet voldoende kunnen toetreden of die vochtig is.

3. Het is verboden op een volkstuincomplex voertuigen, zoals caravans, op te stellen of te stallen, te doen opstellen of stallen dan wel de opstelling of stalling te gedogen.

4. Een gebouw, laatstelijk niet als volkstuinhuisje of kweekkas in gebruik, mag slechts als zodanig weer in gebruik worden genomen, indien het gebouw voldoet aan de geldende bouwvoorschriften.

5. Redactie commissie

Deze commissie zorgt voor de uitgave van het verenigingsblad “De Groene Blijdorper”. Het verenigingsblad verschijnt een aantal malen per jaar.

De kopij kan digitaal ( Redactie_blijdorper@ ) aangeleverd worden. Verder kan het ook ingeleverd worden in de witte brievenbus in de hal van het verenigingsgebouw of persoonlijk in de bestuurskamer.

6. Kascontrole commissie

De kascontrole commissie bestaat uit tenminste drie leden die geen deel uit mogen maken van het bestuur en benoemt zijn door de algemene ledenvergadering. Zij moeten jaarlijks verslag uitbrengen aan de algemene ledenvergadering van hun bevindingen op het gebied van de rekeningen en verantwoording over het lopende boekjaar. Men kan zich eventueel bij laten staan door een registeraccountant en/of accountant-administratieconsulent.

7. De Tuinwinkel

Voor een aantal zaken welke u op de tuin nodig heeft, kunt u terecht in de tuinwinkel op ons complex. De winkel is in het zomer seizoen op zaterdag geopend van 10.30 uur tot 12.00 en op de woensdagavonden van 19.00 uur tot 19.30 uur. Tijdens het na seizoen is de winkel alleen op zaterdag van 11.00 uur tot 12.00 geopend.

U kunt voor o.a. gas, petroleum, zand, meststoffen, potgrond, tuinaarde en gereedschap in de winkel terecht. De prijzen zijn doorgaans laag omdat bij de tuinwinkel winst geen oogmerk is, maar wel het dienen van ons aller belang.

8. Het Verenigingsgebouw.

Het verenigingsgebouw wordt voor diverse doeleinden voor de vereniging gebruikt. Zo is het Bestuur er elke zaterdagmorgen het hele jaar door aanwezig (zie 1.1.2). U kunt dan ook voor een hapje en drankje terecht. Er wordt van alles georganiseerd zie 1.2 in het verenigingsgebouw.

Ondanks het feit dat tuinieren voor ons als volkstuinders op de eerste plaats staat, is het deelnemen aan evenementen en activiteiten een prettige manier om met u mede volkstuinders in contact te komen. Kom daarom ook eens in het verenigingsgebouw om hieraan deel te nemen.

DEEL 2

-

De Statuten van de vereniging.

-

-

Originele Versie: Notariskantoor Van der Valk – Bonga & Partners

d.d. 27/10/2003 afgelijnd

-

De originele versie is t.b.v. deze informatiemap alleen bewerkt qua lay-out en lettertype en niet tekstueel

-

DOOR:

Het Bestuur

-

DATUM:

24/10/2003

-

-

- VERSIE 3.0 – 23-03-04 –

-

-

© HdV

Naam en zetel.

Artikel 1.

1. De vereniging draagt de naam: Volkstuindersvereniging Blijdorp, verkort

weergegeven als V.T.V. Blijdorp, hierna aangeduid als “de vereniging”;

2. De vereniging heeft haar zetel te Rotterdam.

3. De vereniging is een aangesloten vereniging als bedoeld in artikel 7 lid 1

e van de statuten van de “Rotterdamse Bond van Volkstuinders”, gevestigd te Rotterdam, ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 40342082,

hierna aangeduid als “RBvV”.

Doel en middelen.

Artikel 2.

1. De vereniging heeft ten doel de bevordering van het tuinieren in het

algemeen, het stimuleren van het natuurlijk tuinieren en het behartigen van

belangen van haar leden.

2. De vereniging kan haar doel uitsluitend door wettige middelen trachten te

bereiken.

3. De vereniging tracht haar doel te bereiken door:

a. het bevorderen van alle vormen van tuinieren;

b. het bevorderen van de belangstelling voor het tuinieren;

c. het geven van voorlichting en het organiseren van en het bevorderen van

activiteiten die het tuinieren betreffen;

d. het bevorderen van de communicatie en samenwerking met organisaties

die de doelen van de vereniging kunnen bevorderen;

e. het bevorderen van de multifunctionaliteit van de vereniging in de

ruimste zin van het woord. Onder multifunctionaliteit wordt onder andere

verstaan:

- een groter gebruik van het verenigingsgebouw door individuele

gebruikers alsmede maatschappelijke organisaties;

- een breder gebruik van de mogelijkheden die het tuincomplex kan

bieden aan derden, het houden van dieren, het aanleggen van

thematuinen en dergelijke;

- het regelen van alle aangelegenheden, de vereniging betreffende,

zulks met inachtneming van de statuten en het huishoudelijk

reglement alsmede met inachtneming van de statuten, reglementen

en andere voorschriften van de RBvV.

Oprichting.

Artikel 3.

De vereniging is opgericht op vijftien oktober negentienhonderd vier en dertig

(15-10-1934) en is aangegaan voor onbepaalde tijd.

Verenigingsjaar.

Artikel 4.

Het verenigingsjaar valt samen met het kalenderjaar.

Huur, verhuur en ingebruikgeving van gronden.

Artikel 5.

1. Onder een tuin wordt verstaan een perceel grond dat tot nuts- en/of

verblijfstuin is bestemd zulks uitsluitend voor niet beroepsmatig gebruik door

één of meerdere natuurlijke personen.

2. De RBvV stelt uit de door haar verworven percelen grond tuinen beschikbaar

aan haar leden en/of andere gebruikers.

3. De vereniging doet aanbevelingen aan de RBvV om met leden

huurovereenkomsten en/of overeenkomsten tot ingebruikgeving van de tuin

af te sluiten.

Geldmiddelen.

Artikel 6.

1. De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit contributies, eventuele

entreegelden, vergoedingen voor gebruik, gelden uit erfstellingen, legaten en

andere schenkingen, rente-inkomsten, baten uit dienstverlening, en uit

eventuele andere baten.

2. De geldmiddelen staan onder beheer van het dagelijks bestuur.

3. Ieder lid betaalt een contributie waarvan het bedrag jaarlijks door de

algemene vergadering voor het eerstkomende boekjaar wordt vastgesteld. De contributie kan per soort lidmaatschap verschillen.

4. De wijze waarop en de datum waarvoor betaald dient te worden is bepaald in

het huishoudelijk reglement van de vereniging.

Lidmaatschap.

Artikel 7.

1. De vereniging kent:

a. gewone leden;

b. partnerleden;

c. ereleden;

d. leden van verdienste;

e. kandidaat-leden;

f. donateurs.

2. Waar in de statuten van de vereniging wordt gesproken van “lidmaatschap”,

“lid/leden” wordt daaronder verstaan het gewoon lidmaatschap, het partner-

lidmaatschap, het erelidmaatschap, het lidmaatschap van verdienste

respectievelijk gewo(o)n€ lid/leden, partnerlid/leden, erelid/leden, lid/leden

van verdienste, tenzij uitdrukkelijk van het tegendeel blijkt.

3. Gewone leden van de vereniging zijn zij, die met inachtneming van het ter

zake bepaalde in de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging als gewoon lid van de vereniging zijn toegelaten en aan wie een tuin ter beschikking is gesteld, behorende tot het volkstuincomplex van de

vereniging. Gewone leden van de vereniging zijn voorts zij, met wie de

vereniging in de in artikel 10 van de statuten van de vereniging bedoelde

gevallen en op de daar omschreven wijze een lidmaatschap heeft

gecontinueerd.

4. Partnerleden van de vereniging zijn meerderjarigen die met een lid van de

vereniging zijn gehuwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan en

zich bij het bestuur van de vereniging schriftelijk voor het

partnerlidmaatschap hebben aangemeld en met inachtneming van het

bepaalde in artikel 8 van de statuten van de vereniging als partnerlid van de

vereniging zijn toegelaten.

5. Ere leden zijn zij, die wegens hun buitengewone verdiensten jegens de

vereniging of in het kader van de doelstelling van de vereniging door de

algemene vergadering tot erelid zijn benoemd en zodanige benoeming hebben aanvaard. Een gewoon lid van de vereniging, een partnerlid of een lid van verdienste of een kandidaat-lid van de vereniging kan niet tevens erelid van de vereniging zijn.

6. Leden van verdienste zijn zij, die hetzij als lid van de vereniging hetzij als

partnerlid van de vereniging buitengewone diensten hebben verricht, door de

algemene vergadering van de vereniging als lid van verdienste zijn benoemd

en zodanige benoeming hebben aanvaard.

