Feminism Romania
REVISTA PRESEI
DIN PERSPECTIVA DE GEN
Perioada: 18-24 martie 2013
CUPRINS
POLITICĂ 5
Boc: Udrea nu şi-a cumpărat genţile şi tocurile după intrarea în politică. A venit cu ele 5
Mediafax, 21 martie 2013 5
Satu Mare. Femeile din PDL cer demisia Andreei Paul Vass, din cauza susţinerii lui Vasile Blaga la preşedinţia partidului 7
Adevărul, 22 martie 2013 7
PDL Ialomiţa: "Dacă Statele Unite şi-a ales un preşedinte negru, şi PDL şi-ar putea alege un preşedinte femeie" 8
Evenimentul Zilei, 19 martie 2013 8
Primarul băimărean Cătălin Cherecheş o susţine pe Elena Udrea: „O femeie puternică, un politician iscusit” 9
Adevărul, 22 martie 2013 9
Suceava: Femeile social-democrate consideră că Udrea a fost un fals model pentru PDL 11
Amos News, 24 martie 2013 11
Elena Băsescu: Fac apel la Daciana Ponta, convingeţi-vă soţul să păstreze "Cornul şi Laptele" 12
Mediafax, 20 martie 2013 12
Deputatul Aurelia Cristea, noul președinte al OF PSD Cluj 13
Napoca News, 24 martie 2013 13
Corina Creţu: România are nevoie de o opoziţie constructivă, nu antinaţională 14
Agerpres, 24 martie 2013 14
SOCIAL 15
Cazul elevei ameninţate pentru că a purtat la şcoală o bentiţă tricoloră: ActiveWatch condamnă comportamentul dirigintei şi al conducerii Liceului "Korosi Csoma Sandor" 15
Mediafax, 22 martie 2013 15
Manifestaţii împotriva avortului: Sute de persoane au participat la "Marşul pentru viaţă", în Timişoara, Bistriţa şi Cluj-Napoca 17
Mediafax, 23 martie 2013 17
Manifestaţie împotriva avorturilor, pe străzile din Buzău 19
Adevărul, 23 martie 2013 19
Florica Chereches invită liderii evanghelici la Marșul pentru viață! 20
Ştiri Creştine, 22 martie 2013 20
Despre valorile familiei, cu Olimpia Popa: „Copilul a ajuns să fie privit ca un obstacol în calea evoluţiei profesionale“ 21
Adevărul, 20 martie 2013 21
PIAŢA MUNCII 23
3 profesii în care femeile din România câştigă mai mulţi bani decât bărbaţii 23
Realitatea tv, 22 martie 2013 23
Şomajul, "profesie" pentru un sfert dintre tinerii români 24
Realitatea tv, 22 martie 2013 10:29 24
MASS-MEDIA 25
CNA vrea să „mute“ sexul şi violenţa după ora 1 noaptea pentru protejarea minorilor 25
Adevărul, 21 martie 2013 25
SĂNĂTATE 28
Proiect pentru informarea şi sprijinirea femeilor seropozitive, lansat în România 28
Mediafax, 18 martie 2013 28
O gravidă în 5 luni a avortat singură în salonul maternităţii. Femeia a cerut ajutorul timp de două ore fără să fie auzită 30
Mediafax, 19 martie 2013 30
Ginecologul acuzat că a cerut bani pentru două chiuretaje a fost arestat preventiv 32
Mediafax, 18 martie 2013 32
CULTURĂ - ARTĂ 33
Biografie: Irina Petrescu, frumuseţea clasică a filmului şi teatrului românesc 33
Mediafax, 19 martie 2013 33
”Pierderea feminității cred că este o falsă problemă”. Interviu cu Olivia Nitiş, curatoarea expoziţiei ”Momentum”. 35
Agenţia de Carte, 18 martie 2013 35
Avangarda feministă 37
La Punkt, 22 martie 2013 37
RELIGIE 40
Muntele credinţei. Femei-episcop? Încă nu! 40
Jurnalul Naţional, 23 martie 2013 40
INTERNAŢIONAL 42
Mamele britanice vor primi 1.200 de lire sterline pentru a-si plati bonele 42
, 19 Martie 2013 42
Fotografia care a stârnit mânia tunisienilor: Femeia va fi omorâtă cu pietre 43
, 24 martie 2013 43
Violenţa domestică în Rusia: coşmar în spatele faţadei de familie 44
Epoch Times, 22 martie 2013 44
La zece ani de la izbucnirea conflictului din Irak, femeile sunt mai puţin libere 46
Adevărul, 20 martie 2013 46
Întronizarea Papei Francisc: India trimite un reprezentant acuzat de viol la ceremonie 48
Mediafax, 18 martie 2013 48
Acuzaţii de prostituţie la teatrul Balşoi: fosta prim-balerină spune că artistele erau forţate să întreţină relaţii sexuale cu oligarhi ruşi 49
Adevărul, 21 martie 2013 49
Lukasenko: Pot să le iert pe lesbiene, dar nu şi pe homosexuali 50
, 20 martie 2013 50
Prima Doamna a Frantei, acuzata ca traieste pe spatele contribuabililor 51
, 18 martie 2013 51
Manechinele voluptoase spun adevărul despre corpul femeilor 52
Adevărul, 19 martie 2013 52
LOCAL 53
Dâmboviţa: Un poliţist şi-a împuşcat iubita, după care s-a sinucis. Tânăra este sora fostului fotbalist de la Petrolul Marian Pârşă 53
Mediafax, 14 martie 2013 53
Zalău. Premiu pentru femeile liberale din judeţ. Motivul - au câştigat cele mai multe mandate de consilier municipal 55
Adevărul, 19 martie 2013 55
POLITICĂ
Boc: Udrea nu şi-a cumpărat genţile şi tocurile după intrarea în politică. A venit cu ele
Mediafax, 21 martie 2013
Fostul preşedinte al PDL Emil Boc a vorbit, joi seară, despre genţile, poşetele şi tocurile Elenei Udrea, arătând că aceasta nu le-a cumpărat după ce a intrat în politică, ci a venit cu ele din activitata ei profesională.
Emil Boc a făcut aceste precizări la întâlnirea în care Elena Udrea şi-a prezentat moţiunea pentru şefia PDL în faţa organizaţiei PDL Bucureşti.
"Unii mi-au spus: domne prea multe genţi, prea multe poşete, prea multe tocuri. Acum, dacă bărbaţilor nu le-ar plăce femeile cu toc, probabil că femeile nu ar purta tocuri. Nu mă pronunţ cât de înalte trebuie să fie sau cât de joase, este o chestiune de gust, eu vă spun că în politică nu trebuie să ai sau să nu ai pantofi cu toc sau genţi, e important ca acele genţi pe care le-ai cumpărat să le fi cumpărat înainte să fi intrat în politică. Or, Elena Udrea nu le-a cumpărat după ce a intrat în politică ci a venit cu ele din activitatea ei profesională, iar dovada cea mai importantă este că după ce nu a mai fost ministru nu s-a legat niciun act de corupţie şi asta e important pentru un om politic", a precizat Emil Boc.
El a mai spus că n-o fi nicio problemă ca o femeie să conducă PDL, arătând că asta face parte din logica firească a evoluţiei lucrurilor.
"Care ar fi problema ca o femeie să conducă PDL? Vă spun nu ar fi nicio problemă ca Elena Udrea să conducă PDL, pentru că ea face parte din logica firească a evoluţiei lucrurilor, iar dacă e vorba de faptul că preşedintele României a susţinut-o nu numai pe Elena Udrea ci şi pe Emil Boc, pe Vasile Blaga, pe Anca Boagiu, pe Sulfina Barbu şi foarte mulţi colegi cărora le-a oferit o şansă, indiferent că au fost bărbaţi sau femei", a mai spus Emil Boc.
Boc a prezentat motivele pentru care o susţine pe Elena Udrea pentru şefia partidului, arătând că aceasta poate să facă o opoziţie "dură, de fier, la adresa USL", să recâştige electoratul de dreapta al PDL, să păstreze parteneriatul cu preşedintele României şi să asigure în 2016 revenirea la guvernare a PDL ca principală forţă politică, "nu ca partid de buzunar".
Fostul prmier a mai spus că PDL în momentul actual "nu face opoziţie, din nefericire" şi a precizat că Elena Udrea "nu are nicio reţinere pentru a se bate pentru PDL şi pentru a fi liderul opoziţiei din România".
Emil Boc a vorbit şi despre parteneriatul PDL cu Traian Băsescu, arătând că acesta trebuie menţinut şi apreciind drept o greşeală fundamentală afirmaţiile celor care susţin că nu este nevoie de acest parteneriat.
"Sunt unii care spun că nu avem nevoie de acest parteneriat, este o greşeală fundamentală să-ţi îndepărtezi un parteneriat pe care-l ai alături de tine doar pentru orgolii personale. Pentru a menţine acest parteneriat trebuie ca şi preşedintele (Traian Băsescu n.r.) să dorească un parteneriat cu liderul partidului", a mai spus Emil Boc.
Preşedintele Traian Băsescu declara, pe 15 februarie, că Elenea Udrea poate avea profil de lider al PDL, precizând că el a învaţat-o politică şi că fostul ministru ar trebui "să mai lase poşetele alea cu care a intrat în politică, să ia poşete mai ieftine" şi să mai renunţe la tocuri.
Satu Mare. Femeile din PDL cer demisia Andreei Paul Vass, din cauza susţinerii lui Vasile Blaga la preşedinţia partidului
Adevărul, 22 martie 2013
Cristina Cicău
Organizaţia de femei a PDL Satu Mare cere demisia Andreei Paul Vass din funcţia de prim-vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional al Organizaţiei de Femei, deoarece îl susţine pe Vasile Blaga în cursa pentru şefia PDL, în loc să susţină una dintre cele două femei care candidează împotriva acestuia.
“Doamnele şi domnişoarele din toate organizaţiile de femei ale Partidului Democrat Liberal au primit o lovitură dură din partea doamnei Andreea Paul Vass care ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte în Biroul Permanent Naţional al Organizaţiei de Femei. Pentru şefia PDL s-au înscris două femei din generaţii diferite şi un bărbat. Andreea Paul Vass în loc să susţină tinereţea, profesionalismul şi viziunea doamnei Elena Udrea sau experienţa, decenţa şi inteligenţa doamnei Monica Macovei, a ales să-l susţină pe singurul bărbat aflat în această competiţie internă”, se arată în comunicat.
Femeile din PDL susţin că “deşi doamna Vass are discursuri feministe când este vorba de ocuparea unor funcţii de conducere în organizaţia de femei, realitatea se pare că este alta”. “Prin urmare considerăm că nu mai reprezintă interesele doamnelor şi domnişoarelor din Partidul Democrat Liberal”, afirmă semnatarele comunicatului. Drept urmare, femeile democrat-liberale se dezic de alegerile Andreei Paul Vass- deputat PDL de Oaş, şi solicită public demisia de onoare a acesteia din funcţia de prim-vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional al Organizaţiei de Femei.
PDL Ialomiţa: "Dacă Statele Unite şi-a ales un preşedinte negru, şi PDL şi-ar putea alege un preşedinte femeie"
Evenimentul Zilei, 19 martie 2013
Dacă Statele Unite și-a ales un președinte negru atunci PDL poate la fel de bine să-şi aleagă un preşedinte femeie, a declarat un lider al PDL din Urziceni. Afirmaţia a fost făcută la Slobozia, în contextul în care Elena Udrea şi-a prezentat azi moţiunea cu care va candida pentru şefia PDL în judeţul Ialomiţa.
"Dacă Statele Unite și-a ales un președinte negru, iar Biserica Catolică și-a ales un Papă din afara Europei și PDL și-ar putea alege un președinte femeie", a mai spus acesta.
Liderul PDL din Urziceni a continuat pe acelaşi ton amuzant, spunând că a identificat ce înseamnă fiecare literă din numele UDREA: U(unică), D (deșteaptă), R (realistă), E (elegantă), A(ambițioasă).
Azi, Elena Udrea a fost însoţită în Ialomiţa de numeroşi dintre susţinătorii săi, şi anume, de către liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ștefan, preşedintele PDL Dâmbovița, Florin Popescu și liderul PDL Sector 1, Vasile Gherasim. Şi fostul secretar al muncii, Nicolae Ivăşchescu, fostul secretar de stat de la ministerul Agriculturii, Romeo Rădulescu sau deputaţii Romeo Rădulescu, Daniel Geantă și Cătălin Teodorescu au făcut parte dintre cei care au fost alături de Elena Udrea la prezentarea moţiunii sale în Ialomiţa.
Primarul băimărean Cătălin Cherecheş o susţine pe Elena Udrea: „O femeie puternică, un politician iscusit”
Adevărul, 22 martie 2013
Alina Brebenel,
Primarul localităţii Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a transmis un mesaj de susţinere a Elenei Udrea la alegerile pentru şefia PDL, care vor avea loc mâine.
„O femeie puternică, un politician serios şi iscusit. Un ministru care a ştiut să pună nevoile comunităţilor locale în faţa intereselor politice. Aşa aş caracteriza-o pe Elena Udrea. O guvernare puternică a PSD, alături de PNL şi PC, are nevoie de o opoziţie coerentă. Tocmai de aceea, PDL trebuie să renască din propria-i cenuşă, având lideri puternici şi coerenţi care să poată coagula oameni în jurul formaţiunii”, a spus Cherecheş.
Primarul municipiului Baia-Mare şi-a exprimat recunoştinţa faţă de proiectele Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, arătând că proiectele finanţate în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană au venit în sprijinul comunităţii pe care o reprezintă.
„În contextul apropiatelor alegeri, îi urez succes doamnei Elena Udrea şi, aşa cum a făcut lucruri bune din postura de ministru, am speranţa că va reuşi ca preşedinte să revigoreze partidul din care face parte”, a conchis Cherecheş.
