A L’ATENCIÓ DE:



PLEC DE CLÀUSULES ADMINISTRATIVES PARTICULARS QUE REGEIXEN LA LICITACIÓ DEL CONTRACTE D’EXECUCIÓ D’OBRA D’ADEQUACIÓ I INSTAL·LACIONS TECNIQUES 2N PIS CENTRE ARTESANIA PER A LA COL·LECCIÓ MUSEÍSTICA D’ARTESANIA, INCLOSA DINS LES ACTUACIONS DE MILLORA I ADEQUACIÓ DEL RECINTE FIRAL DES MERCADAL, A COFINANÇAR AMB CARREC AL PROGRAMA OPERATIU FEDER 2007-2013, PER PROCEDIMENT OBERT I TRAMITACIÓ ORDINÀRIA.

1a. OBJECTE DEL CONTRACTE.

Aquest contracte té per objecte l’execució de l’obra d’Adequació i instal·lacions tècniques 2n pis Centre Artesania per a la Col·lecció Museística d’Artesania dins les actuacions de millora i adequació del Recinte Firal des Mercadal, a cofinançar amb càrrec al Programa Operatiu Feder 2007-2013 (50%), per procediment obert i tramitació ordinària, segons el projecte redactat per l’arquitecte Josep Maria Baixas Arias i l’enginyer industrial Xavier Genestar Marqués, amb visats núm. 12/00376/09 i 122247 respectivament.

CPV (VOCABULARI COMÚ DE CONTRACTES PUBLICS), d’acord amb el Reglament (CE) núm. 2151/2003, de la Comissió de 16 de desembre de 2003, pel qual es modifica el Reglament (CE) 2195/2002 del Parlament Europeu i Consell pel qual s’aprova el Vocabulari comú de contractes públics.

45212310-2 Treballs de construcció d’edificis relacionats amb l’exposició.

CPA (CLASSIFICACIÓ DELS PRODUCTES PER ACTIVITATS), d’acord amb el Reglament (CE) núm. 204/2002 de la Comissió de 19 de desembre de 2001:

Grup 512 Construcció d’edificis

Classe: 5129 Altres edificis.

2a. NECESSITATS ADMINISTRATIVES A SATISFER MITJANÇANT EL CONTRACTE

Es competència municipal el manteniment, conservació i millores del Recinte Firal des Mercadal, i que són d’us públic, de conformitat amb la Llei de Bases de Règim Local i la Llei del Sòl.

Les necessitats administratives a satisfer mitjançant el present contracte vénen determinades per la competència municipal assumida i consisteixen en l’execució de les obres que es liciten a través d’aquest plec.

3a. NORMATIVA APLICABLE

Aquests contractes es regiran per les clàusules contingudes en aquest plec; pel Plec de prescripcions tècniques, que a tots els efectes es considera incorporat a aquest, i, en tot el que no s’hi preveu, pel que estableixen la Llei 30/2007, de 30 d’octubre, de Contractes del Sector Públic (d’ara en endavant LCSP); i el Reial Decret 1098/2001, de 12 d’octubre, que aprova el Reglament de la Llei de contractes de les administracions públiques (RGLCAP), en tot allò que no contradigui la llei primerament esmentada. Subsidiàriament, i per tot allò que no quedi resolt per la normativa indicada, per les normes de dret privat.

4a. DOCUMENTS QUE INTEGREN EL CONTRACTE

Integren els contractes els documents següents, relacionats per ordre de prelació pel que es refereix al valor de les seves especificacions en cas de contradicció o omissió aparent:

1. Aquest plec de clàusules administratives particulars.

2. El projecte executiu, amb els documents que s'hi incorporen.

3. Estudi de seguretat i salut laboral.

4. Pla de seguretat i salut i programa de treball, en el seu moment.

Les ordres i instruccions de la direcció facultativa de les obres s'incorporaran al projecte com a interpretació, complement o precisió de les seves determinacions. En cada document, les especificacions literals prevalen sobre les gràfiques i, en els plànols, la cota preval sobra la mida a escala.