7. Kandidaat-leden zijn zij, die zich – in afwachting van toelating als gewoon lid

van de vereniging – bij het bestuur van de vereniging voor het kandidaat-

lidmaatschap hebben aangemeld, als kandidaat-lid van de vereniging zijn

toegelaten en tijdig zijn geregistreerd op de wijze als bedoeld in het

huishoudelijk reglement van de RBvV.

8. Donateurs zijn zij, die zich schriftelijk als zodanig bij het bestuur van de

vereniging hebben aangemeld en zich daarbij jegens de vereniging hebben

verbonden tot betaling van een jaarlijks door de algemene vergadering op

voorstel van het bestuur te betalen minimum bijdrage.

9. Het bestuur van de vereniging houdt een register van alle (soorten) leden bij.

Artikel 8.

Het bestuur van de vereniging kan niet tot toelating tot het partnerlidmaatschap

besluiten alvorens aan de vereniging een gedateerde schriftelijke verklaring is

overgelegd, ondertekend door het lid en door degene, die zich voor het

partnerlidmaatschap heeft aangemeld, en welke verklaring inhoudt, dat het lid en het beoogde partnerlid met elkander zijn gehuwd of een geregistreerd

partnerschap zijn aangegaan, welke verklaring vergezeld dient te gaan van een

uittreksel uit het Bevolkingsregister, waaruit blijkt dat zij in dat register op

hetzelfde adres zijn ingeschreven. Het bestuur kan in voorkomende gevallen

bepalen dat van voormelde vereisten kan worden afgeweken.

Schorsing.

Artikel 9

1. Het bestuur van de vereniging is bevoegd om een lid of een partnerlid te

schorsen voor een periode van ten hoogste één maand ingeval betrokkene bij

herhaling handelt in strijd met verplichtingen voortvloeiende uit lidmaatschap

van de vereniging en/of van de RBvV en/of andere verplichtingen, of door

handelingen en/of gedragingen het belang van de vereniging en/of van de

RBvV in ernstige mate heeft geschaad.

2. Alvorens schriftelijk tot schorsing over te gaan zal het bestuur van de

vereniging de betrokkene hiervan schriftelijk in kennis stellen en horen.

3. Gedurende de periode waarin een lid is geschorst kunnen de aan het

lidmaatschap verbonden rechten niet worden uitgeoefend.

Beëindiging lidmaatschap.

Artikel 10.

1. Het lidmaatschap eindigt:

- bij overlijden van de betrokkene, echter onverminderd het in lid 6 van dit

artikel bepaalde;

b. door opzegging door het lid, echter onverminderd de gelding van het in

lid 9 van dit artikel bepaalde.

2. Het lidmaatschap eindigt voorts:

a. door opzegging namens de vereniging;

b. door ontzetting door de vereniging;

c. indien een partnerlid met inachtneming van het bepaalde in lid 6

respectievelijk in lid 9 van dit artikel het lidmaatschap van een gewoon

lid voortzet, in welk geval dat partnerlidmaatschap eindigt met ingang

van de datum van die voortzetting;

d. indien een gewoon lid ophoudt lid van de vereniging te zijn en het

desbetreffende partnerlid het lidmaatschap van dat gewoon lid niet – met

inachtneming van het bepaalde in lid 6 respectievelijk lid 9 van dit artikel

– voortzet; het desbetreffende partnerlidmaatschap eindigt dan met

ingang van de datum waarop het desbetreffende gewoon lidmaatschap eindigt;

e. indien en zodra het lid ophoudt lid te zijn van de RBvV;

f. indien en zodra het gewoon lid, partnerlid of kandidaat-lid van de

vereniging lid wordt van een andere vereniging, die bij de RBvV is

aangesloten;

g. het kandidaat-lidmaatschap eindigt voorts indien en zodra een kandidaat-

lid van de vereniging gewoon lid of partnerlid van de vereniging wordt.

3. Opzegging als in artikel 10 lid 1 sub b bedoeld kan slechts geschieden tegen

het eind van het boekjaar. Opzegging dient schriftelijk bij aangetekende brief

te geschieden en dient uiterlijk op één oktober van het lopende boekjaar in het bezit van de secretaris van de vereniging te zijn. Indien opzegging niet tijdig heeft plaats gehad, loopt het lidmaatschap tot het einde van het eerstvolgende boekjaar, tenzij het bestuur van de vereniging anders beslist.

4. Opzegging van het lidmaatschap namens de vereniging kan tegen dertig

september van het lopende boekjaar of tegen het einde van het lopende

boekjaar geschieden door het bestuur van de vereniging met inachtneming

van een opzegtermijn van tenminste vier (4) weken, ingeval het lid, na

daartoe bij herhaling schriftelijk te zijn aangemaand, op eerste juni niet ten

volle aan zijn geldelijke verplichtingen jegens de vereniging heeft voldaan,

alsmede wanneer het lid heeft opgehouden te voldoen aan de vereisten welke door of krachtens de statuten van de vereniging voor het lidmaatschap te eniger tijd gesteld mochten worden. De opzegging door het bestuur van de

vereniging kan onmiddellijke beëindiging van het lidmaatschap tot gevolg

hebben, wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet gevergd kan worden

het lidmaatschap te laten voortduren. De opzegging geschiedt bij

aangetekende brief met opgave van reden(en).

5. Ontzetting als in lid 2 sub b van dit artikel bedoeld kan alleen worden

uitgesproken wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of

besluiten van de vereniging of de RBvV handelt en/of de vereniging of de

RBvV op onredelijke wijze benadeelt. De ontzetting geschiedt door het

bestuur van de vereniging dat het betrokken lid ten spoedigste bij

aangetekende brief van het besluit, met opgave van reden(en) in kennis stelt. Alvorens tot ontzetting over te gaan wordt de betrokkene door het bestuur gehoord. De betrokkene is bevoegd binnen één maand na ontvangst van de schriftelijke kennisgeving in beroep te komen bij de algemene vergadering van de vereniging. Dit beroep moet bij aangetekend schrijven worden ingesteld. Gedurende de beroepstermijn en hangende beroep is het lid geschorst.

6. Ingeval het lidmaatschap door overlijden van een lid eindigt en de

echtgenote/echtgenoot dan wel de daarmee gelijk gestelde partner schriftelijk te kennen heeft gegeven het gewoon lidmaatschap van het overleden lid in diens plaats te willen voortzetten, wordt het lidmaatschap van het overleden lid geacht niet te zijn geëindigd en met ingang van de datum van overlijden van het lid te worden gecontinueerd door de echtgenoot/echtgenote dan wel de daarmee gelijk gestelde partner overeenkomstig dit artikel. Een en ander geldt onverminderd eventuele rechtverkrijgenden onder algemene titel van het overleden lid ten aanzien van op de desbetreffende tuin geplaatste opstallen en goederen.

7. Ingeval het lidmaatschap in de loop van een boekjaar – ongeacht de reden of

oorzaak van die beëindiging – eindigt blijft het voormalige lid respectievelijk

het partnerlid de contributie en/of jaarlijkse bijdrage voor het geheel

verschuldigd, tenzij het bestuur van de vereniging anders besluit.

8. In afwijking van artikel 2:36 lid 3 BW kan een lid zich door opzegging van

zijn lidmaatschap niet onttrekken aan een besluit krachtens hetwelk de

verplichting of rechten van geldelijke aard van de leden worden verzwaard.

9. Ingeval het lidmaatschap door opzegging door het lid eindigt en het

partnerlid, binnen één maand na door de vereniging schriftelijk te zijn

verzocht, om zich ter zake uit te spreken, aan het bestuur van de vereniging

schriftelijk heeft medegedeeld het lidmaatschap van het desbetreffende lid in

diens plaats te willen voortzetten, wordt het lidmaatschap van het

desbetreffende lid, dat heeft opgezegd, geacht niet te zijn beëindigd doch –

met inachtneming van de datum waartegen het desbetreffende lidmaatschap is opgezegd of waartegen het geacht moet worden te zijn opgezegd – met de

desbetreffende verzoeker als gewoon lid van de vereniging te zijn

gecontinueerd.

10. Ingeval het lidmaatschap door opzegging door de vereniging dan wel door

ontzetting eindigt, is er geen recht op voortzetting als in lid 6 respectievelijk

in lid 9 van dit artikel bedoeld.

11. Het lidmaatschap is persoonlijk en niet overdraagbaar en kan evenmin door

erfopvolging worden verkregen. Dit geldt ook voor ereleden en leden van

verdienste.

12. Einde van het lidmaatschap heeft tot gevolg dat het gebruiksrecht van de

betreffende tuin niet meer door of namens een lid, van wie het lidmaatschap

is geëindigd, kan worden uitgeoefend.

Bestuur.

Artikel 11.

1. Het bestuur van de vereniging bestaat uit een oneven aantal personen met een minimum van drie en een maximum van negen personen. Het aantal

bestuursleden wordt – met inachtneming van het bepaalde in de vorige zin –

vastgesteld door de algemene vergadering.

2. a. De bestuursleden worden door de algemene vergadering uit de leden,

partnerleden, ereleden en leden van verdienste van de vereniging

benoemd.

b. Bestuursleden kunnen slechts zijn zij, die de meerderjarige leeftijd

hebben bereikt.