Cherecheş, de două ori exclus de liberali
Cătălin Cherecheş s-a alăturat social-democraţilor în 2002 şi a fost ales deputat pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2008. În februarie 2010, Cherecheş a părăsit formaţiunea care l-a consacrat, pentru a se alătura câteva luni mai târziu liberalilor. În septembrie 2010 a fost însă exclus din PNL, devenind astfel membru al grupului deputaţilor independenţi până la sfârşitul mandatului de parlamentar.
La alegerile locale din vara anului trecut, Cătălin Cherecheş a fost din nou invitat în PNL, partid cu sprijinul căruia a câştigat Primăria municipiului Baia-Mare.
În ianuarie, primarul din Baia-Mare a fost exclus din PNL după ce a fost acuzat de preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, că ar fi făcut campanie împotriva candidaţilor USL la parlamentare.
„Pentru mine este foarte limpede că în felul acesta nu avem de ce să stăm împreună, pentru că nu se poate să-ţi baţi joc de colegii tăi din toată ţara”, a spus, la acea vreme, Crin Antonescu.
La rândul său, Cherecheş a explicat că politica e un sport de „anduranţă” şi a lăsat deschisă posibilitatea să fie din nou invitat în PNL, aşa cum s-a mai întâmplat. Acesta a mai spus că s-ar putea să se alăture colegilor de alianţă social-democraţi.
„Timpul e în favoarea mea şi în defavoarea altora. Politica este un sport de anduranţă. Pot avea şi surpriza de a mă întoarce în PSD. Mă leagă de social-democraţi şi prietenii, şi parcursul politic. Parteneriatul meu cu USL va continua cu colegii de la PSD, PC şi cu oamenii serioşi din PNL”, a declarat Cherecheş la acea vreme.
Suceava: Femeile social-democrate consideră că Udrea a fost un fals model pentru PDL
Amos News, 24 martie 2013
Cristina SCORȚARIU
Președintele Organizației Județene a Femeilor PSD Suceava, Carmen Agoutin, a declarat duminică, că rezultatul alegerilor din PDL demonstrează faptul că alegerile în politică au loc pe criterii de competență .
,,Îmi exprim satisfacția pentru rezultatul alegerilor la PDL și imi permit să spun aceasta, în calitate de președinta a organizației județene a femeilor social-democrate, am inițiat și organizat de-a lungul timpului acțiuni împreună cu femeile de la alte partide politice, în cauze comune precum promovarea femeii în politică sau împotriva misoginismului din politică, astfel că nu pot fi suspectată de lipsa solidarității feminine. Dar nealegerea Elenei Udrea la șefia PDL prilejuieste susținerea încă o data a dezideratului promovării femeii în politica pe criterii de competență și nu pe alte motive, care au adus grave prejudicii imaginii femeii din politică, a spus Carmen Agoutin.
Liderul femeilor social-democrate din județul Suceava critică modul în care unele femei sunt promovate de bărbați în viața politică, lăsând să se înțeleagă că nu este de acord cu promovarea Elenei Udrea care nu era ,,fals model,, .
,,Progresele, relativ incete , dar semnificative în implicarea și afirmarea în viața politică, administrativă ,a femeilor, înregistrate ca urmare a efortului de informare ,formare și motivare , prin multă muncă și puterea exemplului personal, dăruire , perseverență și fidelitate, erau aruncate în aer de astfel de apariții și modele promovate de unii așa ziși bărbați puternici ai politicii românești. Un astfel de fals model, iată ,că dispare de pe scena politică odată cu cel care a confundat poziția ingrată, în care a pus-o pe Elena Udrea, cu poziția de lider al unui partid. România are nevoie de mai multe femei în politică , și chiar la cel mai înalt nivel, și sper ca acelea care stau încă retrase, în cariere de succes ,să vină cu priceperea și calitățile și dăruirea lor ,să contribuie la instalarea normalității și bunului simț, în toate aspectele vieții sociale,, a spus Carmen Agoutin.
Elena Băsescu: Fac apel la Daciana Ponta, convingeţi-vă soţul să păstreze "Cornul şi Laptele"
Mediafax, 20 martie 2013
Eurodeputatul PDL Elena Băsescu face apel, într-un mesaj postat miercuri pe Twitter, către colega sa din Parlamentul European, Daciana Ponta, să îl convingă pe soţul său, premierul Victor Ponta, să păstreze programul "Cornul şi laptele".
"Fac un apel la doamna Daciana Ponta: vă rog, convingeţi-vă soţul să păstreze programul «Cornul şi laptele»!!!", afirmă Elena Băsescu în mesajul postat pe contul său de Twitter.
Ea mai adaugă că "nici când s-au luat măsurile de austeritate, Guvernul Boc nu a renunţat la el datorită faptului că există mulţi copii pentru care această masă este extrem de importantă".
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să renunţe la programul "Cornul şi Laptele", iar banii folosiţi vor fi direcţionaţi către programele after-school, care ar putea intra în aplicare din toamnă.
"Vreau aceeaşi bani să încercăm să-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru că în acest moment sunt copii care într-adevăr au nevoie şi vin la şcoală şi e bine pentru păriţi - vorbesc de cei din familii modeste, unde programul îşi atinge scopul - şi sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă nici cornul respectiv, nu beau laptele, îl aruncă, îl irosim absolut degeaba", a susţinut Ponta.
El a mai precizat că un program "mai ţintit" pentru cei care au nevoie de ajutor, precum cel de after-school, ar fi mai potrivit a fi finanţat de la bugetul de stat.
Premierul a fost întrebat dacă sumele din programul "Cornul şi Laptele" asigură necesarul pentru programele de after-school. "O să facem o evaluare, pentru că orice asemenea program poate fi făcut începând cu anul şcolar din toamnă", a răspuns Ponta.
Deputatul Aurelia Cristea, noul președinte al OF PSD Cluj
Napoca News, 24 martie 2013
Radu Ştefan
Începând de sâmbătă, 23 martie, OF PSD Cluj are o nouă structură de conducere aleasă în conferința organizației, în prezența președintelui PSD Cluj, Remus Lăpușan, secretarului general Ioan Oleleu, vicepreședintelui PSD Cluj, senatorul Alexandru Cordoș, președintelui PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj și invitaților speciali, europarlamentarul PSD, Corina Crețu și deputatul liberal Steluța Cătăniciu.
Aurelia Cristea a câștigat competiția cu 104 voturi, contracandidatul său, dna. Claudia Anastase, obținând 72 de voturi.
În noul birou au fost alese: secretar-general, Adina Pojar, prim-vicepreședinte, Maria Crișan, vicepreședinții Anca Mureșan, Teodora Muncelean, Maria Feher, Simina Sipoș, Ildi Topai, Dora Arion, Irinel Lungu, Raluca Brehar, Sanda Albu și trezorier Andrada Olănuță.
„Ca și organizație de femei, consider că obiectivul nostru central ar trebui să fie creșterea încrederii electoratului în ideea de femeie politician, femeie candidat.
Clujul social este al doilea obiectiv asumat în calitate de viitor președinte. Clujul Social va fi un program de conștientizare și implicare directă a femeilor din PSD Cluj în identificarea de parteneriate cu ONG-uri, persoane fizice și private, în vederea derulării de acțiuni caritabile în favoarea copiilor cu dizabilități, a persoanelor cu handicap, a vârstnicilor, a femeilor agresate și a tuturor acelora care au nevoie de un sprijin.
Astfel, un al treilea obiectiv pe care îl propun este programul de competiție și competitivitate internă. Acest program, din punctul meu de vedere, este vital pentru viitorul organizației noastre și va avea două direcții foarte bine delimitate: una de dezvoltare de competențe prin programe interne de pregătire, și una de evaluare reală a potențialului femeilor din organizația noastră pe bază de criterii corecte și echitabile, promovând egalitatea de șanse” și-a expus obiectivele deputatul Aurelia Cristea, noul președinte al OF PSD Cluj.
Corina Creţu: România are nevoie de o opoziţie constructivă, nu antinaţională
Agerpres, 24 martie 2013
Europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat, ieri, la conferinţa Organizaţiei Judeţene Cluj a Femeilor Social-Democrate, că USL are datoria să îmbunătăţească situaţia socială a femeilor din România, acestea reprezentând categoria cea mai grav afectată de măsurile luate de PD-L în perioadă în care s-a aflat la putere.
'Guvernarea PDL a lăsat multe probleme sociale, deşi preşedintele Băsescu ridică acum în slăvi o perioadă în care economia României a fost distrusă. Sunt atât de multe situaţii sociale dramatice, printre care şi cea a femeilor din mediul rural. Femeile au o sensibilitate socială mai ridicată decât bărbatii, de aceea este important că organizaţiile de femei ale partidului nostru să fie puternice, pentru a promova drepturile femeilor din România!', a declarat europarlamentarul social-democrat Corina Creţu.
Încă sunt puţine femei care deţin funcţii în administraţia publică şi doar 10% dintre membrii Parlamentului României sunt femei. În Franţa există legea paritătii, iar în statele nordice cotă de reprezentare a femeilor în Parlament este de 40%, chiar şi în absenţa unei legi în acest sens. Să nu uităm că succesul USL se datorează şi energiei şi pasiunii femeilor din politică. Din păcate, au fost exemple în ultimii ani, în PDL, care n-au făcut decât să descurajeze implicarea politică a femeilor. Nu Elena Udrea este imaginea femeii-politician! Lumea se pare că a înteles acest lucru şi tocmai de aceea electoratul a taxat aroganţa PDL-ului', a subliniat vicepreşedintele PSD.
Corina Creţu a menţionat că România are nevoie de o opoziţie constructivă, precizând că europarlamentarii bulgări, indiferent de apartenenţă politică, au apărat în Parlamentul European interesul naţional şi au cerut încetarea MCV, spre deosebire de reprezentanţii PDL. 'PD-L este, în foarte multe cazuri, antinaţional şi duce o politică a urii i a dezbinării, iar românii au taxat sever astfel de poziţii, prin votul lor la alegerile parlamentare din 2012', a atras atenţia vicepreşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European.
Corina Creţu şi-a exprimat, la Cluj-Napoca, solidaritatea cu elevă Sabina Elena din Covasna, ameninţată pentru că a îndrăznit să afişeze tricolorul românesc.
'Orice român trebuie să fie liber să poarte în ţara să simbolurile naţionale', a declarat europarlamentarul PSD, pledând pentru respect reciproc între naţionalităţi, în vederea relansării reconcilierii naţionale.
Conferinţa judeteană a organizaţiei de femei PSD Cluj a ales-o ca preşedinte pe deputată Aurelia Cristea.
SOCIAL
Cazul elevei ameninţate pentru că a purtat la şcoală o bentiţă tricoloră: ActiveWatch condamnă comportamentul dirigintei şi al conducerii Liceului "Korosi Csoma Sandor"
Mediafax, 22 martie 2013
ActiveWatch condamnă comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, considerând intervenţia conducerii ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Organizaţia neguvernamentală Active Watch consideră că evenimentele de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" ilustrează felul în care un conflict artificial generat şi alimentat de mediul politic se poate răsfrânge asupra unor elevi de liceu, arătând că prima responsabilitate pentru tensiunile stârnite între elevi aparţine sistemului educaţional, care are un rol esenţial în prevenirea unor astfel de conflicte.
"Solicităm conducerii şcolii şi Ministerului Educaţiei să se implice activ, să preia iniţiativa pentru a controla un fenomen care, dacă va scăpa de sub control, riscă să ia proporţii dramatice. Prin lege, şcoala nu trebuie să fie un spaţiu de înfruntare a unor teme politice, deci ţinta intervenţiei conducerii şcolii trebuie să fie dezamorsarea conflictelor, iar nu alimentarea acestora. Mai mult, cerem autorităţilor să respecte dreptul la liberă exprimare al cetăţenilor, indiferent de etnie", se arată în comunicatul transmis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
ActiveWatch condamnă comportamentul abuziv al dirigintei şi al conducerii liceului Korosi Csoma Sandor, care a împiedicat o elevă să poarte un obiect vestimentar ce conţinea culorile drapelului românesc. Organizaţia precizează că, deşi gestul elevei şi al colegilor ei poate fi interpretat drept provocator de colegii de etnie maghiară (în contextul în care a avut loc), el se încadrează în limitele libertăţii de exprimare, neexistând motive temeinice pentru sancţionarea lui.
"Considerăm intervenţia conducerii liceului ca fiind disproporţionată în raport cu faptele şi una care contribuie la inflamarea unor tensiuni etnice. Din păcate, astfel de tensiuni au mai avut loc în liceu, iar lipsa unei reacţii responsabile a conducerii a contribuit la escaladarea acestora. Această intervenţie brutală este tot un simptom al lipsei unor măsuri proactive de prevenţie, al inexistenţei unor strategii educaţionale care să adreseze problemele specifice comunităţilor diverse din punct de vedere etnic", consideră Active Watch.
Organizaţia neguvernamentală cere jurnaliştilor să dea dovadă de responsabilitate şi să nu mai publice imaginea elevei, pentru că aceasta este minoră, dar şi pentru că riscă să o expună unor situaţii neplăcute, ea primind deja ameninţări cu moartea.
"Facem un apel către jurnalişti şi politicieni să dea dovadă de maximă responsabilitate în modul în care se exprimă public asupra acestui subiect şi să nu amplifice aceste tensiuni prin exploatarea temelor naţionaliste", se mai arată în comunicat.
De asemenea, ActiveWatch solicită Ministerului Educaţiei şi Inspectoratului Şcolar al Judeţului Covasna să sancţioneze comportamentul abuziv al conducerii liceului, dar şi dezvoltarea unor politici şi programe în spiritul toleranţei, diversităţii şi al înţelegerii, pentru a preveni apariţia unor astfel de cazuri.
Presa a relatat că în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi din clasa a IX-a de la liceul din Covasna au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.