5a. DURACIÓ DEL CONTRACTE

Aquests contractes tindrà una durada de NOU (9) MESOS , comptats des del dia següent al de la signatura de l’acta de comprovació del replanteig, si en aquesta s’autoritza l’inici de les obres segons s’estableix en l’article 139.2 RGLCAP o, des de la data de l’autorització per a l’inici de les obres donada per l’Administració si en l’acta de comprovació de replanteig s’hagués acordat la suspensió de l’inici de les obres (article 139.4 RGLCAP).

L’acta de comprovació de replanteig s’ha de signar en el termini màxim d’un mes des de la data de formalització del contracte.

El termini d’execució dels contractes, que en cap cas no podrà ser superior al que figura en aquest plec, serà el que proposi l’adjudicatari en la seva oferta i, si escau, en el seu programa de treball.

L’acta de comprovació del replanteig i els terminis, ja siguin parcials o el termini total, que puguin fixar-se en aprovar el diagrama documentat de treball, amb els efectes que en aquesta aprovació es determinin, s’hauran d’entendre integrants del contracte als efectes de la seva exigibilitat.

La petició de pròrroga per part del contractista es farà segons la forma i els requisits establerts en

l’article 100 del RGLCAP.

6a. NATURALESA JURÍDICA DELS CONTRACTES. JURISDICCIÓ COMPETENT

Aquests contractes tenen un caràcter administratiu i la naturalesa pròpia d’un contracte d’obra, prevists en l’art 6 de la Llei 30/2007, de 30 d’octubre, de Contractes del Sector Públic

L’òrgan de contractació té les prerrogatives previstes en els articles 194 i 195 de la LCSP.

L’ordre jurisdiccional competent per al coneixement de les qüestions litigioses que puguin sorgir sobre la interpretació, la modificació, la rescissió i els efectes d’aquest contracte serà el contenciós administratiu.

7a. VALOR ESTIMAT I PRESSUPOST DELS CONTRACTES

El valor total estimat del contracte es determina en la quantitat de QUATRE CENTS TRENTA TRES MIL CINC CENTS TRETZE EUROS I VUIT CENTIMS (433.513,08 euros) sense IVA que podrà ser millorat a la baixa pels licitadors.

Seran rebutjades les ofertes que superin la quantitat mencionada anteriorment.

L’import de l’IVA corresponent, que haurà de suportar aquesta administració és de 16%, cosa que representa un pressupost total per l’administració de CINC CENTS DOS MIL VUIT CENTS SETANTA CINC EUROS I DISSET CENTIMS (502.875,17 euros), IVA INCLÒS.

Per tant, els licitadors hauran de fer la seva oferta sobre el preu sense IVA. Posteriorment s’aplicarà el percentatge del 16% d’IVA.

El pressupost del contracte deriva de la relació de preus unitaris, que són els que regiran durant l’execució d’aquest. Si aquests preus no són presentats pels licitadors s’entendrà que l’oferent accepta els del pressupost de l’Administració contractant, afectats pel mateix percentatge de baixa que derivi del contingut de la seva proposició econòmica.

Les proposicions econòmiques es presentaran d’acord amb el model que s’especifica en aquest plec. Si la proposició econòmica presentada pel licitador no respecta el model explícit facilitat per l’Administració, serà directament rebutjada, excepte que la variació consisteixi en el canvi o l’omissió de qualsevol paraula del model que no n’alteri el sentit.

8a. EXISTÈNCIA DE CRÈDIT

La consignació pressupostària suficient en el pressupost de l’any 2010 i 2011, amb càrrec a les següents aplicacions:

Any 2010: 90.431.62220: 450.875,17 euros.

Any 2011: 90.431.62220: 52.000,00 euros.

L’esmentat projecte d’obres es fiançarà amb aportacions a càrrec del Programa Operatiu Feder 2007-2013 (50%), aportació del Consell Insular de Menorca i de l’Ajuntament des Mercadal.

9a. REVISIÓ DE PREUS

Aquest contracte no està subjecte a revisió de preus.

10a. GARANTIA PROVISIONAL

Per prendre part en aquesta contractació no s'exigeix la constitució de garantia provisional, a l'empara del que estableix l'article 91 de LCSP.