3. Bestuursleden van de vereniging worden gekozen voor een periode van drie

jaar en zijn terstond herkiesbaar, behoudens het bepaalde in lid 8.

4. De functies binnen het bestuur, anders dan die van voorzitter, secretaris en

penningmeester, worden door de leden van het bestuur onderling verdeeld.

5. Jaarlijks in de algemene vergadering treden één of meer bestuursleden af

volgens een door het bestuur op te maken rooster van de inhoud van welk

rooster het bestuur de algemene vergadering tijdig in kennis stelt.

6. Ieder bestuurslid is te allen tijde bevoegd zelf zijn ontslag te nemen, mits dit

schriftelijk geschiedt en met inachtneming van een opzegtermijn van twee

maanden. Een bestuurslid dat ontslag neemt zal binnen de opzegtermijn zorg

moeten dragen voor overdracht van de aan hem toebedeelde taken en

bescheiden.

7. De algemene vergadering kan te allen tijde een bestuurslid schorsen of

ontslaan indien zij daartoe termen aanwezig acht, en wel krachtens een

gemotiveerd besluit, genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde der geldig uitgebrachte stemmen. Een zodanig besluit kan niet rechtsgeldig worden genomen dan nadat aan het desbetreffende bestuurslid gelegenheid is gegeven om zich tijdens de algemene vergadering te verantwoorden. Het

vorenstaande geldt onverminderd hetgeen bij of krachtens de wet, bij

overeenkomst en bij reglement is bepaald.

8. In een tussentijds ontstane vacature wordt door de algemene vergadering zo spoedig mogelijk voorzien, met inachtneming van hetgeen in dit artikel is

bepaald. Een bestuurslid, in een tussentijd ontstane vacature benoemd, neemt in het rooster van aftreden de plaats in van degene, ten gevolge van wiens defungeren hij is benoemd.

Dagelijks bestuur.

Artikel 12.

1. Het dagelijks bestuur bestaat uit tenminste drie personen, te weten voorzitter, secretaris en penningmeester die door de algemene vergadering in functie worden gekozen. Bij huishoudelijk reglement kan het aantal personen waaruit het dagelijks bestuur bestaat op meer dan drie worden vastgesteld.

2. De functies van voorzitter en secretaris, voorzitter en penningmeester, en

secretaris en penningmeester kunnen niet in één persoon worden verenigd.

Beheer en vertegenwoordiging.

Artikel 13.

1. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.

2. De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd:

- Door het bestuur tenzij uit de wet anders voortvloeit;

- Door de voorzitter tezamen met de secretaris; zij kunnen zich daarbij

door een schriftelijk gemachtigde doen vertegenwoordigen.

3. De penningmeester is bevoegd te beschikken over bank- en girosaldi tot een

door de algemene vergadering bij huishoudelijk reglement vast te stellen

bedrag.

4. Voor het aangaan van geldleningen, alsmede voor het kopen, vervreemden,

bezwaren, huren of verhuren van onroerende zaken, voor het sluiten van

overeenkomsten waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk

medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot

zekerheid voor de schuld van een derde verbindt, behoeft het bestuur de

voorafgaande goedkeuring van de algemene vergadering.

Algemene vergadering.

Artikel 14.

1. Binnen zes (6) maanden na afloop van elk boekjaar wordt een algemene

vergadering gehouden.

2. De voorzitter van het bestuur van de vereniging leidt de algemene

vergadering. Bij belet of ontstentenis van de voorzitter zal degene die daartoe door het bestuur wordt aangewezen als voorzitter van de vergadering optreden.

3. Van het ter algemene vergadering verhandelde worden door de secretaris of

een door de voorzitter aangewezen lid van de vereniging notulen gemaakt.

4. Het bestuur van de vereniging brengt op een algemene vergadering na het

verstrijken van het eerste kwartaal na afloop van het boekjaar, doch binnen

zes (6) maanden na afloop van het boekjaar, behoudens verlenging van deze

termijn door de algemene vergadering, een jaarverslag uit over de gang van

zaken in de vereniging en over het gevoerde beleid. Het bestuur van de

vereniging legt de balans en de staat van baten en lasten met een toelichting

ter goedkeuring aan de algemene vergadering over. Deze stukken worden

ondertekend door alle bestuurders; ontbreekt de ondertekening van één of

meer hunner, dan wordt daarvan onder opgave van redenen melding gemaakt. Na verloop van de termijn kan ieder lid van de gezamenlijke bestuurders in rechte vorderen dat zij deze verplichtingen nakomen.

5. Goedkeuring door de algemene vergadering van het jaarverslag en de

rekening en verantwoording strekt het bestuur tot decharge.

6. Indien goedkeuring van de rekening en verantwoording wordt geweigerd

neemt de algemene vergadering al die maatregelen welke door haar in het

belang van de vereniging nodig worden geacht.

7. Op de in lid 4 bedoelde vergadering worden tevens afgevaardigden voor de

algemene ledenvergadering van de RBvV gekozen en ontslagen. In het in

artikel 26 bedoelde huishoudelijk reglement zal de wijze van benoeming en

ontslag van afgevaardigden nader worden geregeld.

Kascontrole.

Artikel 15.

1. Indien het bestuur omtrent getrouwheid van de rekening en verantwoording

niet een verklaring overlegt afkomstig van een accountant als bedoeld in

artikel 2:393 lid 1 BW, dan benoemt de algemene vergadering een

kascontrolecommissie van tenminste drie leden die geen deel uit mogen

maken van het bestuur, welke commissie aan de algemene vergadering

verslag van haar bevindingen uitbrengt.

2. De kascontrolecommissie onderzoekt jaarlijks de rekening en verantwoording

over het lopende boekjaar casu quo het verstreken boekjaar.

3. Het bestuur is verplicht de kascontrolecommissie ten behoeve van haar

onderzoek alle door haar gevraagde inlichtingen te verschaffen, haar

desgewenst de kas en de waarden te tonen en inzage van de boeken en

bescheiden en overige gegevensdragers van de vereniging te geven.

4. De kascontrolecommissie kan zich door een registeraccountant (RA) of

accountant-administratieconsulent (AA) bij laten staan op kosten van de

vereniging.

Bijeenroepen algemene vergadering.

Artikel 16.

1. Het bestuur van de vereniging roept voorts een algemene vergadering bijeen, zo dikwijls het dit wenselijk acht of wanneer het daartoe volgens de wet of de statuten verplicht is.

2. De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen met inachtneming van

een termijn van tenminste veertien (14) dagen, behoudens het bepaalde in

artikel 24 en 26 van de statuten. De bijeenroeping geschiedt door een aan alle leden te zenden schriftelijke mededeling met bijvoeging van de agenda voor de desbetreffende vergadering.

3. Op schriftelijk verzoek van tenminste een zodanig aantal leden als bevoegd is

tot het uitbrengen van één/tiende gedeelte der stemmen in de algemene

vergadering van de vereniging, is het bestuur verplicht tot het bijeenroepen

van een algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken na indiening van het verzoek.

4. Indien aan het verzoek tot bijeenroeping binnen veertien (14) dagen geen

gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot de bijeenroeping van de algemene vergadering overgaan op de wijze waarop het bestuur de algemene vergadering bijeenroept.

5. De verzoekers kunnen alsdan anderen dan bestuursleden belasten met de

leiding van de vergadering en het opstellen van de notulen.

Artikel 17.

1. Alle leden die niet geschorst zijn hebben toegang tot de algemene

vergadering. Ieder niet geschorst gewoon lid ten aanzien van wie er niet een

partnerlid – als bedoeld in artikel 7 lid 4 van de statuten van de vereniging –

is, heeft ter algemene vergadering twee stemmen. Ieder niet geschorst

gewoon lid ten aanzien van wie er een partnerlid – als bedoeld in artikel 7 lid

4 – is, heeft ter algemene vergadering één stem, zulks tenzij het

desbetreffende partnerlid is geschorst, gedurende welke periode van schorsing het desbetreffende gewoon lid twee stemmen heeft. Ieder partnerlid dat niet is geschorst heeft ter algemene vergadering één stem. Ieder erelid heeft ter algemene vergadering één stem.

2. Ieder stemgerechtigd lid is bevoegd om zijn stem te doen uitbrengen door een daartoe schriftelijk gemachtigd ander stemgerechtigd lid. Een stemgerechtigd lid mag naast zijn eigen stem maximaal drie stemmen bij volmacht uitbrengen.

3. Stemming over zaken geschiedt – tenzij de voorzitter schriftelijk wenselijk

acht – mondeling, over personen schriftelijk.

4. Het aannemen van voorstellen bij acclamatie is mogelijk, mits dit geschiedt

op voorstel van de voorzitter.

5. Over alle voorstellen betreffende zaken wordt beslist bij gewone meerderheid

der uitgebrachte stemmen, voorzover de statuten niet anders bepalen. Bij

staken van stemmen wordt het voorstel geacht te zijn verworpen, tenzij de

voorzitter herstemming verlangt. Staken bij herstemmen de stemmen, dan

wordt het voorstel geacht te zijn verworpen.