Potrivit ActiveWatch, elevei i-a fost smulsă bentiţa de către dirigintă. Miercuri, 20 martie, aceeaşi dirigintă a exclus-o pe eleva respectivă şi pe o altă colegă de la repetiţiile unei piese de teatru pentru "comportamentul provocator" reprezentat tot de purtarea bentiţei.
Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".
"Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi - n.r.) la prânz un raport", a spus Keresztely.
De asemenea, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.
Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor".
Ministerul a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, "valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane".
Manifestaţii împotriva avortului: Sute de persoane au participat la "Marşul pentru viaţă", în Timişoara, Bistriţa şi Cluj-Napoca
Mediafax, 23 martie 2013
Aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, "Marşul pentru viaţă" organizat la Timişoara, susţinând dreptul la viaţă al tuturor persoanelor începând din momentul concepţiei. Peste 700 de persoane au participat la marşul organizat în Bistriţa de asociaţii ortodoxe şi la Cluj-Napoca, unde manifestanţii au fost conduşi de episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu.
Aproximativ 300 de persoane au pornit, sâmbătă la prânz, de la Biserica Sfânta Maria Regina Păcii dintr-un cartier timişorean, într-un "Marş pentru viaţă", îndreptându-se spre Piaţa Unirii din centrul oraşului.
Participanţii au avut pancarte pe care au scris mesaje precum "Mami, te iubesc!", "Alege să fii mamă, nu criminală!", "Avortul opreşte o inimă care bate" şi "Stop vărsării de sânge nevinovat".
Potrivit organizatorilor, scopul acestui marş este de a susţine dreptul la viaţă al tuturor persoanelor începând din momentul concepţiei, dreptul femeii la sprijin şi familia ca temelie a societăţii.
"Marşul pentru viaţă" are în fiecare an o temă, cea de la această ediţie fiind "Iubeşte-i pe amândoi! - Asumă, ajută, adoptă!" şi îndemnând la implicare civică în sprijinul femeilor însărcinate care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenţei şi a lipsei de ajutor.
"Marşul pentru viaţă" este organizat de asociaţii şi fundaţii civice din România.
La Bistriţa, peste 200 de persoane au participat, sâmbătă, la "Marşul pentru viaţă", organizat de Asociaţia Culturală Sfântul Pahomie din Gledin, Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi din Bistriţa şi Asociaţia "Filantropia" - filiala Bistriţa-Năsăud.
Manifestarea a început în faţa Protopopiatului Ortodox din Bistriţa, cu rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" şi cu un cuvânt de învăţătură din partea protopopului Bistriţei, preotul Alexandru Vidican.
"Scopul acestei manifestaţii este afirmarea dreptului la viaţă pentru toate fiinţele umane începând cu momentul concepţiei şi totodată susţinerea familiei tradiţionale şi a valorilor acesteia, temelia unei vieţi solide şi sănătoase. Participăm la un marş al tăcerii fiindcă pancartele vorbesc de la sine", a spus protopopul Vidican.
Pe pancartele purtate de tineri scria: "Mamă, îţi mulţumesc că exist", "Avortul nu lasă îngeraşi pe pământ", "Avortul opreşte o inimă, răneşte pe alta", "Avortul opreşte o inimă care bate", "50 de ani - 22 de milioane de avorturi", "Copilul, dar de la Dumnezeu", "Avortul ucide an de an 200.000 de copii" sau "România ocupă locul trei în Europa la numărul de avorturi".
Participanţii la marş, printre care s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, au purtat în piept fundiţe albe.
Marşul s-a desfăşurat timp de o oră pe cele mai importante artere din oraş, manifestanţii fiind însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi ale Poliţiei Locale.
La Cluj-Napoca, peste 500 de persoane, avându-l în frunte pe episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, au participat, tot sâmbătă, la un marş împotriva avortului, manifestarea fiind organizată de Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.
Participanţii la "Marşul pentru viaţă", majoritatea tineri şi familii cu copii în cărucioare, s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje precum "Noi toţi am fost embrioni", "Viaţa - primul drept al omului", "Preţuieşte viaţa", "Avortul opreşte o inimă care bate", "Susţine viaţa", "Nu avortului, da vieţii", "Un copil, o minune".
"Există şi persoane care nu au voce în societate, mă refer la copiii nenăscuţi, la copiii mici, mă refer la copiii bolnavi. De asemenea, persoanele în vârstă, cele cu dizabilităţi sunt persoane care nu au cuvânt în societate pentru că sunt persoane care nu au posibilitatea să se afirme. Am dorit să vorbim noi pentru ei. Şi când spun noi nu mă refer doar la biserică, ci la toţi cei prezenţi. Vă asigur toată lumea are un singur gând, să spună astăzi un «da» pentru viaţă sub toate aspectele ei", a spus PS Florentin Crihălmeanu, care a condus marşul.
La rândul său, Ligia Stanciu, organizatorul "Marşului pentru viaţă", a declarat că scopul acţiunii a fost "de a atrage atenţia lumii asupra pericolului reprezentat de avort".
"Credem că e important să avem manifestări de genul acesta pentru viaţă şi împotriva avortului. Prin acest marş le putem arăta femeilor că există soluţii", a spus ea.
Marşul s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor - Piaţa Avram Iancu - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - strada Memorandumului - strada Petru Maior - Piaţa Lucian Blaga - strada Napoca - Piaţa Unirii.
Manifestaţie împotriva avorturilor, pe străzile din Buzău
Adevărul, 23 martie 2013
Iulian Bunila,
Un stol de berze a vegheat din cer Maternitatea din Buzău, în timpul marşului împotriva avortului. Este un semn bun, cred participanţii la acţiunea organizată de preoţii catedralei Sfântul Sava din municipiul Buzău. Manifestaţia a culminat cu un popas în faţa Maternităţii, prilej cu care participanţii la marş au rostit „Tatăl Nostru”, în memoria pruncilor nenăscuţi.
Aproximativ o mie de credincioşi şi peste 40 de preoţi au pornit într-un marş al tăcerii, din faţa Catedralei „Sfântul Sava”. Au străbătut traseul purtând în mâini un sicriu, ca simbol al morţii de care au parte pruncii nedoriţi de mame, şi pancarte cu mesaje de descurajare a avortului.
”S-a vărsat prea mult sânge şi vrem să sensibilizăm, pe de-o parte, cadrele medicale de la maternitate cât şi de la cabinetele particulare, dar şi populaţia în sine, pentru a nu mai face avorturi. A lua viaţa unui copil nu este o soluţie pentru a ieşi din această criză în care ne aflăm”, a declarat preotul Mihail Milea, preşedintele fundaţiei „Sf. Sava” Buzău. După ce a străbătut un traseu de 5 kilometri pe străzile importante ale oraşului, alaiul de credincioşi s-a oprit în faţa Maternităţii, pentru a le închina o rugăciune copiilor nenăscuţi. În timp ce credincioşii spuneau rugăciunea, deasupra Maternităţii zbura în cerc un stol de berze. Momentul a fost interpretat de credinciosi ca fiind un semn divin. Marşul împotriva avortului a fost organizat cu girul ÎPS Ciprian Câmpineanu, noul arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.
Florica Chereches invită liderii evanghelici la Marșul pentru viață!
Ştiri Creştine, 22 martie 2013
Vio Pop
Până în acest moment, 26 de orașe și trei sate din România și-au anunțat participarea la „Marşul pentru Viaţă”. Evenimentul începe în 22 martie la Cluj-Napoca, Fălticeni și Tg. Neamț, continuă în 23 martie la Alba-Iulia, Arad, Bacău, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Caracal, Constanța, Deva, Iași, Onești, Oradea, Pitești, Satu Mare, Slatina, Suceava, Târgoviște, Timișoara, Tg. Mureș, Tulcea; în 24 martie se organizează în Craiova, Sf. Gheorghe și satele Adășeni și Tudor Vladimirescu (jud. Botoșani), pentru a se încheia în 25 martie, de ziua Bunei Vestiri, la Zoițani (Botoșani). În unele orașe (Arad, Iași) manifestările sunt mai complexe și se întind chiar pe durata a 2-3 zile.
Florica Chereches, deputat de Oradea în Parlamentul Romaniei, invită, prin intermediul unei scrisori, liderii bisericilor evanghelice din Romania să participe la Marsul pentru viață, eveniment ce va avea loc sâmbătă, 23 martie, în 27 localităti din Romania.
Marsul este o actiune ce doreste sa reaminteasca romanilor despre gravitatea avortului. Potrivit statisticilor oficiale de la Revolutie, in optRomania au avut loc peste opt milioane de avorturi.
Florica Chereches este casatorita, are 4 copii si 3 nepoti si este membra a Bisericii Crestine Baptiste “Speranta” din Oradea.
Despre valorile familiei, cu Olimpia Popa: „Copilul a ajuns să fie privit ca un obstacol în calea evoluţiei profesionale“
Adevărul, 20 martie 2013
Claudia Petraru,
Este profesor de limba engleză, membru al Asociaţiei Familiilor din România de la înfiinţare (din 2007), iar în acest an este organizator al „Marşului pentru viaţă“, o acţiune paşnică ce îşi propune să exprime public drepturile femeilor însărcinate şi ale copiilor lor.
În 2012, a participat şi la o dezbatere organizată la nivel parlamentar pe tema consilierii femeii înainte de avort. Situaţia este îngrijorătoare atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean: numărul copiilor născuţi este din ce în ce mai mic, iar numărul avorturilor este uriaş. Spre exemplu, un număr sec vă spune că în 50 de ani numărul avorturilor este mai mare decât numărul românilor care există astăzi. „Este o modalitate de a face cunoscute nişte realităţi, nu este un protest. Noi vrem să ne referim la respectul pentru viaţa umană, la sprijinul ce ar trebui să îi fie acordat femeii însărcinate. Vrem să ajungem, prin mesajul nostru, la femeile însărcinate, la prietenii lor, la soţii lor, la medici, la politicieni“, a precizat prof. Olimpia Popa. Explicaţia avorturilor este, de cele mai multe ori, de natură economică. „Nu explică, aşadar, de ce în 1990 natalitatea a fost mai scăzută decât în perioada războiului“, susţine Olimpia Popa. Lipsa de informare ar fi cea mai mare problemă, este de părere membrul Asociaţiei Familiilor din România. Femeile trebuie să fie corect informate în legătură cu efectele fizice şi psihice ale unui avort. Din experienţa cabinetelor de consiliere, mai spune Olimpia Popa, nicio femeie care se afla în impas şi care a păstrat copilul nu a regretat această decizie. De cele mai multe ori, femeile nu aleg, de fapt, singure. Ele optează pentru avort pentru că au fost abandonate. Femeia preia, aşadar, părerile celor din jur şi şi le asumă ca şi cum ar fi fost ale ei. „Medicul trebuie să se asigure că femeia înţelege informaţiile pe care le primeşte şi că nu ia o decizie din confuzie, din teamă, din neştiinţă. Un copil are toată informaţia genetică şi caractere de om încă de la concepţie. Decizia multor femei ar fi fost alta dacă ar fi avut toate informaţiile, pentru că cele mai multe femei apelează la avort nu pentru că nu-şi doresc un copil, ci de frică, sau pentru că au fost lăsate singure. În multe situaţii familia ameninţă, prietenul o părăseşte, toată lumea îi spune că trebuie să recurgă la avort ca unică soluţie şi atunci femeia preia părerile celor din jurul său“, explică Olimpia Popa. Sindromul post-avort, spune domnia sa, este o entitate care nu este recunoscută ca atare şi implică un sentiment de vinovăţie care este trăit intens de femeie toată viaţa. „Sunt femei care au fost convinse să nu facă avort după un simplu schimb de cuvinte chiar cu cineva pe stradă, ceea ce înseamnă că ele nu îşi doreau cu adevărat asta“. Despre devalorizarea familiei Creşte vârsta căsătoriei, creşte numărul divorţurilor, iar familia este în criză, este de părere prof. Olimpia Popa. „Se constată o devalorizare a căsătoriei, a ideii de familie. A scăzut drastic numărul căsătoriilor care se încheie, a crescut vârsta la care se încheie căsătoriile, vârsta medie a soţilor este în prezent de 31 de ani, iar a femeilor de 28 de ani, a crescut numărul divorţurilor semnificativ, ceea ce înseamnă că familia, ca instituţie se află într-o gravă criză“. În Tulcea, numărul minim de copii născuţi s-a înregistrat în 2011, iar în 2012 numărul naşterilor era cu 186 mai mic decât în 2010. „Copilul a ajuns să fie privit ca un obstacol în calea activităţii profesionale a femeii“, mai spune Olimpia Popa. Toţi cei care împărtăşesc aceste idei şi care vor să îşi exprime opinia pentru dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 12.00, în dreptul Episcopiei Tulcea, acolo unde se va porni în „Marşul pentru viaţă“.
PIAŢA MUNCII
3 profesii în care femeile din România câştigă mai mulţi bani decât bărbaţii
Realitatea tv, 22 martie 2013
Doar în 3 domenii de activitate salariile femeilor le depășesc pe cele ale bărbaților. Perioada de criză a lovit mai puternic în câştigurile femeilor decât ale bărbaţilor- s-au adâncit diferenţele de nivel de salarizare între cele două categorii.
Cele trei sectoare de activitate unde femeile câştigă mai mulţi bani decât bărbaţii sunt transporturile şi depozitarea (diferenţă de 11% între mediile salariale femei-bărbaţi), construcţiile (24%) şi serviciile administrative (27%).
În primele două domenii numărul femeilor este mult mai mic decât cel al bărbaţilor, iar media lor salarială este mai ridicată datorită poziţiilor ierarhice mai înalte deţinute de femei. În servicii administrative femeile ocupă peste 80% dintre joburi.