6. Bij stemming over personen is degene gekozen, die de volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen op zich heeft verenigd. Indien niemand die meerderheid heeft verkregen wordt een tweede stemming gehouden. Deze tweede stemming wordt gehouden tussen degene op wie bij de eerste stemming het grootste aantal stemmen werd uitgebracht enerzijds en degene op wie bij de eerste stemming het op één na grootst aantal stemmen werd uitgebracht anderzijds. Gekozen is hij die bij de tweede stemming de meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen heeft verkregen. Indien bij een tweede stemming de stemmen staken, dan beslist het lot.

7. Onder stemmen worden in dit artikel verstaan geldig uitgebrachte stemmen,

zodat niet in aanmerking komen blanco en met de naam van de stemmende

leden ondertekende stembiljetten.

8. Het in de algemene vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter

omtrent de uitslag van de stemming is beslissend. Hetzelfde geldt voor de

inhoud van een genomen besluit, voorzover werd gestemd over een niet

schriftelijk vastgelegd voorstel. Wordt onmiddellijk na het uitspreken van het

oordeel van de voorzitter de juistheid daarvan betwist, dan vindt een nieuwe

stemming plaats, indien de meerderheid van de algemene vergadering of,

indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde,

een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming

vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.

Referendum.

Artikel 18.

1. Zo dikwijls als het bestuur dit wenselijk acht, alsmede zo dikwijls zulks

schriftelijk onder opgave van de vragen door tenminste één/tiende gedeelte

van alle leden van de vereniging blijkens een ondertekende verklaring gericht

aan het bestuur van de vereniging wordt verzocht, zal het bestuur van de

vereniging een referendum houden.

2. De algemene vergadering kan een reglement vaststellen waarin onderwerpen

waarover een referendum gehouden kan worden, zijn omschreven. De wijze

waarop en de tijd waarbinnen het referendum wordt gehouden, zal nader bij

voormeld reglement worden geregeld.

3. Een referendum wordt schriftelijk en op een termijn van maximaal dertig (30) dagen na een gedaan verzoek gehouden.

4. Elke beslissing ter zake van een referendum wordt bij gewone meerderheid

van stemmen genomen.

5. Besluiten van de algemene vergadering kunnen niet aan een referendum

worden onderworpen.

Commissies.

Artikel 19.

1. Het bestuur is bevoegd, naast de kascontrolecommissie, krachtens een door

haar genomen besluit één of meerdere commissies in het leven te roepen

teneinde het bestuur te adviseren bij de uitoefening van haar bestuurstaak en haar bij te staan bij de uitvoering van haar besluiten.

2. Het bestuur is bevoegd diegenen die deel zullen uitmaken van een zodanige

commissie te benoemen. Het bestuur kan ten aanzien van elke commissie een voorzitter en een secretaris aanwijzen.

3. Bij een besluit tot instelling van een commissie als bedoeld in lid 1 geeft het

bestuur van de vereniging de taken van de desbetreffende commissie in

hoofdlijnen aan.

4. Het bestuur van de vereniging kan een commissie als in dit artikel bedoeld

krachtens een bestuursbesluit opheffen en/of wijzigingen aanbrengen in de

samenstelling van de commissie. Van een commissie die mede tot taak heeft

het bestuur van de vereniging bij te staan bij de uitoefening van de

bestuurstaak kunnen zowel leden als niet leden van de vereniging deel

uitmaken.

5. De wijze van samenstelling alsmede de taken en werkwijze van een

commissie als in het vorige lid van dit artikel bedoeld, worden nader bij

huishoudelijk reglement geregeld.

Verplichting van de leden.

Artikel 20.

1. Ieder lid is gebonden aan de bepalingen van de statuten en reglementen, de

besluiten van de algemene vergadering van de vereniging, alsmede aan de

statuten, de reglementen en de besluiten van de RBvV, alsmede aan de

krachtens voormelde regelingen door het bestuur genomen besluiten.

2. Bij reglement kan op de niet naleving een sanctie worden gesteld en/of

kunnen nadere regels omtrent de oplegging en vaststelling van zodanige

sanctie worden gegeven.

3. Bij geschillen kan het lid een beroep doen op de geschillencommissie van de

RBvV, een en ander bedoeld als in artikel 14 van de statuten van de RBvV.

Artikel 21.

1. Ieder lid is gehouden bij beëindiging van het lidmaatschap van de vereniging

en/of van de RBvV zowel de tuin als het tuinhuis en de overige opstallen ter

beschikking te stellen aan het bestuur van de vereniging ten behoeve van een kandidaat-lid tegen een financiële vergoeding, vast te stellen door het bestuur van de vereniging volgens de richtlijnen als vastgelegd in het Handboek Taxaties van de RBvV.

2. Ieder lid zal zich bij het beëindigen van het lidmaatschap van de vereniging

en/of van de RBvV voor wat betreft taxatie van zijn tuinhuis en overige

opstallen conformeren aan de door het bestuur van de vereniging uitgevoerde taxatie, dan wel aan de taxatie van de Technische Commissie van de RBvV.

3. Het bestuur van de vereniging is bij beëindiging van het lidmaatschap van de

vereniging en/of van de RBvV gerechtigd de tuin aan te bieden aan een

kandidaat-lid en het tuinhuisje en de opstallen te verkopen.

Artikel 22.

1. Ieder lid is gehouden bij beëindiging van het lidmaatschap van de vereniging

en/of van de RBvV alle verplichtingen voortvloeiend uit de statuten, het

huishoudelijk reglement, de overige reglementen en de besluiten van de

vereniging en van de RBvV na te komen totdat het tuinhuisje en eventuele

overige opstallen op het perceel zijn verkocht aan een kandidaat-lid.

2. Ieder lid is ook verplicht na beëindiging van zijn lidmaatschap van de

vereniging en/of van de RBvV tot aan de verkoop als in artikel 21 van de

statuten zijn verwoord, zijn tuin, het tuinhuisje en de overige opstallen te

onderhouden als een goed huisvader betaamt, en ieder lid is voorts verplicht

alle financiële verplichtingen die voortvloeien uit het lidmaatschap van de

vereniging en/of van de RBvV na te komen totdat het tuinhuisje en eventuele

overige opstallen op het perceel tuin verkocht zijn aan een kandidaat-lid.

Aansluiting bij de RBvV.

Artikel 23.

1. De vereniging is aangesloten bij de RBvV en de leden respectievelijk

kandidaat-leden respectievelijk ereleden, respectievelijk leden van verdienste

en respectievelijk partnerleden van de vereniging zijn in verband daarmee

tevens gewoon lid respectievelijk kandidaat-lid respectievelijk erelid

respectievelijk lid van verdienste respectievelijk partnerlid van de RBvV. Het

lidmaatschap van de RBvV en van de vereniging zijn onverbrekelijk met

elkaar verbonden.

Statutenwijziging.

Artikel 24.

1. Wijziging van de statuten kan slechts plaats hebben na een besluit van de

algemene vergadering waartoe werd opgeroepen met de mededeling dat

daarin een wijziging van de statuten zal worden voorgesteld. De termijn van

oproeping tot een zodanige vergadering moet tenminste dertig (30) dagen

bedragen.

2. Zij, die de oproeping tot de algemene vergadering ter behandeling van een

voorstel tot statutenwijziging hebben gedaan, moeten tenminste veertien (14) dagen voor de dag van de vergadering een afschrift van het voorstel waarin de voorgestelde wijzigingen woordelijk zijn opgenomen op daartoe geschikte

plaats voor de leden ter inzage leggen, tot na de afloop van de dag waarop de vergadering wordt gehouden.

3. Tot wijziging van de statuten kan slechts worden besloten door een algemene

vergadering met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal

geldig uitgebrachte stemmen.

Artikel 25.

1. De statutenwijziging treedt niet eerder in werking dan nadat daarvan een

notariële akte is opgemaakt.

2. Het bestuur van de vereniging is verplicht een authentiek afschrift van de

wijziging alsmede de tekst van de gewijzigde statuten te deponeren bij de

Kamer van Koophandel te Rotterdam.

3. Het bestuur van de vereniging is verplicht een afschrift van de wijziging

alsmede van de tekst van de gewijzigde statuten te overhandigen aan de

RBvV.

4. De statutenwijziging is niet rechtsgeldig dan nadat zij door het bestuur van de RBvV is goedgekeurd.

Ontbinding en vereffening.

Artikel 26.

1. De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene

vergadering genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen in een algemene vergadering waarin

tenminste drie/vierde van de leden van de vereniging aanwezig of

vertegenwoordigd is.

2. Ingeval aan het in lid 1 van het artikel bedoelde quorum niet is voldaan kan

ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde stemgerechtigde leden

op een volgende te houden algemene vergadering met een meerderheid van

twee/derde van het aantal geldig uitgebrachte stemmen de vereniging worden ontbonden. Deze tweede vergadering dient plaats te vinden tenminste acht (8) dagen en ten hoogste dertig (30) dagen na de eerste gehouden algemene

vergadering.

3. Bij de oproeping tot de in lid 1 van dit artikel genoemde algemene

vergadering moet worden meegedeeld dat tijdens de vergadering zal worden

voorgesteld de vereniging te ontbinden. De termijn tot oproeping van

dergelijke vergadering moet tenminste veertien (14) dagen bedragen.

4. Indien bij het besluit tot ontbinding te dien aanzien geen vereffenaars zijn

aangewezen, geschiedt de vereffening door het bestuur van de vereniging.

5. Een eventueel batig saldo zal worden aangewend voor door de algemene

vergadering te bepalen zodanige doeleinden die het meest overeenstemmen

met het doel van de vereniging.

6. Na ontbinding blijft de vereniging voortbestaan voorzover dit tot vereffening

van haar vermogen nodig is. Gedurende de vereffening blijven de bepalingen

van de statuten en reglementen voorzover mogelijk van kracht.

7. In stukken en aankondigingen die van de vereniging uitgaan, moet aan haar

naam worden toegevoegd de woorden “in liquidatie”.

Huishoudelijk reglement.

Artikel 27.

1. De algemene vergadering kan bij één of meer reglementen nadere regels

geven omtrent het lidmaatschap, de introductie, het bedrag der contributies,

entreegelden en eventuele andere financiële verplichtingen, de

werkzaamheden van het bestuur, de vergaderingen, de wijze van uitoefening

van het stemrecht, referendum, de wijze van benoeming en ontslag van

afgevaardigden, het beheer en gebruik van de eigendommen van de

vereniging en alle verdere onderwerpen welke volgens de statuten van de

vereniging bij reglement kunnen worden geregeld of waarvan de regeling de

algemene vergadering gewenst voorkomt.

2. De reglementen zullen geen bepalingen mogen bevatten die afwijken van of

die in strijd zijn met de bepalingen van de wet en/of statuten van de

vereniging of de RBvV tenzij de afwijking door de wet en/of statuten is

toegestaan.

3. Wijziging van enig reglement als hier bedoeld kan slechts geschieden bij

besluit van de algemene vergadering genomen met tenminste twee/derde van het aantal uitgebrachte stemmen.

Slot.

Artikel 28.

In alle aangelegenheden, niet voorzien in de statuten, beslist het bestuur van de

vereniging onder nadere goedkeuring van de algemene vergadering.

DEEL 3

-

Huishoudelijk reglement van de vereniging

-

-

Originele Versie: Definitief / Laatst afgedrukt op: 02-11-2003 7:58

-

De originele versie is t.b.v. deze informatiemap alleen bewerkt qua lay-out en lettertype en niet tekstueel

-

DOOR:

Het Bestuur

-

DATUM:

14-12-2002

-

-

-

- VERSIE 3.0 – 23-03-04 -

-

-

© HdV

Door de ledenvergadering van VTV Blijdorp op 14-12-2002 goedgekeurd Huishoudelijk reglement

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING.

ALGEMENE BEPALINGEN.

Artikel 1.

Dit huishoudelijk reglement, vastgesteld overeenkomstig artikel 27 van de statuten van de vereniging krachtens een besluit van de algemene ledenvergadering van de vereniging Volkstuindersvereniging Blijdorp treedt in werking op het ogenblik, dat de ledenvergadering hieraan haar goedkeuring heeft gegeven, zijnde op 14 –12-2002

Artikel 2.

Onder een tuin wordt verstaan een perceel grond, dat tot nuts- en/of verblijfstuin is bestemd, zulks uitsluitend ten behoeve van niet beroepsmatig gebruik door één of meer natuurlijke personen.

Artikel 3.

a. Ten behoeve van de vereniging kan het bestuur statuten en reglementen doen samenstellen.

b. De door het bestuur opgestelde statuten en reglementen behoeven de instemming van de ledenvergadering als in artikel 24 en 25 van de statuten van de vereniging verwoord.

c. Het bestuur draagt er zorg voor dat de leden kunnen beschikken over de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging en van de RBvV.

LEDEN EN KANDIDAATLEDEN.

Artikel 4.

1. Personen, die lid van de vereniging willen worden, geven zich schriftelijk op bij het bestuur van de vereniging. Het bestuur plaatst de namen naar het tijdstip van aanmelding op een volglijst. Naarmate er tuinen beschikbaar komen, draagt het bestuur kandidaat-leden voor bij de RBvV ter afsluiting van een overeenkomst tot verhuur en/of ingebruikgeving van een tuin.

2. Het bestuur is bevoegd van de volgorde van de volglijst af te wijken, een proefperiode van maximaal 12 maanden vast te stellen of een kandidaat-lid als lid te weigeren onder opgave van redenen.

3. Het bestuur zal de aanmelding van een kandidaat-lid binnen één maand na inschrijving laten registeren op het secretariaat van de RBvV middels de door de RBvV daarvoor opgestelde formulieren.

4. Nadat de overeenkomst tot in gebruikgeving van de desbetreffende tuin is ondertekend door het voorgedragen kandidaat – lid, een Dagelijks Bestuurder en een bestuurder van de bond RBvV, wordt de nieuwe gebruiker lid van de RBvV en van de vereniging en heeft het lid zich te houden aan de Statuten en Reglementen van de RBvV en van de vereniging

Artikel 5.

1. Aan een lid wordt in beginsel niet meer dan één tuin van 300 m² ter beschikking gesteld. Het lid sluit daartoe een overeenkomst tot ingebruikgeving met de RBvV.

2. Indien het aantal beschikbare tuinen dit toelaat kan ter beoordeling van het bestuur aan meerderjarige gezinsleden van de leden eveneens een tuin ter beschikking worden gesteld. Deze gezinsleden zullen zich moeten aanmelden als kandidaat-lid en kunnen als lid van de vereniging worden toegelaten onder de daarvoor geldende voorwaarden.

Artikel 6.

Ieder lid is verplicht mee te werken aan het algemeen werk op het volkstuincomplex en dient daartoe de aanwijzingen van het bestuur op te volgen. Onder algemeen werk wordt verstaan het in goede staat houden van het volkstuincomplex in de breedste zin van het woord alsmede het deelnemen in commissies van de vereniging, een en ander door het bestuur vast te stellen. De algemene ledenvergadering stelt het aantal verplichte werkuren per jaar vast. Uitgesloten hiervan zijn leden boven de 70 jaar

Indien een lid nalaat deel te nemen aan het algemeen werk of het aantal verplichte werkuren niet verricht, wordt door het bestuur een boete opgelegd, welke wordt vermeld op de jaarrekening, zulks onverminderd de verplichting het aantal werkuren van het algemeen werk te verrichten. De hoogte van de boete wordt vastgesteld door de algemene ledenvergadering.

Artikel 7.

1. Het houden van duiven, kippen, konijnen, varkens of andere dieren op tuinen is niet toegestaan behoudens schriftelijke toestemming van het bestuur van de vereniging en van het bestuur van de RBvV. Hiervan uitgezonderd zijn aangelijnde huisdieren zoals honden en katten. Vogels mogen uitsluitend worden gehouden in een ruimte in het tuinhuisje. Voor dieren mogen geen aparte opstallen worden opgericht.

2. Leden, die op de tuin bijen willen houden, dienen lid te zijn en/of te worden van een bijenvereniging. Zij dienen zich te houden aan de daarvoor gestelde c.q. te stellen bepalingen.

Artikel 8.

1. Leden die op een tuin een tuinhuisje, broeikasje of schuurtje of andere opstal willen oprichten c.q. laten oprichten, veranderen, vernieuwen of uitbreiden, dienen in het bezit te zijn van de daartoe vereiste toestemmingen en/of vergunningen.

2. Het lid draagt zelf zorg voor de aanvraag van deze toestemming en/of vergunning. Het verzoek om de vereiste toestemming en/of vergunning wordt ingediend via een daarvoor bestemd formulier bij het bestuur van de vereniging die aansluitend het verzoek zal neerleggen bij het secretariaat van de RBvV. De RBvV zorgt dat het verzoek via de geëigende kanalen terecht komt bij de bevoegde instanties tot het verlenen van de toestemming en/of vergunning. Een kopie van het betreffende formulier is als bijlage bij dit huishoudelijk reglement gevoegd. De regelgeving met betrekking tot de bouw van opstallen op de tuin staat vermeld in een bijlage bij dit huishoudelijk reglement.

1. Het bestuur van de vereniging en/of het bestuur van de RBvV is niet aansprakelijk indien één of meerdere (overheids)vergunningen worden geweigerd.

2. Tussen 1 mei en 1 oktober mogen geen bouwactiviteiten worden verricht.

Artikel 9.

1. Het lid mag de tuin slechts gebruiken voor recreatieve doeleinden, dus niet voor permanente bewoning. Het lid mag – na daartoe verkregen vergunning en/of toestemming - op de tuin slechts plaatsen en geplaatst houden een tuinhuisje en overige opstallen bestemd tot het gebruik van een nuts- en/of verblijfstuin.