Cele mai mari diferenţe salariale în favoare bărbaţilor se înregistrează în servicile financiare (29%), industrie (27%) şi retail (16%), potrivit unui studiu INS prezentat de institutul Eurofound.
În domeniul IT, femeile primesc salarii mai mici cu 14% decât bărbaţii.
Înainte de criza economică, bărbaţii câştigau în medie cu 8% mai mult decât femeile, iar în perioada post-criză diferenţa a crescut la 12%.
Şomajul, "profesie" pentru un sfert dintre tinerii români
Realitatea tv, 22 martie 2013 10:29
Rata şomajului a crescut în ultimul trimestru al anului trecut la 6,9%, de la 6,8% în precedentele trei luni, dar comparativ cu trimestrul patru din 2011 este în scădere, de la 7,7%, numărul şomerilor ajungând la 684.000. Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,7%) în rândul tinerilor (15-24 ani)", potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Mediafax.
În trimestrul al patrulea al anului trecut populaţia activă a României era de 9,89 milioane persoane, din care 9,21 milioane persoane ocupate şi 684.000 de şomeri.
"Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,7 puncte procentuale (7,2% pentru bărbaţi faţă de 6,5% pentru femei), iar pe medii rezidenţiale de 3,7 puncte procentuale (8,5% pentru mediul urban, faţă de 4,8% pentru mediul rural). Rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,7%) în rândul tinerilor (15-24 ani)", se arată într-un comunicat al INS.
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) s-a plasat la 59,3%, fiind mai mare cu 1,4 puncte procentuale decât cea înregistrată în acelaşi trimestru din 2011, dar în scădere comparativ cu trimestrul anterior, cu 1,5 puncte.
"Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 63,6%, la o distanţă de 6,4 puncte procentuale faţă de ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020", conform sursei citate.
Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (66,8%, faţă de 51,9% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (60,5% faţă de 58,5% în mediul urban).
Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 23,1%.
Datele se referă la şomajul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM). Potrivit acestuia, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan trei condiţii - nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, respectiv au căutat activ un loc de muncă în decursul ultimelor patru săptămâni.
MASS-MEDIA
CNA vrea să „mute“ sexul şi violenţa după ora 1 noaptea pentru protejarea minorilor
Adevărul, 21 martie 2013
Corina Cosmescu
CNA ar putea amâna difuzarea programelor destinate publicului de peste 18 ani după ora 1.00. Decizia este o tentativă de a stopa contraeducaţia din media ce-i afectează pe minori.
„Societatea românească este din ce în ce mai rezistentă la violenţă, oamenii au devenit nepăsători, iar insensibilitatea lor are efecte păguboase asupra psihologiei publicului“, este de părere Cristina Trepcea, membră CNA. Specialista consideră că acest efect negativ este cauzat, printre alţi factori, şi de expunerea constantă a tinerilor la programe necorespunzătoare vârstei, ce sunt difuzate la ore nepotrivite ori care nu respectă încadrările de vârstă 12, 15, respectiv 18. Pentru a proteja publicul minor de consecinţele negative ale consumului de media, membrii CNA au propus câteva modificări şi completări pentru Decizia nr. 220/2011 cu privire la Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.
PREVEDERI SALVATOARE?
Programele 18 se vor difuza numai în intervalul orar 1.00-6.00, cu un semn de avertizare ce reprezintă un cerc de culoare albă, în interiorul căruia, pe fond transparent, va fi scris numărul 18, cu font alb. Asta înseamnă că programele de acest tip vor fi amânate cu o oră faţă de cum publicul s-a obişnuit.
Astăzi, filmele ce abundă în scene erotice şi violenţă, dar şi emisiunile în care amanta şi soţia se bat, aşa cum s-a întâmplat cu partenerele manelistului Nicolae Guţă la CanCan TV, ori în care invitaţii fac striptease, după cum a fost cazul Oanei Zăvoranu la show-ul păcătos al lui Capatos, sunt ofertele unor posturi ce-şi sporesc vânzările şi îşi atrag audienţa prin subiecte de tip tabloid. Aceste programe, pe cât sunt de distractive pentru unii, pe atât sunt de periculoase pentru copii şi adolescenţi.
Proiectul mai prevede ca programele 18+ să fie restricţionate printr-un sistem de control parental, astfel încât accesul la ele să fie posibil doar pe baza introducerii unui cod personal format din cel puţin patru cifre. Mai mult, în intervalul orar 6.00-24.00 vor fi interzise producţiile ce prezintă în mod repetat violenţă fizică, psihică sau de limbaj, scene de sex sau comportament obscen, persoane în ipostaze degradante şi lupte libere nereglementate de federaţii sportive.
Cum se încadrează programele?
În prezent, responsabilitatea de a încadra programele TV în limitele AP, 12, 15 şi 18 revine radiodifuziunilor, care, dacă nu etichetează corect producţiile, riscă să fie amendate de CNA.
Pentru a segmenta filmele în categoriile propuse, programatorii au în vedere legile privind protecţia minorilor români, dar şi încadrarea peliculelor respective în ţara producătoare (efectuată în SUA de către Motion Picture Association of America, iar în Marea Britanie de către The British Board of Film Classification). Programatorii consultă site-uri de specialitate, precum cinema.abt. ro, , şi , analizează etichetele de vârstă pe care le-au acordat specialiştii-colegi şi încadrează peliculele într-un segment de vârstă atunci când găsesc două păreri identice.
Societatea românească este din ce în ce mai rezistentă la violenţă, ceea ce afectează psihologia publicului. Cristina Trepcea, CNA
Cu toate acestea, de-a lungul timpului, segmentele de vârstă se pot schimba. „În urmă cu mai mulţi ani, «Terminator» a fost încadrat la segmentul 15, dar astăzi, este etichetat cu 12, pentru că scenele respective sunt banale pentru unii“, subliniază Cristina Trepcea. Aceasta, însă, este numai o dovadă a faptului că publicul s-a obişnuit cu violenţa, integrând-o tot mai mult în viaţa de zi cu zi.
„Scopul acestui proiect este de a împiedica televiziunile comerciale să continue contraeducaţia. Ideal ar fi ca televiziunea publică să aibă un rol educativ“, spune Trepcea.
Cu toate acestea, la începutul lunii martie, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei postul TVR 1 pentru că într-o după-amiază a difuzat imagini indecente cu solista Bijou care a cântat într-o rochie scurtă şi fără lenjerie intimă în direct la emisiunea „Lozul cel mare“.
Ultima strigare
Până pe 28 martie, când se vor împlini 30 de zile de la propunerea acestor reglementări, proiectul de decizie este deschis consultării publice, reprezentanţii radiodifuziunilor, dar şi telespectatorii obişnuiţi fiind invitaţi să-şi trimită observaţiile şi recomandările către CNA. După această perioadă, membrii CNA vor lua o decizie care, odată înregistrată la Monitorul Oficial, nu va mai putea fi modificată.
Ce spun specialiştii
Studiile psiho-sociale arată că expunerea la imagini şocante ori la stimuli agresivi puternici afectează în special copiii, care, spre deosebire de adulţi, sunt mai receptivi şi mai sensibili la informaţiile primite din media. Violenţa fizică şi de limbaj, anxietatea şi nepăsarea cu privire la nevoile celor din jur sunt doar câteva dintre efectele perverse ce-i vizează pe minorii care urmăresc frecvent astfel de programe.
Proiectul propus de CNA are ca scop diminuarea acestor probleme, însă este aceasta o soluţie utilă? „Măsurile restrictive nu şi-au dovedit eficacitatea, iar în momentul în care i se interzic anumite programe, copilul are tendinţa de a încălca această regulă“, spune Anca Velicu, cercetător la Institutul de Sociologie al Academiei Române. Din punctul său de vedere, difuzarea programelor de tip 18 după ora 1.00 nu ar putea contracara pericolele propagate de media. În urma studiilor pe care le-a efectuat cu privire la modul în care copiii percep violenţa, Velicu a ajuns la concluzia că în programa şcolară ar trebui introduse cursuri de media, prin care elevii să înveţe cum să consume producţiile media într-un mod benefic. „Sistemul de control parental este inutil atât timp cât copiii de astăzi au acces nelimitat la internet şi îşi caută singuri informaţiile de care sunt interesaţi. În loc să le interzică să se uite la televizor, părinţii ar trebui să-şi facă timp să discute cu ei şi să le spună că sângele este, de fapt, suc de roşii. Violenţa nu trebuie blamată, pentru că poate avea un rol pozitiv, dacă este explicată“, mai spune Velicu.
Totuşi, specialista atrage atenţia asupra faptului că programele neadecvate de la TV sunt doar o verigă din lanţul slăbiciunilor. Chiar dacă ar fi difuzate după ora 1.00, comportamentul agresiv al tinerilor ar continua să fie influenţat, în primul rând, de contextul social în care se dezvoltă şi de modelele primite în familie şi la şcoală.
SĂNĂTATE
Proiect pentru informarea şi sprijinirea femeilor seropozitive, lansat în România
Mediafax, 18 martie 2013
Proiectul SHE pentru informarea şi sprijinirea femeilor seropozitive va fi implementat în România, urmând ca, în perioada aprilie - mai, să aibă loc evenimente la Bucureşti, Constanţa şi Iaşi, unde au fost înfiinţate trei centre pentru această categorie de paciente.
Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.Dr. Matei Balş", alături de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi Asociaţia Română Anti-SIDA, au anunţat lansarea în Romania a proiectului SHE (Strong, HIV positive, Empowered women), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
În cele trei centre SHE înfiinţate în Bucureşti, Constanţa şi Iaşi vor conlucra specialişti în domeniul HIV, persoane care se ocupă de grupurile de suport, ginecologi, specialişti în planificare familială şi fertilitate şi psihologi, cu scopul de a oferi asistenţă mai bună şi suport solid femeilor HIV pozitive.
În cadrul proiectului, vor fi organizate, în perioada aprilie-mai, trei evenimente la care vor participa femeile seropozitive din oraşele Bucureşti, Constanţa, Iaşi, având ca obiectiv creşterea gradului de informare a acestora şi facilitarea formării unor grupuri de suport pentru pacientele infectate cu HIV.
De asemenea, vor fi susţinute accesul pacientelor la grupuri de suport şi traininguri locale dedicate informării cadrelor medicale implicate în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pacientelor seropozitive.
În România trăiesc peste 11.500 de persoane seropozitive, dintre care peste 5.200 sunt femei. Aproximativ jumătate dintre femeile seropozitive din România au vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani, vârstă fertilă, la care foarte multe tinere se gândesc să devină mame pentru prima dată.
"Avem o cohortă de tinere femei, cu an de naştere sfârşitul anilor '80, începutul anilor '90, care îşi doresc să ducă o viaţă normală şi nu numai că îşi doresc, au posibilitatea să o facă. Speranţa de viaţă a acestora este, în acest moment, foarte apropiată de cea a omului care nu este infectat cu HIV", a declarat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" din Capitală, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, citat în comunicat.
Încă din 1998, medicii din România recomandă testările pentru HIV-SIDA tuturor femeilor însărcinate, în primul şi în ultimul trimestru de sarcină. Potrivit specialiştilor, este foarte important ca, în cazul în care rezultatul testului este pozitiv, viitoarea mamă să aplice metode de protejare a copilului ei. Graţie acestor analize, riscul de a da viaţă unui copil seropozitiv poate fi eliminat complet. Prima condiţie este ca tânăra mamă să se afle sub tratament antiretroviral, terapia specifică anti-HIV reducând semnificativ riscul de infectare a fătului.
În România, rata de transmitere a infecţiei de la mamă la făt în timpul sarcinii a înregistrat o scădere substanţială, ajungând sub 5%, una dintre cele mai scăzute din Europa.
Dintre cele 9.880 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA şi aflate în evidenţă activă, 7.869 beneficiau de tratament la 31 decembrie 2012.
Anul trecut, au fost depistate 465 de cazuri noi HIV şi 289 de cazuri noi de SIDA. Dintre cazurile noi de HIV/SIDA notificate pe parcursul anului trecut, 213 au fost femei, iar 541, bărbaţi, între aceştia aflându-se şi 19 copii sub 14 ani. În 18 dintre aceste ultime cazuri, calea probabilă de transmitere a infecţie a fost de la mamă la făt, în vreme ce, în celălalt caz, calea de transmitere rămâne necunoscută.
Totodată, 237 dintre cazurile noi de infecţie HIV/SIDA din 2012 au fost cauzate de utilizarea de droguri, aici regăsindu-se doar 54 de femei. Dintre cei infectaţi cu HIV/SIDA prin utilizare de droguri, 176 de români au contractat şi virusul hepatitei C, iar 28 au fost diagnosticaţi cu sifilis.
O gravidă în 5 luni a avortat singură în salonul maternităţii. Femeia a cerut ajutorul timp de două ore fără să fie auzită
Mediafax, 19 martie 2013
O femeie de 34 de ani, care era însărcinată în cinci luni, spune că va depune plângere la Colegiul Medicilor împotriva medicilor şi asistentelor de la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, după ce a avortat spontan, ea solicitând, timp de două ore, ajutorul cadrelor medicale care nu au auzit-o.
Mama femeii spune că fiica ei a avortat singură, în salonul unde era internată, deşi ceruse ajutorul personalului medical pentru a fi preluată şi dusă în sala de naşteri.
"Fata mea, gravidă, are 34 de ani şi s-a internat sâmbătă dimineaţă, în Spitalul Judeţean Vâlcea, cu sângerări şi contracţii. În cursul nopţii, a început să sângereze abundent şi au apărut dureri înfiorătoare. Au strigat şi ea, şi colegele din salon după asistente mai bine de două ore, ca în final să piardă sarcina în salon, fără asistenţă medicală", a declarat mamna femeii.
Femeia de 34 de ani spune că a mai pierdut trei sarcini, astfel că de data aceasta a mers permanent la control, totul fiind în regulă până în seara de sâmbătă, când s-a internat.