2. Het verblijf op de tuinen gedurende de nacht is niet toegestaan, tenzij het bestuur hiervoor schriftelijk toestemming heeft gegeven.

3. Ieder lid heeft de vrije beschikking over de aan hem of haar toegewezen tuin, en is verplicht deze in zijn geheel van de aanvang af in goede staat te brengen, geregeld te onderhouden, ordelijk te bewerken en te gebruiken, een en ander ter beoordeling van het bestuur van de vereniging.

4. Een commissie belast met het toezicht zal in gevallen van verwaarlozing het betreffende lid hiervan aanzegging doen. Bij niet naleving van de verplichtingen tot onderhoud zal de commissie het bestuur van de vereniging schriftelijk in kennis stellen van de door haar geconstateerde verwaarlozingen. Het bestuur zal die maatregelen treffen zoals in dit huishoudelijk reglement in artikel 14 omschreven.

Artikel 10.

Het lid heeft – onder meer - de navolgende verplichtingen ten aanzien van het onderhoud van zijn tuin:

a. het lid zal de tuin ordelijk en netjes bewerken en gebruiken; het is niet toegestaan cannabis en/of papaver te kweken of een verwaarloosde tuin aan te leggen;

b. het lid dient het halve pad en de halve binnensloot grenzend aan de tuin te onderhouden en schoon te houden;

het lid zal alle nodige milieuvriendelijke maatregelen nemen tot het weren van ongedierte ( geen gif , maar klemmen) en het niet gebruiken van voor het milieu schadelijke (chemische) bestrijdingsmiddelen. Verwijdering van met milieuonvriendelijke middelen verduurzaamde houtartikelen dienen als chemisch afval te worden afgevoerd;

c. het lid zal milieuvriendelijke materialen gebruiken zoals natuurlijke meststoffen en biologische (afbreekbare) bestrijdingsmiddelen;

d. het lid dient bomen, heesters enz. struiken e.d. zodanig te plaatsen dat de schaduwoverlast voor de naastgelegen tuinen tot een minimum wordt beperkt;

f. het lid dient de heggen, heesters en/of struiken op de tuinafscheidingen te knippen op de voorgeschreven hoogte van 50 cm , breedte van 20 cm. en op de vastgestelde tijden.

g. het is het lid verboden tuinafscheidingen van prikkeldraad of van braam-struiken te maken;

h. het lid moet de tuin afsluiten met een in goede staat verkerend hek, dat naar binnen openslaat en dat voorzien is van het door het bestuur toegekende tuinnummer;

i. het is het lid niet toegestaan afrasteringen te verbreken of te beschadigen; grenspalen mogen niet worden beschadigd, weggenomen of verplaatst.

Artikel 11.

Ter bevordering van het aanzien van het tuincomplex zal/zullen:

a. tuinafval en mest op de tuinen op niet zichtbare wijze worden opgeborgen;

b. afval niet worden gedeponeerd buiten de containers, die voor afvoeren van afval bestemd zijn, tenzij anders door het bestuur is beslist;

c. geen rijwielen, motoren, scooters e.d. op de paden worden geplaatst;

d. geen afval worden verbrand of open vuur gestookt;

e. geen greppels of waterkeringen worden gegraven door en/of langs de tuinpaden;

f. geen hagen, (laan)bomen, heesters en/of andere eigendommen van de vereniging worden gesnoeid of beschadigd, tenzij hiervoor opdracht is gegeven door het bestuur of door de door het bestuur ingestelde tuincommissie;

g. de leden en familieleden zich niet op gazons van het tuincomplex bevinden anders dan om verplichte werkzaamheden te verrichten;

h. geen afval buiten de tuin worden geworpen in gemeenschappelijke borders en sloten;

i. geen paden en sloten worden verontreinigd.

Artikel 12.

1. Ieder lid heeft de verplichting te voorkomen dat door hem en/of zijn gezinsgenoten overlast wordt aangedaan aan andere leden van de vereniging. In het bijzonder gelden de navolgende voorschriften:

a. het is verboden op enigerlei wijze muziek voort te brengen, zodanig dat het geluid daarvan hoorbaar is buiten de tuin van het lid zelf;

b. het is verboden ongevraagd of zonder toestemming de tuin van een ander lid te betreden; bestuursleden en de daarvoor aangewezen functionarissen hebben te allen tijde toegang tot de tuinen voor het uitoefenen van de hun reglementair opgedragen taken;

c. het is niet toegestaan de paden te berijden met auto’s, motoren, scooters, rijwielen, bromfietsen enz., behoudens door het bestuur verleende ontheffing;

van vorenstaande zijn rolstoelen uitgesloten;

d. het gebruik van elektrische en motorische aangedreven machines ,aggregaten en gereedschappen is op zondagen in het seizoen en op werkdagen ( ook buiten het seizoen) na 19.00 uur niet toegestaan.

2. Voorts is het niet toegestaan:

a. waterkeringen te maken;

b. in de paden te graven;

c. afval in de sloot te doen afvloeien of te deponeren;

d. te collecteren zonder toestemming van het bestuur;

e. goederen te koop aan te bieden zonder toestemming van het bestuur;

f. publieke en/of politieke propaganda op het tuincomplex te maken;

g. de publicatieborden te gebruiken zonder toestemming van het bestuur;

h. aanhangwagens en/of caravans te plaatsen op de tuin, de paden of het tuincomplex;

i. auto’s dubbel te parkeren of te parkeren op plaatsen waar dat is verboden;

j. aan auto’s te sleutelen en/of auto’s te wassen op de parkeerplaats;

k. bomen te kappen waarvoor een kapvergunning noodzakelijk is.

3. Toegestaan is:

Parkeren met ontheffing, te verlenen door het bestuur, en laden en lossen op het voorterrein bij de entree mits een goede doorgang niet wordt belemmerd;

4. Goederen van de vereniging, zoals handkaren, kabelhaspels, tractor, versnipperaar en tuinfrees, staan ter beschikking van de leden, waarbij elektriciteit en gebruik via daartoe gerechtigde personen, van de tractor, de versnipperaar en de tuinfrees aan de leden in rekening wordt gebracht op basis van de gebruiksduur. Handkarren zijn gratis beschikbaar, maar dienen direct na gebruik te worden teruggebracht.

Artikel 13.

De leden dienen ervoor zorg te dragen dat gezinsleden, familie en andere bezoekers zich houden aan de voorschriften van de vereniging. De leden zijn jegens de vereniging aansprakelijk voor schade toegebracht aan bezittingen van de vereniging, ook voor schade toegebracht door hun gezinsleden, familie of andere bezoekers.

Artikel 14.

1. Het bestuur kan - vooruitlopend op nadere maatregelen - leden de toegang tot de tuin ontzeggen voor de duur van één maand, indien zij:

a. de tuin verwaarlozen;

b. weigeren deel te nemen aan het algemeen werk;

c. de contributie en grondhuur niet op de gestelde tijd betalen;

d. in strijd met de statuten, reglementen en besluiten van de vereniging en/of van de RBvV handelen;

e. anderen bij voortduring zonder noodzaak hinderen en/of overlast veroorzaken;

e. zich andermans goederen toe-eigenen

f. de belangen van de vereniging en/of van de RBvV niet naar behoren behartigen;

h. handelingen plegen in strijd met de goede zeden en gewoonten, waaronder in ieder geval dient te worden begrepen prostitutie, dealen en gebruik van drugs etc..

2. Het bestuur van de vereniging doet onverwijld mededeling van een dergelijke maatregel aan het bestuur van de RBvV.

3. Het lid dat de toegang tot de tuin is ontzegd of dat tussentijds het lidmaatschap is opgezegd, als bedoeld in artikel 10 lid 2 sub a van de statuten van de vereniging, kan in beroep gaan bij het dagelijks bestuur van de RBvV binnen 8 dagen na dagtekening waarop het besluit tot ontzegging van toegang tot de tuin of het besluit tot opzegging van het lidmaatschap schriftelijk aan het betrokken lid is meegedeeld. Het beroep moet bij aangetekend schrijven worden ingesteld.

Artikel 15

1. De contributie voor het komende boekjaar wordt op een ledenvergadering vastgesteld.

2. Het lid dient binnen 30 dagen na verzending van de nota voor contributie, voor grondhuur en voor mogelijke andere verplichtingen (als rioolrecht e.d.) voor betaling zorg te dragen door middel van storting op de bank en/of girorekening van de vereniging zonder korting of compensatie.

3. Bij overschrijding van de betalingstermijn is het lid aan de vereniging vanaf de vervaldag de wettelijke rente verschuldigd over het totaal door het lid verschuldigde, zulks zonder dat enige ingebrekestelling is vereist. Alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten verbonden aan de invordering komen ten laste van het lid. De buitengerechtelijke kosten worden gesteld op 15% van het in te vorderen bedrag

- met een minimum van € 150,00 - en worden verschuldigd op het tijdstip dat de vordering ter incasso uit handen wordt gegeven.

4. Indien het lid niet op de 1e juni ten volle aan zijn geldelijke verplichtingen jegens de vereniging heeft voldaan kan het lidmaatschap namens de vereniging worden opgezegd tegen 30 september van het lopende boekjaar of tegen het einde van het lopende boekjaar door het bestuur van de vereniging met inachtneming van een opzeggingstermijn van tenminste 4 weken, een en ander als bepaald in artikel 10 lid 4 van de statuten van de vereniging.

5. Wanneer om financiële redenen betaling in 1-keer op problemen stuit, kan via het bestuur een betalingsregeling worden getroffen.

6. Bij verwaarlozing van tuinen en daarop volgende schorsing en het opzeggen van het lidmaatschap van de vereniging zal het bestuur op kosten van het lid het noodzakelijk onderhoud aan de tuin laten verrichten en de kosten in mindering brengen op de opbrengst van de opstallen bij verkoop

7. Een lid dat zijn tuin heeft opgezegd, blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van de tuin en de opstallen, tenzij, dit ter beoordeling van het bestuur, de lichamelijke of geestelijke toestand van dat lid dit niet toestaat, alsmede tot het nakomen van de financiële verplichtingen die voortvloeien uit het huren van de tuin .

8. Alle kosten gemaakt door de RBvV of de vereniging als gevolg van het niet nakomen door het desbetreffende lid van zijn verplichtingen komen voor rekening van dit desbetreffende lid.

BESTUUR.

Artikel 16.

1. Het bestuur van de vereniging bestaat uit een oneven aantal personen met een minimum van drie en een maximum van negen personen. Het aantal bestuursleden wordt – met inachtneming van het bepaalde in de vorige zin – vastgesteld door de algemene ledenvergadering.

2. De voorzitter, secretaris en penningmeester zijn in het rooster van aftreden nimmer gelijktijdig aftredend. De eerste maal geschiedt dit per loting, waarbij een in functie gekozen functionaris alsmede 1/3 deel van de andere bestuursleden aftreden.

3. De functies binnen het bestuur, anders dan die van voorzitter, secretaris en penningmeester, worden door de leden van het bestuur onderling verdeeld. Het bestuur verdeelt de overige taken onderling.

Artikel 17.

1. Het dagelijks bestuur bestaat uit tenminste drie personen, t.w. voorzitter, secretaris en penningmeester. Het dagelijks bestuur kan worden uitgebreid tot vijf personen.

2. De functies van voorzitter en secretaris, voorzitter en penningmeester, en secretaris en penningmeester kunnen niet in één persoon worden verenigd

3. Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging en het afsluiten van overeenkomsten . Voorzitter, secretaris en penningmeester zijn belast met de gehele regeling van die zaken, waartoe zij krachtens het huishoudelijk reglement van de vereniging alsmede door besluiten van de algemene ledenvergadering zijn geroepen.

Artikel 18.

1. De voorzitter is belast met de leiding van de vergaderingen. Hij is verplicht toe te zien dat de statuten en het huishoudelijk reglement en de besluiten van de vereniging en/of van de RBvV worden uitgevoerd en nageleefd.

2. De voorzitter is mede aansprakelijk voor nalatigheden of fouten van degenen die genoemde besluiten moeten uitvoeren, voorzover hij deze redelijkerwijze had kunnen voorkomen.

3. Bij ontstentenis van de voorzitter neemt de secretaris de taken en bevoegdheden van de voorzitter tijdelijk waar.

Artikel 19.

1. De secretaris is belast met de gehele correspondentie en administratie van de vereniging, hij maakt de notulen van de vergadering en brengt verslag uit van en over de vereniging op iedere bestuursvergadering en algemene ledenvergadering. De secretaris moet kopie houden van alle verzonden brieven en stukken. Ook zorgt hij voor het schriftelijk jaarverslag.

2. Het bestuur kan besluiten een gedeelte van de taken van de secretaris aan een andere bestuurder op te dragen.

3. Bij ontstentenis van de secretaris wordt hij vervangen door de penningmeester die de taken en bevoegdheden van de secretaris tijdelijk waarneemt.

Artikel 20.

1. De penningmeester is belast met het gehele financiële beheer van de vereniging. Hij int de contributie en andere gelden tegen behoorlijke kwitering. Voor alle door hem gedane betalingen ontvangt hij een deugdelijke kwitantie. Hij zal niet meer kasgeld dan 2500 euro in zijn bezit hebben dan voor de uitgaven dringend noodzakelijk is. Van alle kasmutaties houdt hij nauwkeurig boek op de wijze als door het bestuur bepaald. Hij zal de gelden, goederen en waarden van de vereniging gescheiden van zijn eigen gelden, goederen en waarden bewaren.

2. De penningmeester is te alle tijd verplicht aan het bestuur of aan degene(n) die door het bestuur (zijn) gemachtigd, alle inlichtingen betreffende zijn beheer te verschaffen, inzage te verstrekken van de bescheiden hierop betrekking hebbende.

3. De penningmeester brengt op de ledenvergadering schriftelijk verslag uit van de financiële positie van de vereniging evenals van zijn gevoerde beheer. Hij stelt telkenmale een begroting samen en dient deze schriftelijk bij de algemene ledenvergadering in, na goedkeuring door het bestuur.

4 Bij ontstentenis van de penningmeester wordt hij vervangen door de secretaris, die tijdelijk de taken en bevoegdheden van de penningmeester zal waarnemen.

5. De penningmeester is bevoegd te beschikken over bank- en girosaldi .

6. Bedragen boven de 5000 euro , waaronder aanschaffingen buiten de begroting, die de door de ledenvergadering goedgekeurde begroting van dat jaar overschrijden, behoeven de goedkeuring van de ledenvergadering.

Artikel 21.

1. Een bestuurslid dat herhaaldelijk blijk geeft van ongeschiktheid en/of nalatigheid kan door het bestuur met meerderheid van stemmen worden geschorst.

2. De voorzitter kan een bestuurder, die zich ernstig misdraagt of zich aan grove nalatigheid heeft schuldig gemaakt, met onmiddellijke ingang schorsen tot aan de eerstvolgende bestuursvergadering, waarin wordt besloten de schorsing al dan niet te handhaven.

3. De betrokken bestuurder wordt in de gelegenheid gesteld de bestuursvergadering, waarin tot zijn schorsing wordt besloten, bij te wonen.

4. De eerstvolgende ledenvergadering moet de schorsing bekrachtigen met een meerderheid van tenminste 2/3 der geldig uitgebrachte stemmen, een en ander op straffe van nietigheid van het schorsingsbesluit van het bestuur.

5. Bij tussentijds aftreden of bij schorsing is het betreffende bestuurslid verplicht alle onder zijn berusting zijnde eigendommen en/of bescheiden van de vereniging onverwijld aan het bestuur op eerste verzoek over te dragen.

ALGEMENE LEDENVERGADERING.

Artikel 22.

1. In een jaarlijks op het eind van het eerste kwartaal te houden algemene ledenvergadering zullen worden behandeld:

a. notulen laatstgehouden ledenvergadering;

b. het jaarverslag van de secretaris;

c. het jaarverslag van de penningmeester;

d. het verslag van de kascontrolecommissie;

e. de reglementaire verkiezing van de volgens rooster aftredende bestuursleden en van de leden van de kascontrolecommissie;

f. de voorziening in eventueel bestaande vacatures;

g. het beleid van het bestuur;

h. voorstellen van het bestuur;

i. de begroting;

j. de zaken die op de voorgeschreven wijze op de agenda voor de algemene ledenvergadering zijn gebracht waaronder de voorstellen van de leden.

2. De algemene ledenvergadering wordt bijeengeroepen met inachtneming van een termijn van tenminste 14 dagen, behoudens het bepaalde in artikel 24 en 26 van de statuten van de vereniging. De bijeenroeping geschiedt door een aan alle leden te zenden schriftelijke mededeling met bijvoeging van de agenda voor de desbetreffende vergadering. Voorstellen van de leden voor de algemene ledenvergadering moeten minimaal 48 uur voor de aanvang van de vergadering worden ingediend bij de secretaris.

3. Het bestuur schrijft een algemene ledenvergadering uit zo vaak als het zulks voor de goede gang van zaken in de vereniging nodig acht. De agendapunten worden in de convocatie behoorlijk vermeld. De voorzitter heeft het recht de beraadslaging te sluiten tenzij de volstrekte meerderheid van de aanwezige leden zich daartegen verzet.

4. Kandidaten voor het bestuur moeten op schriftelijke voordracht, en getekend door tenminste drie leden, 48 uur voor de aanvang van de vergadering bij de secretaris zijn ingediend. Het bestuur is alsdan verplicht hiervan op de algemene ledenvergadering mededeling te doen.

5. Bij een schriftelijke stemming wijst de voorzitter een stembureau, bestaande uit 3 leden, aan; dit stembureau beslist over de geldigheid van het stembiljet, terstond nadat dit is geopend.