"Vineri, după controlul periodic, am mers acasă fericită pentru că doctorul mi-a spus că sarcină evoluează bine, iar fătul este sănătos. Sâmbătă dimineaţă au apărut primele contracţii, iar când am ajuns la spital au apărut şi sângerările. Două ore am urlat de durere, ieşise capul copilului, nu ştiam ce să fac. Fetele din salon au strigat după ajutor, nu a venit nimeni. Eu cred că dormeau. Am avortat în pat, iar când au venit asistentele copilul meu plângea, l-au luat şi l-au băgat în congelator. Este inadmisibil, vom face plângere la Colegiul Medicilor", a spus femeia.
La rândul lor, medicii de la Maternitatea Râmnicu Vâlcea spun că fătul de 400 de grame a trăit câteva minute, fiind prea mic pentru a supravieţui, şi precizează că a fost deschisă o anchetă internă în acest caz.
Conducerea spitalului spune că asistentele trebuia să supravegheze pacienta cu iminenţă de avort, iar medicul de gardă trebuie să explice de ce nu a dus gravida în sala de naşteri imediat ce au apărut primele sângerări.
"Fătul de 400 de grame era prea mic, a supravieţuit cinci minute, nu avea şansă de supravieţuire. Greşeala doctorului care era de gardă în noaptea respectivă a fost că nu a dus-o în sala de naşteri de la primele contracţii pentru a avorta în mediu aseptic. S-a început o anchetă internă în acest caz. O asistentă din cele trei de pe etaj trebuia să fie lângă gravidă. Le-am cerut notă explicativă, trebuie să ştim unde erau şi de ce nu au supravegheat gravida în intervalul 3.00 - 5.00. Vom şti în cel mai scurt timp ce s-a întâmplat şi vă vom informa", a declarat şeful Maternităţii Râmnicu Vâlcea, medicul Marian Stoica.
Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea s-a sesizat în acest caz.
În prezent, femeia este în continuare internată la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, fiind în afara oricărui pericol.
Colegiul Medicilor Vâlcea a început cercetările în cazul femeii
Colegiul Medicilor Vâlcea a început cercetările în acest caz, după ce femeia de 35 de ani o depus o plângere în care reclamă faptul că "personalul medical de la secţia de obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Râmnicu Vâlcea nu şi-ar fi făcut datoria", afirmă reprezentanţii instituţiei.
"Colegiul Medicilor din Vâlcea a început, marţi, cercetările cu privire la împrejurările în care a avut loc un avort spontan la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea. Este o plângere a unei femei de 35 de ani din Râmnicu Vâlcea care acuza faptul că personalul medical de la secţia obstetrică-ginecologie a Spitalului Judeţean Râmnicu Vâlcea nu şi-ar fi făcut datoria în cazul sarcinii pe care o avea. Primele date arată că în 17 martie femeia a avut un avort spontan, fiind însărcinată în 26 de săptămâni, iar cercetarea continuă", a declarat Adrian Busu, jurist la Colegiul Medicilor Vâlcea.
Ginecologul acuzat că a cerut bani pentru două chiuretaje a fost arestat preventiv
Mediafax, 18 martie 2013
Medicul ginecolog Radu Nicon, de la Spitalul de Urgenţă Craiova, acuzat că a cerut bani unor paciente pentru a le face chiuretaj, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de către magistraţii Tribunalului Dolj, sub acuzaţia de luare de mită.
Potrivit magistraţilor de la Tribunalul Dolj, ginecologul Radu Nicon a fost prezentat, luni, în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
După o şedinţă care adurat mai bine de o oră, judecătorii au decis să emită mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele doctorului ginecolog. Întrucât sentinţa instanţei a fost pronunţată după expirarea ordonanţei de reţinere, situaţie în care medicul a plecat acasă, decizia a fost comunicată oficial IPJ Dolj.
Poliţiştii de la Compartimentul de Urmăriri s-au dus şi l-au luat de acasă pe medicul ginecolog, la ora transmiterii acestei ştiri bărbatul fiind deja în arestul Poliţiei Judeţene Dolj.
Decizia Tribunaluluii nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
Medicul Radu Nicon, de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, a fost ridicat, duminică, de către ofiţerii DGA, chiar de la spital, după ce a primit 1.000 de lei, bani cu inscripţia MITĂ, pentru o întrerupere de sarcină.
Flagrantul a fost realizat după ce o femeie care avea o sarcină extrauterină l-a denunţat pe medic că i-a cerut 500 de lei pentru a-i face operaţia. Tânăra a declarat că i-a spus doctorului că nu are bani, însă acesta i-a cerut să-şi amaneteze bijuteriile pentru a face rost de bani.
CULTURĂ - ARTĂ
Biografie: Irina Petrescu, frumuseţea clasică a filmului şi teatrului românesc
Mediafax, 19 martie 2013
Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, renumită pentru frumuseţea sa clasică, a decedat marţi, la vârsta de 71 de ani, după o carieră în care şi-a legat numele de cei mai importanţi regizori români, între care Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie.
Irina Petrescu s-a născut pe 19 iunie 1941 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig.
S-a remarcat încă din timpul studenţiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o să dea probe pentru un proiect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost văzută de Liviu Ciulei, care a distribuit-o în rolul principal Ana Strejan din "Valurile Dunării" (1960).
Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.
Irina Petrescu a jucat în numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti, între care: Lena - în "Leonce şi Lena", de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1970); Elena - "Anunţul la mica publicitate", de N. Gingsburg, regia Sanda Manu; "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973); Cecil - "Elisabeta l", de Paul Foster, regia Liviu Ciulei (1974), Jennifer - "Ferma", de David Storey, regia Sanda Manu (1975); Cecilia - "Casa cea nouă", de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu (1978), Cristina - "Judecată în noapte", de Buero Vallejo, regia Tudor Mărăscu (1981); Ines - "Cu uşile închise", de Jean Paul Sartre, regia Mihai Măniuţiu (1982), Ea - "O, ce zile frumoase!", de Samuel Beckett, regia Mihai Măniuţiu (1985), Margot - "Dimineaţa pierdută", de Gabriela Adameşteanu, regia Cătălina Buzoianu (1986), Vişa - "Io, Mircea Voevod", de Dan Tărăchilă, regia Alexandru Tocilescu (1986), Milordino - "Uriaşii munţilor", de Luigi Pirandello, regia Cătălina Buzoianu (1987), Celimene - "Mizantropul", de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989), Beatrice - "Teatrul comic", de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete (1992), Caesonia - "Caligula", de Albert Camus, regia Mihai Măniuţiu (1996), Doamna Diderot - "Libertinul", de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu (1998), Regina mamă - "Thomas a Becket", de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea (1999), Maria Vasilievna Voiniţkaia - "Unchiul Vanea", de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy (2001), Maria Mihailovna - "Oblomov", după I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003), Arina Panteleimonovna - "Căsătoria", de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy (2003).
Pe scena Teatrului Metropolis, Irina Petrescu a putut fi văzută în spectacolele "Sfârşit de partidă", de S. Beckett, în regia lui Alexandru Tocilescu, şi în "Nebuna din Chaillot", montare a piesei lui J. Giraudoux, de Alice Barb.
Printre titlurile marcante din filmografia ei se numără debutul lui Lucian Pintilie cu "Duminică la ora 6" (1966), unde joacă alături de Dan Nuţu, dar şi "Dincolo de pod" al lui Mircea Veroiu, "O lumină la etajul X", în regia Malvinei Urşianu, şi "Hotel de lux" (1992) al lui Dan Piţa. Irina Petrescu este cunoscută şi pentru filme precum "Străinul" (1964) şi "Prin cenuşa imperiului" (1976).
A fost partenera lui Liviu Ciulei în "Facerea lumii" - film distins cu premiul ACIN în 1971 -, a lui Toma Caragiu şi Geo Barton în "Nu vreau să mă-nsor", a lui Radu Beligan în "Şeful sectorului suflete" şi a lui Ştefan Iordache în "Dimineţile unui băiat cuminte".
Gheorghe Vitanidis, cu care Irina Petrescu a colaborat la trei filme, a distribuit-o în "Răutăciosul adolescent", care i-a adus, în 1968, unul dintre cele mai importante premii internaţionale din palmaresul ei, pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova.
"Răutăciosul adolescent" este un film deschizător de drumuri în cinematografia românească: în el apare primul nud dintr-un film românesc. În "Răutăciosul adolescent" Iurie Darie şi Irina Petrescu sunt protagoniştii unei iubiri pe versuri de Nichita Stănescu: "Mai lasă-mă un minut/ Mai lasă-mă o secundă/ Mai lasă-mă o frunză, un fir de nisip/ Mai lasă-mă o undă".
Totodată, Irina Petrescu a jucat în filmul "Misiunea directorului de resurse umane" (2010), o coproducţie Israel-Germania-Franţa, semnată de Eran Riklis, care a avut premiera în România în februarie 2011. "Misiunea directorului de resurse umane" a obţinut cinci trofee la gala premiilor industriei de film israeliene - Ophir Awards -, în 2010: pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună actriţă într-un rol secundar (acordat actriţei de origine română Rosina Cambos) şi cea mai bună coloană sonoră.
De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creaţia teatrală şi cinematografică".
În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2002).
În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.
”Pierderea feminității cred că este o falsă problemă”. Interviu cu Olivia Nitiş, curatoarea expoziţiei ”Momentum”.
Agenţia de Carte, 18 martie 2013
Joi, 14 martie 2013, la galeria Aiurart (str. Lirei, nr. 2), a avut loc vernisajul expoziției ”Momentum”. Organizatori: Asociația Experimental Project și Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA în parteneriat cu Spațiul de artă contemporană Aiurart. Coordonatoare de proiect: Oana Băluță și Olivia Nițiș. Curatoare: Olivia Nițiș. Artiști: Carmen Acsinte, Matei Bejenaru, Simona Dobrescu, Mario Ionescu, Dan Pierșinaru, Renée Renard, Marilena Preda Sânc, Valeriu Șchiau, Patricia Teodorescu. Dorina Cioplea a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Olivia Nițiș, curatorul expoziției.
În cadrul proiectului ”Momentum” ai invitat nouă artiști români contemporani să povestească experiențele și viziunile lor în legătură cu o zi adânc înfiptă în conștiința publică: ziua de 8 martie. Cum s-au raportat aceștia la Ziua Internațională a Femeii și cât din conformismul evenimentului se regăsește în viziunile lor?
Cu excepția lui Valeriu Șchiau, a lui Matei Bejenaru și a Marilenei Preda Sânc, ale căror lucrări existau deja, ceilalți artiști au răspuns provocării de face lucrări noi pentru conceptul ”Momentum”, un concept prin care am urmărit reacții ale artiștilor față de conformismul societății contemporane legat de 8 martie și capacitatea de a critica și de a readuce în atenție faptul că această zi are înainte de toate o semnificație politică: este Ziua Internațională a Drepturilor Femeii. Cred eu că întreaga expoziție reușește să demonstreze că artiștii și artistele sunt sensibili la problemele de gen, că femeile nu pot fi reduse la o zi formală în care bărbații sunt presați de normele sociale să ofere flori și mărțișoare mamelor, iubitelor și soțiilor, și că acestei zile i se pot reda semnificațiile originare.
Vizunea ta a fost una foarte intimă și, în același timp, foarte dureroasă. Ai atins un punct sensibil: uitarea. Ce putem face să nu uităm și, mai ales, cum pot fi păstrate imaginea și esența unei femei în contextul social actual?
„Imaginea și esența unei femei” pot fi noțiuni extrem de generalizatoare pe de o parte și de reductive pe de alta, întrucât trebuie să ținem cont de o diversitate de femei și de probleme cu care acestea se confruntă astăzi în România. Prin urmare nu există o singură imagine și o singură esență. Uitarea este un fenomen privat, dar și unul social și politizat. Contează foarte mult interesul pentru arhivarea memoriei, iar acest lucru ar trebui să fie prioritar nu doar la nivel individual, ci și la nivel instituțional pentru orice societate civilizată.
Toți cei care te cunosc, pe tine și munca ta, știu că ești o mare susținătoare a drepturilor femeilor. Cât de multă nevoie este de astfel de evenimente de conștientizare și cui se dresează ele? De ce se mișcă lucrurile atât de greu? De ce crezi că, așa cum spuneai în textul curatorial, ”tranziția către se dovedește a fi un proces lent, cu sincope și contraste”?
Acest proiect a apărut în contextul unor mentalități colective destul de retrograde, din păcate, față de rolurile fetelor și femeilor în societatea contemporană. Există statistici cu procente îngrijorătoare spre exemplu în sfera privată acolo unde o femeie este victima violenței la 30 de secunde. Este nevoie de proiecte care să contribuie la un alt nivel de conștientizare a blocajelor culturale și socio-politice, care, deși nu mai sunt aceleași ca acum peste o jumătate de secol, să spunem, ele nu s-au reglat în totalitate. Schimbarea este un proces care depinde de mai mulți factori, care ne plasează în anumite conjuncturi și sisteme socio-politice.
Cât de ușor sau de greu s-au alăturat ceilalți artiști acestui proiect? Ține de gradul de educare și culturalizare al fiecăruia înțelegerea anormalităților din poziția societății față de femeie?
Artiștii au fost aleși în mod firesc tocmai pentru că fie au fost interesați de-a lungul timpului de problematica gender și și-au asumat un discurs feminist, fie au o sensibilitate față de această zonă pe care până în acest moment nu și-au exploatat-o. Artiștii și artistele au răspuns în general cu lucrări foarte personale, dovedind încă o dată puterea discursului autoreferențial, identitar în dinamica unei arte politizate. Experiența personală are rolul unui barometru, dar și capcitatea de empatizare și de înțelegere a anumitor fenomene sociale care există fără a te afecta în mod direct. Cultura, educația sunt importante, dar cel mai important factor în înțelegerea lucrurilor și în interesul artistic pentru acestor fenomene legate de discriminarea de gen, de sexism, este dimensiunea etică.
Viziunile celor nouă artiști, Carmen Acsinte, Matei Bejenaru, Simona Dobrescu, Mario Ionescu, Dan Pierșinaru, Renée Renard, Marilena Preda Sânc, Valeriu Șchiau, Patricia Teodorescu, cărora li te alături, ating multe ipostaze în care se găsește femeia modernă. Cât a câștigat și cât a pierdut, de-a lungul timpului, din feminitate și ce mai înseamnă acest concept astăzi?
Pierderea feminității cred că este o falsă problemă, care vine din prejudecata faptului că egalitatea echivalează cu masculinizarea. Egalitatea este la nivelul drepturilor și al respectului și nu cred că dacă unei femei i se respectă drepturile sau competențele profesionale ea devine automat “bărbată”. În mediul teoretic internațional actual din sfera artelor contemporane există interesul de a miza tocmai pe valorile feminine, pe o direcție care nu mai definește feminismul (ba chiar îl deconstruiește) în raport cu o opoziție de tip opresator și opresată. Problema acestei perspective (onorabile de altfel prin natura pacifistă și partenerială) este că menține lucrurile în anumite limite geo-politice și culturale, sistemul vestcentric sau cel al UE, fără să țină cont de vecinătăți și evacuează prin depolitizare probleme reale ale femeilor în comunitățile și societățile din care fac parte. Cred că agenda feministă politică în România și nu numai este încă necesară și am convingerea că o femeie se poate simți extrem de confortabil, atât în “ambalajul” său feminin, cât și cu eticheta feministă.
Dorina CIOPLEA
Avangarda feministă
La Punkt, 22 martie 2013
Adela Dinu
Jurnalele Smaradei Brăescu (Ana Maria Sireteanu, Tudor Sireteanu, Jurnalul celebrei Smaranda Brăescu, Editura Vremea, Bucureşti, 2010), cele două caiete recuperate şi publicate de nepoţii autoarei, Ana Maria şi Tudor Sireteanu, acoperă anul 1935 şi anii 1939-1940. Numele Smarandei Brăescu, renumita paraşutistă şi aviatoare, deţinătoare a mai multor recorduri (naţionale, europene, mondiale) nu poate fi disociat de anumite clişee ale feminismului, legate de femeia voluntară care punctează într-o lume a bărbaţilor (lumea aviatorilor cu domeniul conex al paraşutismului) sau de asumarea fără ezitare a propriului destin, cu refuzul prescripţiilor de rol, atât de răspândite în epocă. Feminismul faptic, care o propulsează în avangarda feministă a României şi a lumii, este dublat, în spaţiul jurnalelor, de o sinteză extrem de personală între un feminism sui generis, anacronic, de inspiraţie creştină, grefat, aşadar, pe preceptele religioase ale unei existenţe comme il faut, şi un patriotism învederat. Feminismul este, însă, conjunctural: meditaţia asupra condiţiei feminine este intermitentă şi strict condiţionată de anumiţi factori externi (decadenţa instituţiei matrimoniale, declinul occidentului, precaritatea existenţei feminine, agresivitatea şi ofensivitatea masculină etc.). Chestiunea feminismului este subordonată, în cele două jurnale, unor probleme mai stringente, conectate la două ideologii adesea conjugate în imaginarul epocii: cea creştină şi cea naţională.
În luna mai a anului 1935, Smaranda Brăescu e prizonieră în ţara lui Shakespeare, unde ajunsese, cu o lună în urmă, pentru a ridica şi a aduce în ţară, în numele statului român, un avion plătit aproape integral. Statutul atipic de femeie-aviator generează suspiciunea şefilor de la firma engleză “Phillips&Powis and Miles Aircraft Companies” şi pe cea a conaţionalilor de la Legaţia Română din Londra, astfel încât aviatoarea este constrânsă să rămână pe teren englez şi să ia lecţii de zbor, cu toate că este, la acea dată, singurul individ din Europa care a obţinut un brevet de pilot în Statele Unite ale Americii (în 1932). Lupta cu prejudecăţile patriarhale este o luptă inegală, mereu reluată: calităţile de aviatoare sunt, în mod constant, puse la îndoială; ca femeie nu are dreptul să participe la înmormântarea unor aviatori, iar calităţile ei profesionale nu sunt subînţelese, ci trebuie în mod constant reconfirmate.
Atitudinea Smarandei Brăescu faţă de discriminările de acest tip este una demnă, cu refuzul explicit al compromisurilor de orice tip. Atitudinilor machiste şi ofensivei masculine mereu reluate li se împotriveşte tacit, prin apelul neîntrerupt la consolările patriotismului şi ale credinţei. Rolul jurnalului este de a înregistra evenimentele (uneori la câteva zile după desfăşurarea lor, deoarece, în timpul zborului, consemnarea este exclusă), de a tempera efectele crizei prin acţiunea soteriologică a scriiturii. Jurnalul acestei etape este, aşadar, unul de criză, în care se consemnează planul de evadare din Anglia şi aventura punerii sale în aplicare. Secretivitatea consemnărilor este maximă: caietele sunt păstrate în carlinga avionului iar autodestinarea lor este evidentă. Orice iniţiativă de publicare este, de la bun început, exclusă: scrierea este clandestină, are un scop bine precizat: depăşirea crizei şi refacerea epistemei existenţiale. Notaţiile se fac în viteză, pe ascuns, fără preocupare pentru stil, ortografie, viziune artistică. Patetismul nu este refulat, ca în cazul jurnalelor Monicăi Lovinescu şi ale Mariei Banuş, ci este asumat, fiind o consecinţă directă a presiunii istoriei asupra individului izolat:
“Ce puteam face, eram şi străină, mai având şi Legaţia contra mea – nu sunt decât nişte idioţi! Plângeam şi plâng şi rog pe bunul Dumnezeu să mă scape din acest lagăr, unde mă simt ca o prizonieră. Oh, Doamne – Dumnezeule Atotputernic, facă-se voia ta cea sfântă şi ajută-mă!”; “Nu ştiu de ce voi fi având atâtea dificultăţi şi de ce lumea este aşa de rea.”; “Sunt aşa de mâhnită şi aşa de tristă, căci văd că zilnic se ivesc dificultăţi şi tocmai de la acei care ar trebui să-mi vină în ajutor. Doamne nu ştiu de ce sunt aşa de răi şi cum poţi să mai suporţi atâta murdărie pe acest pământ!”
Spaţiu privilegiat al lamentaţiilor, supapă a frustrărilor şi paliativ pentru singurătate, jurnalul se apropie, la Smaranda Brăescu, de rosturile funciare ale scriiturii intime. Jurnalul devine, simultan, expresia firească a unui spirit religios şi spaţiu securizat, în care agresivitatea masculină este combătută scriptic. Statutul atipic de femeie-aviator, intermitenţa recunoaşterii sociale, discriminările femeii voluntare, destul de răspândite în codul epocii, – toate conduc la fabricarea unui feminism de conjunctură, manifestat ca refuz al prescrierilor de rol şi, în jurnal, ca o critică voalată a condiţiei feminine: “căsătoria astăzi nu este decât o loterie de prost gust. Femeile cinstite, serioase, gospodine nu mai sunt bune astăzi în faţa bărbaţilor, adică a soţilor lor, pentru că găsesc la orice colţ de stradă femei uşoare, pierdute, femei pentru orgii. S-a stricat lumea, totul nu este decât o Sodoma şi Gomora, numai focul va distruge totul. Pedeapsa lui Dumnezeu nu va întârzia să vină!”
Tonul cvasiapocaliptic este menit să semnaleze decadenţa civilizaţiilor prin pervertirea moravurilor. Feminismul este un pseudofeminism cu iz teologic, în care bipolaritatea feminină (sfânta sau buna soţie vs. femeia de moravuri uşoare) este reafirmată şi adâncită. Atitudinea autentic feministă rezidă în critica dublului standard masculin: o critică extrem de actuală, care o propulsează pe Smaranda Brăescu în avangarda feministă a epocii. De altfel, aviatoarea refuză, în planul contingentului, oricare dat al condiţiei feminine: de la imperativul matrimonial, până la cel al unei slujbe din panoplia temelor pentru femeie.
O altă dominantă a jurnalului din 1935 este, dincolo de preocupările conjuncturale pentru condiţia feminină, patriotismul exacerbat de imposibilitatea momentană a revenirii în ţară. Cele două ocurenţe ale acestui imaginar diaristic poartă numele de Dumnezeu şi România, ambele invocate fervent pentru a pansa solitudinea şi frustrarea unor iniţiative mereu refuzate: “Sunt singură, cu privirile pe crucifix şi pe chipul Maicii Domnului, gândurile mele zboară la ţara mea dragă şi iubită, pentru care îndur atâta mizerie.” Reflectarea speculară a diaristei dezvăluie o vocaţie cristică, o asumare a vicisitudinilor în numele unei cauze nu întotdeauna juste: aceea naţională. Adeziunea simultană la cele două ideologii, cea creştină şi cea naţională, este semnalată şi la nivelul mărcilor de identificare personală prin două recurenţe: portul popular şi crucifixul. Smaranda Brăescu îşi aşează întreaga existenţă sub semnul patriotismului şi al religiei. Evenimentele sunt trecute prin aceste filtre şi abia apoi îşi află semnificaţiile în breviarul diaristic.
Performanţele uluitoare în domeniul paraşutismului şi în cel al aviaţiei ( domenii din mult timp care au fost excluse, aprioric, orice contribuţii feminine), nu sunt puse, cum ar fi poate de aşteptat, în slujba feminismului, pentru că nu există o adeziune evidentă la stindardele istorice ale acestei mişcări. Smaranda Brăescu este creştină, româncă şi abia apoi femeie – ierarhie reconfirmată şi de un destin nefast: slăbită de o afecţiune incurabilă, persecutată de comunişti şi apoi condamnată în contumacie, obligată să aleagă calea pribegiei, va fi nevoită să abandoneze portul popular pentru cel călugăresc, înlocuind o opţiune existenţială cu cealaltă care-i era la îndemână. Recunoaşterea mondială este temporară şi iluzorie: pe crucea Smarandei Brăescu, ridicată extrem de devreme, va fi scris alt nume: Maria Popescu.
RELIGIE
Muntele credinţei. Femei-episcop? Încă nu!
Jurnalul Naţional, 23 martie 2013
Autor: Tudor Cires
Un episcop, doi episcopi. Substantiv defectiv de feminin. Ar putea rămâne mult timp aşa, dacă Biserica îşi va păstra, şi ea, conservatorismul milenar. Conservatorism pe cale să se clatine, totuşi, după ce anglicanii (77 de milioane de credincioşi, în întreaga lume) au admis, în 1992, hirotonirea femeilor-preot.
În tradiţia creştină românească, termenul "preoteasă" se referă doar la soţia preotului ortodox dar iată că, în Occident, el denumeşte, de-acum, un preot de alt sex. Vaticanul a reacţionat rapid şi energic la aceste schimbări. În Ordinatio Sacerdotalis din 22 mai 1994, Papa Ioan Paul al II-lea spune: "Nu este îngăduită hirotonirea femeilor la preoţie, din motive foarte temeinice: pilda, arătată de Sfânta Scriptură, a lui Isus Hristos care şi-a ales Apostolii numai dintre bărbaţi; practica constantă a Bisericii care l-a imitat pe Hristos în a alege numai bărbaţi; magisteriul său viu care, în mod continuu, a susţinut că excluderea femeilor de la preoţie este în acord cu planul lui Dumnezeu asupra Bisericii". Biserica Anglicană a reuşit, cu greu, să evite o decizie privind posibilitatea numirii de femei-episcop, începand din 2014, dar iniţiativa a provocat dezbateri interminabile în presa britanică şi demisii din rândul preoţilor acestei biserici acuzată, deja, că admite căsătoriile între persoane de acelasi sex.
Oricum, instituţia creştinismului pare, azi, mai puţin pregătită pentru teoria genului decât atunci când a declanşat războiul (parţial, pierdut) împotriva căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Oponenţii femeilor-episcop susţin că alteritatea naturală bărbat-femeie este un exemplu structural pentru teologia simbolisticii lui Isus Hristos şi a bisericii sale. Isus era bărbat iar preotul trebuie să se plaseze la acest pol simbolic. Şi azi, marile instanţe de putere exclezială sunt exclusiv masculine; chiar dacă ici-colo, câteva femei pot "sfătui" sau chiar "inspira", nimic nu duce la o reflecţie despre un loc propriu (pentru femeile-preot). Apoi, istoric, diferenţa de sex a fost un mijloc de supunere a femeii faţă de barbat. Nu se poate ieşi din această supunere fără a renunţa la diferenţă, cum o fac bisericile protestante.
Partizanii femeilor- episcop susţin, contrar, că, în Biblie, nu există un singur paragraf care să bareze dreptul femeii la preoţie. Femeia, spun aceştia, ocupă un loc supranatural in maternitatea supranaturala a Bisericii. Mai întâi, prin maternitatea sa fizică, întrucât, pentru ca Biserica să fie deplină, e necesar ca umanitatea să perpetueze, viaţa spirituală fiind condiţionată de viaţa naturală. Pe urmă, ocupând, biblic, un loc predilect lângă Isus, femeia reprezintă însăşi Biserica; Geneza o plaseaza, de altfel, alături de bărbat, ca o însoţitoare: unul şi celalalt sunt totuna, totunul. Scrisoarea Sfantului Paul către Efeseni compară, simbolic, această uniune cu cea care există între cap şi corp, între Isus Hristos şi Biserică. Naşterea Evei din coasta lui Adam e, aşadar, o prefigurare a naşterii unei noi Eve, fapt care ne permite să înţelegem cum Maria, dar şi întreaga Biserica, au iesit din "coasta" îndumnezeită (şi însângerată) a noulul Adam.