COMMISSIES.

Artikel 23.

Het bestuur van de vereniging kan commissies instellen. Een bestuurslid van de vereniging fungeert zo mogelijk als voorzitter. Deze commissies zijn onderworpen aan een reglement, waarin de rechten en plichten zijn omschreven. Het bestuur stelt deze reglementen vast, met uitzondering van het reglement voor de kascontrolecommissie.

De benoeming van de kas controle commissie geschiedt conform art. 15 van de statuten door de ledenvergadering. Jaarlijks is 1- lid aftredend.

Artikel 24.

1. Een commissie van toezicht kan zijn:

a. de tuin- en tuinkeuringscommissie;

b. de bouw- en taxatiecommissie.

2. Bestuursleden en de daartoe door het bestuur aangewezen functionarissen, zoals leden van de genoemde commissies, hebben te allen tijde toegang tot de tuinen voor het uitoefenen van de bij dit huishoudelijk reglement aan hen opgedragen taak.

Artikel 25.

1. Er is een tuin- en een keuringscommissie, zijnde een commissie als bedoeld in artikel 24 lid 1 sub a van dit huishoudelijk reglement. De leden van de commissies worden aangesteld en ontslagen door het bestuur van de vereniging.

De commissies verrichten hun werkzaamheden conform de hierna volgende richtlijnen en onder verantwoordelijkheid van het bestuur van de vereniging.

2. De tuincommissie bestaat uit tenminste drie leden. De taak van de commissie is:

a. het bepalen van het groenbeleid voor de percelen, die onder de zorg en verantwoordelijkheid van de vereniging vallen en betreft niet de tuinen van de individuele leden.

1. het leiding geven aan het totale gemeenschappelijke algemene werk,

het opstellen van een jaarlijks beleidsplan,

het op schrift stellen van de wekelijkse noodzakelijke werkzaamheden,

de begeleiders voorzien van de nodige instructies.

3. De tuinkeuringscommissie bestaat uit tenminste vijf leden. De taak van de

commissie is:

a. het controleren en het houden van toezicht op de tuinen van de leden met betrekking tot onderhoud van de tuin, van slootkanten, van heggen, van paden en van het algemeen aanzicht;

b. minstens tweemaal per jaar, in ieder geval in het voor- en het najaar, worden alle tuinen en het tuincomplex aan een controle onderworpen. Bij constatering van nalatigheid en/of achterstallig onderhoud wordt een en ander aan het desbetreffende lid meegedeeld. Indien binnen 14 dagen na melding de gebreken niet zijn verholpen stelt de tuinkeuringscommissie het bestuur hiervan in kennis. Het bestuur neemt dan de maatregelen als omschreven in artikel 14 van dit huishoudelijk reglement.

Artikel 26.

1. Er is een bouw- en een taxatiecommissie, zijnde een commissie als bedoeld in artikel 24 lid 1 sub b van dit huishoudelijk reglement. De leden van de commissies worden aangesteld en ontslagen door het bestuur van de vereniging. De commissies verrichten hun werkzaamheden conform de hierna volgende richtlijnen en onder verantwoordelijkheid van het bestuur. De commissies bestaan uit tenminste drie leden.

2. De taak van de bouwcommissie is:

a. het controleren van en het houden van toezicht op de (uitvoering van de) bouwvoorschriften met betrekking tot de opstallen op de tuinen van de leden;

b. het adviseren van de leden bij het eventueel (ver)bouwen van het tuinhuisje, en overige opstallen e.d.;

b. het adviseren van het bestuur met betrekking tot bouwvoorschriften, (ver)bouwen van tuinhuisjes en overige opstallen;

d. het verrichten van speciale taken het onderhoud van het verenigingsgebouw betreffende, de loodsen, de bruggen, de toegangen enz. alsmede de waterhuishouding van het tuincomplex.

3. Blijkt bij controle van de bouwcommissie dat zonder vergunning of toestemming is gebouwd of gewijzigd, dan wordt het betrokken lid daarvan in kennis gesteld. Het betrokken lid krijgt 14 dagen de gelegenheid wijzigingen aan te brengen en de geconstateerde gebreken in overeenstemming te brengen met de verleende toestemmingen en/of vergunningen.

4. De taak van de taxatiecommissie is:

a. het vaststellen van het taxatiebedrag bij de verkoop van een tuinhuisje; de taxatie geschiedt door tenminste twee leden van de commissie. Van de taxatie wordt een rapport gemaakt dat wordt ingeleverd bij het bestuur. Door de taxatiecommissie wordt de waarde van de opstallen, beplanting en bestrating vastgesteld. Over de vastgestelde waarde brengt de vereniging 6% in rekening.

Indien een lid zich niet kan verenigen met het in het taxatierapport genoemde bedrag kan het lid binnen één maand nadat het lid heeft kennis gekregen van de taxatie van de taxatiecommissie in beroep gaan bij de technische commissie van de RBvV; dit beroep moet schriftelijk worden ingesteld;

b. het adviseren van het bestuur met betrekking tot taxaties;

c. het vaststellen dan wel opnieuw vaststellen van de grenzen tussen twee tuinen, indien een tuin wordt verkocht of indien een lid dit verzoekt.

WIJZIGINGEN.

Artikel 27.

Wijzingen van dit reglement kunnen slechts geschieden bij besluit van de algemene ledenvergadering genomen met tenminste 2/3 deel van het aantal geldig uitgebrachte stemmen.

ONTBINDING.

Artikel 28.

De vereniging kan worden ontbonden, indien daartoe door een bijzondere ledenvergadering wordt besloten zoals vermeld in artikel 26 van de statuten van de vereniging.

Aldus vastgesteld op de algemene ledenvergadering van de vereniging VTV Blijdorp van 14-12-2002

BIJLAGEN

BIJLAGE - I Adres gegevens

BESTUURSLEDEN VTV BLIJDORP D. D. MRT 2004

Voorzitter

Rob Dahlhaus Tuin 40 010-4554229 06-12993399

Secretaris

Jan Vicari Tuin 125 010-4211373 06-51135753

Penningmeester

Hans de Vries Tuin 34 010-4622406 06-53167038

2e Voorzitter

Gerard Peters Tuin 103 010-4763030 - n.v.t. -

Technische Commissie

Piet Ottervanger Tuin 63 010-4225097 06-55532096

Tuin Commissie

Ad Neven Tuin 92 010-4228817 06-24756108

Kantine Commissie

Vacant

CORRESPONDENTIE :

VTV Blijdorp, Postbus 10264, 3004 AG ROTTERDAM

E-mail vtvblijdorp@zonnet.nl

REDACTIE GROENE BLIJDORPER :

Ellen Laluan Tuin 144

E-mail redactie_blijdorper@

BEZOEKADRES :

Zestienhovensekade 555, 3043 KT ROTTERDAM

TELEFOONNUMMER VERENIGINGSGEBOUW 010-4377055

Gediplomeerde tuinleden voor assistentie en directe hulp

TUIN 008 = Ruth de Zeeuw TUIN 017 = Jolanda Mak

TUIN 019 = Ans Lops TUIN 092 = Ad Neven

TUIN 129 = Henk van Wijk

BIJLAGE - II Deze folder zit los in deze map

BIJLAGE - III kosten overzicht

STROOMKOSTEN INCL. GEBRUIK HASPEL: registratie via tijdschakelaar

€ 1,00 per uur

€ 4,00 per halve dag / 5 uur

€ 8.00 per 10 uur

ZAAGKOSTEN IN HET WERKHOK:

Op afspraak via het bestuur en / of de technische commissie.

De kosten worden vooraf en in overleg bepaald.

KETTINGZAAG GEBRUIK ONDER BEGELEIDING:

Op afspraak via het bestuur en / of tuincommissie.

De kosten worden vooraf vastgesteld afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden.

TREKKER: € 1,20 per rit.

Men dient zelf de kar te beladen en te lossen.

De vereniging zorgt voor een bestuurder van de trekker.

HAKSELAAR: € 2,50 per kwartier.

De vereniging zorgt voor een uitvoerder.

gelieve het materiaal van de vereniging direct na gebruik terug te brengen, zodat

anderen niet onnodig hoeven te wachten op het materiaal.

BIJLAGE - IV tip voor afsluiten water

Hoe te handelen als het water tijdens de vorstperiode wordt afgesloten

In de mededelingen kast zal minsten 14 dagen van te voren dan wel eerder een datum aangegeven worden wanneer het water afgesloten zal worden.

Het water naar uw huisje afsluiten; U sluit uw hoofdkraan in de put bij de heg. Zet alle kranen op uw tuin open, trek het toilet door en blaas uw waterleidingen door. Nadat het hoofdnet is afgesloten zet u uw hoofdafsluiter weer open en laat het restwater in de leiding weglopen.

Sluit daarna uw hoofdafsluiter en dek de watermeter af met een zak bladeren of isolatie. Dit voorkomt bevriezing van uw watermeter. Bescherm uw toilet door er zout in te gooien.

BIJLAGE – V Plattegrond complex

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download