INTERNAŢIONAL
Mamele britanice vor primi 1.200 de lire sterline pentru a-si plati bonele
, 19 Martie 2013
Peste 2,5 milioane de familii vor primi de la statul britanic subventii de cate 1.200 de lire sterline pentru a le permite mamelor care muncesc sa angajeze o bona.
Proiectul de lege urmeaza sa fie prezentat de catre premierul David Cameron, iar valoarea ajutorului ce va fi acordat va depasi un miliard de lire sterline, scrie The Telegraph.
Daca proiectul va fi aprobat, incepand din toamna lui 2015, mamele britanice vor putea aplica pentru vouchere pentru bone, daca au copii de pana la cinci ani.
Initial, de masura de protectie sociala vor beneficia 1,3 milioane de familii care au copii de pana la cinci ani, urmand ca programul sa fie extins pentru copiii de pana la 12 ani, pana in anul 2020.
Programul de protectie sociala nu va fi aplicat mamelor casnice, Guvernul britanic fiind criticat pentru ca "neglijeaza familiile traditionale".
Premierul David Cameron a declarat, atunci cand si-a anuntat intentia de a promova proiectul de lege, ca este vorba despre "cea mai importanta masura sociala sustinuta de guvern pentru ajutorararea familiilor cu copii".
Fotografia care a stârnit mânia tunisienilor: Femeia va fi omorâtă cu pietre
, 24 martie 2013
O tânără din Tunisia care a îndrăznit să se alăture grupului Femen şi a postat o fotografie topless pe Facebook a stârnit mânia autorităţilor tunisiene. Revolată, Comisia pentru Promovarea Virtuţilor şi Prevenirea Păcatului din Tunisia a decis să o omoare cu pietre.
Amina, o tunisiancă de 19 ani, a aderat la grupul internaţional de protestatare topless Femen, la începutul lunii martie. Ea a postat pe Facebook mesaje ostile, jignitoare la adresa societăţii tunisiene îndoctrinată cu morale care îngrădesc şi subminează drepturile femeii. A apărut şi într-o emisiune de televiziune, cu faţa blurată pentru nu i se recunoaşte identitatea şi a vorbit despre ce a determinat-o să se alăture Femen.
"Trupul meu îmi aparţine şi nu este destinat să slujească pe nimeni”, a scris Amina pe contul ei de Facebook, mesajul fiind însoţit de o poză topless. În altă fotografie, Amina apare făcând un gest indecent şi are scris pe trup: "Fuck your morals".
Autorităţile tunisiene au fost revoltate de atitudinea tinerei, iar şeful Comisiei pentru Promovarea Virtutilor şi Prevenirea Păcatului din Tunisia, predicatorul islamist Almi Adel, a cerut ca fata să fie ucisă cu pietre.
Amina a dispărut însă şi, potrivit , ea ar fi fost internată de către membrii familiei sale într-un spital de psihiatrie, după cum a informat lidera grupului Femen din Paris, Ina Sevcenko, citată de acelaşi blog.
Nu se ştie însă exact care dintre membrii familiei ei ar fi luat-o şi dus-o în spital, deoarece o înregistrare video pe un site arab, Arabia5 arată că tânăra ar fi fost răpită în campusul facultăţii, unde se vede şi o maşină de salvare.
Grupul Femen este un grup de activiste feministe topless şi a fost fondat în 2008, în Ucraina, la Kiev. În Ucraina, în 2012 avea 40 de membre şi peste o sută în străinătate. Grupul este sprijinit puternic, de zeci de mii de fani pe reţeaua de socializare Vkontakte.
Violenţa domestică în Rusia: coşmar în spatele faţadei de familie
Epoch Times, 22 martie 2013
Violenţa la adresa femeilor a fost mult timp un subiect tabu în Rusia, o temă ce nu cadra cu autoreprezentarea tradiţionalistă a ţării. Nici la această oră în Federaţia Rusă nu există o lege care să prevadă pedepse pentru violenţa domestică, notează cotidianul german Tageszeitung.
Femeile care se adresează după ajutor poliţiei sau justiţiei trebuie să ţină cont că ar putea fi refuzate în deschiderea unui dosar penal. Pentru angajaţii organismelor ruseşti de apărare a ordinii publice a funcţionat mult timp principiul 'ordinii medievale din familie', ordine ce-i recomanda capului familiei patriarhale să facă apel la pedepsele corporale în cazuri când ceva îi provoca nemulţumirea.
Potrivit Tageszeitung, la ora actuală în Duma de Stat a fost înaintat un nou proiect de lege privind violenţa în familie, proiect care are pentru prima dată şansa să fie votat. După cum declară Marina Pisklakova-Parker, fondatoarea Centrului 'Anna' de ajutorare a victimelor violenţei, în urmă cu zece ani societatea rusă nu considera violenţele asupra femeilor o temă importantă, însă astăzi practic nici un politician rus nu se îndoieşte de necesitatea adoptării unei legi corespunzătoare.
Cu toate acestea, există şi forţe care resping noua lege. Astfel, portalul 'Vzgliad' vorbeşte despre 'liberalii nebuni', care vor să impună modelul occidental în scopul 'distrugerii totale a familiei'. Ilmira Malikova de la organizaţia non-guvernamentală 'Soprotivlenie' (Rezistenţa), care acordă ajutor victimelor violenţei casnice, afirmă la rândul său că 'există în continuare destul de mulţi ruşi care nu doresc ca statul să se amestece în treburile lor de familie'.
În chestiuni de profilactică a acestui gen de violenţă, Rusia se află mult în urma altor state postsovietice. În Lituania, de exemplu, datorită unei legi în acest sens deja existente, numărul de cazuri de violenţă între soţi s-a redus cu 70%. În Rusia, potrivit Amnesty International, în fiecare an circa 14.000 de femei mor de mâna soţilor lor, iar 36.000 suportă bătăi.
Noua lege va fi îndreptată nu doar spre pedepsirea actelor de violenţă domestică, ci şi spre profilaxia acestui fenomen, de aceea proiectul de lege ţine cont şi de dependenţa financiară a femeilor şi de controlul emoţional asupra lor.
Potrivit datelor unui sondaj prezentat de Tageszeitung, 87% din populaţia Rusiei este de părere că statul nu acordă suficientă atenţie ameninţării pe care o reprezintă violenţa domestică. Doar fiecare a treia victimă se adresează poliţiei, în timp ce două treimi dintre acestea se tem de consecinţe. De asemenea, potrivit sociologilor, 22% dintre femeile din Rusia au fost supuse violenţelor sexuale, însă doar 8% au reclamat acest lucru la poliţie.
La zece ani de la izbucnirea conflictului din Irak, femeile sunt mai puţin libere
Adevărul, 20 martie 2013
Victor Arvunescu,
La zece ani de la invazia Irakului, străzile Bagdadului sunt pline cu imagini ale femeilor irakiene din diverse partide politice, care candidează la alegerile locale din aprilie, semn că egalitatea dintre sexe este pe drumul cel bun în această ţară distrusă de război, notează CNN.
Deşi femeile din Irak au obţinut, teoretic, mai multe beneficii, realitatea este că au pierdut mult mai mult decât au câştigat de la începutul războiului în 2003.
Schimbări la nivelul legilor
Pe frontul politic, prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki încă nu a numit vreo femeie într-o poziţie superioară a cabinetului, în ciuda faptului că femeilor le sunt garantate prin Constituţie 25% din locurile din Parlament.
Din punct de vedere constituţional, femeile au posibilitatea de a le oferi cetăţenia lor copiilor, chiar dacă sunt căsătorite cu bărbaţi de altă orgine decât cea irakiană. Dar, pe de altă parte, femeilor nu le mai sunt asigurate drepturi egale în ceea ce priveşte căsătoria, divorţul, moştenirea sau custodia copilului. „Legea Statutului Familial” a fost modificată astfel încât liderii religioşi şi tribali au puterea de a reglementa problemele de familie în zonele în care aceştia conduc.
Acest lucru nu numai că le face pe femei mai vulnerabile, ci creează cadrul unui tratament diferit în ceea ce le priveşte pe femeile din diferite secte (sunite şi şiite) sau din diferite religii (musulmane sau creştine).
Schimbări economice
Din punct de vedere economic, femeile au trecut de la a fi vizibil active în forţa de muncă irakiană a anilor 1980, în special în agricultură, marketing şi în sectoarele de servicii profesionale, la a fi practic inexistente în prezent, scrie CNN.
În urmă cu zece ani, Irakul îşi producea mare parte din alimente şi avea un sector industrial productiv. Dar acum ţara importă practic toate produsele alimentare, iar fermierii şi muncitorii din fabrică s-au trezit din senin fără loc de muncă, motiv pentru care industria este în impas. Chiar dacă atât femeile cât şi bărbaţii au suferit de pe urma acestei situaţii, impactul asupra femeilor a fost mult mai mare din cauza libertăţii de deplasare limitate, ca urmare a violenţelor din stradă.
Violenţa împotriva femeilor şi lipsa de protecţie juridică pentru acestea sunt, de asemenea, în creştere. Grupurile pentru apărarea drepturilor femeilor pun această creştere a violenţei pe seama presiunii sociale şi economice cu care familiile se confruntă, lipsei de voinţă politică şi publică de a opri acest fenomen, precum şi pe conservatorismul religios care justifică adesea violenţa.
Femeile libere, viitorul Irakului
Cea mai tristă parte a acestei poveşti este amintirea pierdută a ceea ce femeile erau odinioară. „Se fac aproape douăzeci de ani de când am părăsit Irakul. Astăzi, colegele mă întreabă dacă este adevărat că odată pe străzile Bagdadului femeile puteau conduce maşini, că puteau merge nestingherite în public în orice moment al zilei, fără să se teamă, şi dacă, într-adevăr, campusurile universitare erau pline de femei care nu erau nevoite să poarte văl”, îşi aminteşte Zainab Salbi, fondatoarea organizaţiei „Women for Women International”.
Ar fi nedrept să spunem că regresia femeilor irakiene este un proces petrecut de-a lungul ultimilor zece ani, pentru că şi sancţiunile economice ale deceniului anterior şi-au pus amprenta asupra societăţii irakiene, explică Salbi, care a crescut în Bagdad.
„America a invadat Irakul în 2003 cu o mulţime de promisiuni, dar drepturile femeilor nu se aflau pe lista lor de priorităţi. Zece ani mai târziu, femeile irakiene se dovedesc a fi subiectul unei poveşti fără final fericit. Dar, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, unele femei irakiene continuă să lupte pentru drepturile lor. Ele merită sprijinul tuturor, pentru că povestea drepturilor femeilor este povestea viitorului Irakului“, conchide Salbi.
Întronizarea Papei Francisc: India trimite un reprezentant acuzat de viol la ceremonie
Mediafax, 18 martie 2013
Decizia Indiei de a trimite la mesa de întronizare a Papei Francisc un oficial politic acuzat că a participat la un viol colectiv asupra unei adolescente a fost criticată luni de către familia presupusei victime şi de către opoziţie.
P. J. Kurien, vicepreşedintele Camerei superioare a Parlamentului, va conduce delegaţia indiană la mesa de întronizare a Papei Francisc, în pofida unor interogări că ar fi participat, în 1996, la un viol colectiv comis asupra unei adolescente în vârstă de 16 ani.
Victima, de confesiune catolică, l-a acuzat pe Kurien că ar fi fost unul dintre cei 42 de bărbaţi care au violat-o, după ce a fost răpită şi ţinută prizonieră timp de 40 de zile la Kerala, în sudul Indiei.
Kurien, în vârstă de 72 de ani, a fost achitat de viol în 2005. Dar tânăra a solicitat din nou o anchetă, după ce o studentă a fost violată într-un autobuz, la New Delhi, în decembrie anul trecut, acesta fiind un nou caz de viol colectiv care a şocat profund India şi a provocat o dezbatere cu privire la felul în care femeile sunt tratate în această ţară.
Un tribunal a respins cererea sa. Dar demersul său a deranjat Partidul Congresului, aflat în fruntea coaliţiei guvernamentale, care, după comiterea violului din decembrie, a promis să înăsprească legislaţia în materie de crime sexuale.
Tatăl victimei din 1996 a condamnat decizia Guvernului. "Când citesc noutăţile, sunt întristat. Cu siguranţă, este o dezonoare pentru noul papă", a comentat el pentru AFP.
Catolicii din Kerala reprezintă 19% din populaţia locală, potrivit recensamântului din 2001. Luna trecută, sute de manifestanţi au campat în faţa Parlamentului local timp de mai multe zile pentru a încerca să-l oblige pe Kurien să demisioneze din funcţia de parlamentar.
Fostul şef al Guvernului din Kerala, V. S. Achuthanandan, a apreciat că parlamentarul s-a folosit de "influenţa politică" pentru a scăpa de urmăriri.
"Trimisul Partidului Congresului îşi va cere iertare probabil de la noul Papă", a ironizat Achuthanandan, membru al Partidului Comunist.
Kurien, de confesiune catolică, nu a fost disponibil pentru a oferi comentarii.
Acuzaţii de prostituţie la teatrul Balşoi: fosta prim-balerină spune că artistele erau forţate să întreţină relaţii sexuale cu oligarhi ruşi
Adevărul, 21 martie 2013
Sabrina Valeriu
Anastasia Volochkova, fosta prim-balerină a celebrului balet rus Balşoi, a făcut acuzaţii grave într-un interviu acordat într-un talk-show al unei televiziuni din Rusia. Aceasta susţine că balerinele erau obligate să întreţină relaţii sexuale cu oameni bogaţi şi influenţi.
„De obicei, acest lucru li se întâmpla fetelor din corpul de balet, dar uneori şi solistelor. Acum zece ani, când încă dansam la teatru, am primit în mod repetat propuneri de a împărţi patul cu oligarhi ruşi“, a mărturisit Volochkova, potrivit independent.co.uk.
„Fetele erau obligate chiar de către directorul teatrului să participe la cine cu diverşi oameni de afaceri influenţi, fiind anunţate în avans că după aceea trebuie să se culce cu milionarii. Când fetele întrebau ce se va întâmpla dacă refuză, li se spunea pur şi simplu că nu vor pleca în turnee şi nu vor mai dansa la teatrul Balşoi“, a adăugat ea.
În 2003, Volochkova a fost nevoită să părăsească teatrul Balşoi din cauza faptului că se îngrăşase. De atunci, fosta balerină, acum în vârstă de 37 de ani, a apărut în numeroase talk show-uri şi reviste mondene, în care şi-a etalat viaţa privată.
Confruntat cu acuzaţiile aduse de Volochkova, Anatoli Iksanov, director general al teatrului Balşoi din anul 2000, a refuzat să comenteze. „Eu nu fac comentarii la adresa murdăriei şi a delirului“, a declarat acesta.
La începutul acestui an, presa internaţională a relatat un alt caz şocant la Balşoi: Serghei Filin, directorul artistic al teatrului, a fost atacat de o persoană necunoscută care i-a aruncat acid sulfuric în faţă. Aparent, la mijloc se afla o rivalitate amoroasă, pentru care directorul a plătit scump, având acum probleme mari cu vederea.
Responsabil pentru acest atac este unul dintre cei mai buni dansatori ai corpului, balerinul Pavel Dimitrichenko. Acesta a mărturisit în faţa instanţei că el a ordonat atacul, dar că intenţia sa era doar să-l sperie pe Serghei Filin.
O fostă balerină acuză conducerea teatrului Balşoi că obliga dansatoarele să se prostitueze
Lukasenko: Pot să le iert pe lesbiene, dar nu şi pe homosexuali
, 20 martie 2013
Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, un frecvent contestatar al homosexualilor, a facut o afirmatie surprinzatoare - desi se declara total impotriva barbatilor gay, acesta spune ca le poate "ierta", totusi, pe lesbiene.
Afirmatia liderului Belarusului a fost facuta intr-un interviu pentru Russia Today si publicat in aceasta saptamana, relateaza Euronews.
"Le iert pe lesbiene, insa niciodata, chiar niciodata, nu o sa ii pot ierta pe homosexuali!", a mentionat Lukasenko.
"De ce? Pentru ca femeile aleg sa fie lesbiene doar pentru ca noi, barbatii, suntem niste nemernici", a explicat liderul Belarusului.
In acelasi interviu, acesta a mentionat ca nu intentioneaza sa predea puterea fiilor sai. Alexander Lukasenko se afla la conducerea Belarusului de 20 de ani.
Prima Doamna a Frantei, acuzata ca traieste pe spatele contribuabililor
, 18 martie 2013
Prima Doamna a Frantei, Valerie Trierweiler, este acuzata ca traieste pe banii contribuabililor, fara sa aiba acest drept, avand in vedere ca nu este casatorita legal cu presedintele Francois Hollande.
France24 scrie ca francezii sunt furiosi pentru ca jurnalista nu are vreo legatura legala cu seful statului, dar beneficiaza de toate avantajele Primei Doamne.
Cel mai recent atac a provenit, saptamana trecuta, de la mostenitorul unui lant de supermarket-uri din Franta, care locuieste in Elvetia.
Xavier Kemlin a depus o plangere la un tribunal din Saint-Etienne, sustinand ca banii contribuabililor nu ar trebui sa fie folositi pentru "mancarea, cazarea si calatoriile" unei femei care nu are nici o calitate legala pentru acest lucru.
Secretele murdare ale unui "menage a trois" - Segolene Royal, Valerie Trierweiler, Francois Hollande
Valerie Trierweiler locuieste la Palatul Elysee, unde si-a instalat si un birou, in timp ce isi continua cariera de jurnalist la Paris Match.
"Hollande nu este casatorit, deci nu este sotia lui. Nu exista o uniune civila. Deci cine este aceasta doamna? Este doar amanta presedintelui", sustine Kemlin, care crede ca cei doi nu se casatoresc pentru ca averile lor combinate le-ar impune sa plateasca impozitul pe averile mari, initiat chiar de Hollande.
Noile acuzatii survin in timp ce, la 20 martie, este programata prima infatisare din procesul intentat de Valerie Trierweiler autorilor unei autobiografii neautorizate, in care se afirma ca actuala Prima Doamna ar fi trait cu actualul presedinte in timp ce era casatorita.
Manechinele voluptoase spun adevărul despre corpul femeilor
Adevărul, 19 martie 2013
Alexandra Nicolae
Un retailer de îmbrăcăminte din Suedia a avut parte de o rundă de aplauze virtuale după ce, săptămâna trecută, o fotografie cu două manechine voluptoase îmbrăcate în lenjerie intimă a ajuns pe reţeaua de socializare Facebook, unde a strâns peste 57.000 de aprecieri în doar câteva zile de la postare, relatează publicaţia „The Washington Post“.
„Women’s Right News“, organizaţia care apără drepturile femeilor din lume, a încărcat imaginea pe pagina ei de Facebook, cu un mesaj dur la adresa industriei modei din State. „Manechinele unui magazin din Suedia seamănă cu femeile din lumea reală. SUA ar trebui să investească în aşa ceva“, au atacat reprezentanţii asociaţiei feministe.
Iniţial, unele voci au susţinut că cele două manechine (foto dreapta) aparţin suedezilor de la H&M, dar oficialii brandului cosmopolit au infirmat zvonurile şi au servit presei o declaraţie surprinzătoare potrivit căreia, în viitor, vor lua în calcul promovarea în vitrine a unor modele cu forme.
Entuziasmul pe care această faţă a industriei l-a generat a atins diverse moduri de manifestare. „Numeşt-o drept o simplă bănuială, dar cred că am putea discuta destul de multe lucruri pe acest subiect“, a explicat câştigătoarea premiului Pulitzer pentru comentarii, Connie Schultz, pe pagina de Facebook, fâcând referire la valul de proteste venit la adresa standardelor promovate de societate.
Astfel de acuze aduse anorexiei şi imaginii deformate pe care moda o impune femeilor şi-au găsit susţinători şi în Londra. În 2012, mai multe femei şi-au aruncat cărţile de dietă în faţa Parlamentului britanic pentru a evidenţia efectul toxic pe care regimurile îl au asupra sănătăţii organismului. Cu şase ani în urmă, oficialii britanici ai departamentului de sănătate au cerut magazinelor de modă high-street să nu mai folosească modele cu siluete anorexice ce contravin imaginea pe care corpurile femeilor o au în realitate. Industria modei a rămas indiferentă la solicitările venite şi a plăsmuit, cu grijă, un univers feminin în care siluetele suple sunt idealul frumuseţii.
LOCAL
Dâmboviţa: Un poliţist şi-a împuşcat iubita, după care s-a sinucis. Tânăra este sora fostului fotbalist de la Petrolul Marian Pârşă
Mediafax, 14 martie 2013
Un poliţist în vârstă de 30 de ani din localitatea dâmboviţeană Ion Luca Caragiale a fost găsit mort în maşina sa, iar prietena lui de 23 de ani este în stare gravă la spital, datele arătând că poliţistul şi-a împuşcat iubita cu arma din dotare, apoi s-a sinucis. Tânăra este sora fostului fotbalist de la Petrolul Ploieşti Marian Pârşă, care a murit în 2010, la vârsta de 23 de ani, în urma cancerului.
UPDATE: Poliţistul care şi-a împuşcat iubita, apoi s-a sinucis lucra la Poliţia Dâmboviţa din 2004
Ajutorul şefului postului de Poliţie din comuna dâmboviţeană I.L. Caragiale care şi-a împuşcat iubita în vârstă de 30 de ani, apoi s-a sinucis, lucra la Poliţia Dâmboviţa din anul 2004.
Reprezentanţii Poliţiei Dâmboviţa precizează, într-un comunicat de presă, că poliţistul găsit mort era angajat al IPJ Dâmboviţa din anul 2004, ultima testare psihologică a acestuia fiind în luna noiembrie 2012.
Potrivit unor surse judiciare, arma din dotare cu care poliţistul şi-a împuşcat iubita, apoi s-a sinucis, este un pistol Carpaţi cu calibrul 7,65 milimetri, care urmează să fie expertizat.
UPDATE - Dâmboviţa: Tânăra împuşcată de poliţist este sora fostului fotbalist de la Petrolul Marian Pârşă
Tânăra, Elena Pârşă, este sora fostului fotbalist de la Petrolul Ploieşti Marian Pârşă, mort în februarie 2010, după ce cu patru ani înainte fusese diagnosticat cu cancer.
Tănăra lucrează la Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei Vlădeni, localitate învecinată comunei Caragiale.
Fata, care a fost împuşcată în cap de către prietenul ei, poliţist, este în stare foarte gravă, la ora transmiterii acestei ştiri ea fiind adusă la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
"Este în stare foarte gravă, în comă depăşită. A fost echilibrată hemodinamic şi respirator şi a ajuns la Spitalul Floreasca", a declarat directorul Spitalului Judeţean din Târgovişte, Radu Petrescu, precizând că pronosticul în acest caz este rezervat.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Dâmboviţa, cei doi au fost descoperiţi de către colegii bărbatului.
Poliţistul era ajutorul şefului postului de Poliţie din comuna Caragiale şi avea 30 de ani, iar iubita acestuia, 23 de ani.
"Bărbatul era mort, iar tânăra a fost găsită în viaţă şi a fost transportată la spital. O echipă de cercetare condusă de un procuror criminalist a început o anchetă la faţa loculuiui, iar Biroul Intern al Poliţiei Damboviţa verifică modul de folosire a armei şi activitatea poliţistului", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, subinspector Alexandra Niculae.
Primele date ale anchetatorilor arată că poliţistul şi-a împuşcat iubita în cap cu arma din dotare, apoi s-a sinucis.
Tânăra a fost dusă la Spitalul Judeţean din Târgovişte, iar potrivit medicilor ea este în comă şi urmează să fie transferată la Spitalul Floreasca din Bucureşti.
Colegii poliţistului spun că acesta ieşise din serviciu sâmbătă seară, iar ulterior s-a întâlnit cu iubita sa, cei doi fiind descoperiţi duminică dimineaţă, în jurul orei 6.00.
Poliţistul locuia în I. L. Caragiale, lângă dispensarul localităţii şi obişnuia să parcheze maşina în curtea acestei instituţii. Duminică dimineaţă, colegii poliţistului au văzut maşina acestuia parcată în spatele dispensarului, fapt neobişnuit, astfel că au mers la autoturism să vadă dacă s-a întâmplat ceva.
Poliţistul, care este ajutorul şefului de post din comună, era divorţat din toamna anului trecut, însă colegii acestuia spun că nu crease probleme şi că ultima dată fusese testat psihologic în noiembrie 2012.
Zalău. Premiu pentru femeile liberale din judeţ. Motivul - au câştigat cele mai multe mandate de consilier municipal
Adevărul, 19 martie 2013
Olimpia Man
Organizaţia Femeilor Liberale din Sălaj a fost premiată, în weekend, la Bucureşti, unde a avut loc ediţia 2013 a Galei Femeilor Liberale, un eveniment în care sunt evidenţiate filialele merituoase şi sunt premiate organizaţiile care au promovat femei în calitate de alese locale şi parlamentare.
Dacă la capitolul promovării femeilor în Parlament, organizaţia din Sălaj nu prea are merite, neavând nici măcar candidaţi la alegerile parlamentare, femeile liberale din Sălaj excelează, se pare, la promovarea unor semene de-ale lor în consiliile locale. Organizaţia a fost premiată, astfel, în cadrul galei ca fiind organizaţia judeţeană cu cele mai multe doamne care deţin funcţia de consilier municipal. Este vorba despre cele patru doamne liberale din Consiliul Local Municipal Zalău: Monica Băgărean, Rodica Mureşan, Rodica Pop Seling şi Mariana Crişan. “Am fost onorată să primesc această distincţie în numele femeilor liberale din Zalău şi din Sălaj. Premiul acordat de OFL vine şi ca o confirmare a faptului că femeile din Sălaj se bucură de aprecierea colegilor de partid. Dacă alte partide excelează în teoretizări ale nevoii egalităţii de gen, PNL Sălaj pune acest principiu în practică. Mulţumesc tuturor colegelor care s-au implicat în activitatea OFL Sălaj şi domnilor colegi care ne consideră parteneri egali în activitatea şi reprezentarea partidului în judeţul Sălaj”, spune Rodica Pop Seling, preşedintele OFL Sălaj.
Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, la gala de la Bucureşti au participat, alături de doamnele care au reprezentant organizaţiile OFL din toată ţara, şi mulţi lideri ai PNL: Crin Antonescu, preşedinte PNL, Norica Nicolai, vicepreşedinte PNL, Varujan Vosganian, Eugen Nicolăescu, Adina Vălean, Viorica şi Mircea Ionescu Quintus. Din partea organizaţiei din judeţul nostru au participat sase reprezentante, delegaţia fiind condusă de Rodica Pop Seling (foto dreapta), preşedintele OFL Sălaj.
Monitorizare realizată de:
Tudorina Mihai
Tel: 0741.731.424
E-mail: dorina_mihai123@
Web:
[pic]
Cu sprijinul oferit de Cosma Daniela, an I, Master Politici, Gen şi Minorităţi, SNSPA
Proiect susţinut de:
[pic]
-----------------------
Societatea de Analize Feministe AnA
[pic]
Email: safana.ro@
Web:
Asociaţia Front
[pic]
Email: office@feminism-romania.ro
Web:
................
................
In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.
To fulfill the demand for quickly locating and searching documents.
It is intelligent file search solution for home and business.