11a. GARANTIA DEFINITIVA

Es fixa una garantia definitiva consistent en la quantitat equivalent al CINC PER CENT (5%) del valor d'adjudicació del contracte, exclòs l’IVA, la qual es podrà formalitzar en qualsevol de les formes previstes en l’art. 84 LCSP.

En el cas que aquesta garantia es formalitzi en forma d’aval s’haurà d’ajustar a l’establert en l’art. 56 del RGLCAP (BOE núm. 257 de 26.10.2001) i estar d’acord amb el model establert en el mateix article i que s’adjunta com a annex I.

El contractista ha d’acreditar la constitució de la garantia definitiva en el termini assenyalat en l’article 135.4 de la LCSP (15 dies hàbils comptats des del dia següent al que es publiqui l’adjudicació provisional del contracte en el diari oficial que pertoqui o en el perfil del contractant de l’òrgan de contractació, o vuit dies hàbils en el cas que l’expedient es tramiti per urgència, de conformitat amb l’art. 96.2 b) de la LCSP), a més de respondre del següent:

a) De les penalitats imposades al contractista de conformitat amb l’article 196 de la LCSP.

b) De l’execució correcta de les prestacions establertes en el contracte, de les despeses originades a l’Administració per la demora del contractista en el compliment de les seves obligacions, i dels danys i perjudicis ocasionats a aquesta amb motiu de l’execució del contracte o pel seu incompliment, quan no escaigui resoldre’l.

c) De la confiscació que es pot decretar en els casos de resolució del contracte, d’acord amb el que estableixi el mateix contracte o aquesta Llei.

12a. PROCEDIMENT D'ADJUDICACIÓ

El contracte s’ha d’adjudicar mitjançant procediment obert i la tramitació ordinària, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 141 a 145 de la LCSP.

El criteri objectiu que servirà de base per a l’adjudicació del contracte d’acord amb el que preveu l’article 134 de la LCSP és el següent: el preu més baix.

Per apreciar, en principi, possibles ofertes desproporcionades o temeràries es seguiran els criteris establerts a l’article 85 del R.D. 1098/2001 pel que s’aprova el Reglament General de Contractes de l’Estat.

13a. CLASSIFICACIÓ EMPRESARIAL

La classificació empresarial exigida per prendre part en aquesta licitació és:

Grup C, subgrups 1, 2 i 9, categoria d)

14a. DOCUMENTS QUE S'HAN D'ADJUNTAR A LA PROPOSICIÓ

Les proposicions han de constar de dos sobres tancats, anomenats A i B, en cadascun dels quals s’ha de fer constar el contingut, en la forma que s'indica, i el nom del licitador.

En el sobre A, de documentació administrativa, ha de figurar la inscripció: DOCUMENTACIÓ ADMINISTRATIVA PER OPTAR A L’ADJUDICACIÓ DEL CONTRACTE D’EXECUCIÓ DE L’OBRA D’ADEQUACIÓ I INSTAL·LACIONS 2N PIS CENTRE ARTESANIA PER A LA COL·LECCIÓ MUSEÍSTICA D’ARTESANIA, INCLOSA DINS LES ACTUACIONS DE MILLORA I ADEQUACIÓ DEL RECINTE FIRAL DES MERCADAL, A COFINANÇAR AMB CARREC AL PROGRAMA OPERATIU FEDER 2007-2013, ha de contenir, d’acord amb l’art. 130 de la LCSP:

a) Document nacional d'identitat, si és una persona física, o escriptura de constitució i/o modificació, si escau, degudament inscrita en el registre mercantil, quan aquest requisit fos exigible conforme a la legislació mercantil que li sigui aplicable. Si no ho fos, l’acreditació de la capacitat d'obrar es realitzarà mitjançant l'escriptura o document de constitució, de modificació, estatuts o acta fundacional en què constin les normes per les quals es regula la seva activitat, inscrits, si escau, en el corresponent registre oficial.

Així mateix, caldrà que la finalitat o activitat de les persones jurídiques tingui relació directa amb l’objecte del contracte, segons resulti dels seus respectius estatuts o regles fundacionals i s’acrediti degudament.

b) Poder notarial, o altre documentació acreditativa de la representació, degudament validat pels serveis jurídics de l’Ajuntament des Mercadal si la proposició es firma en nom d'altri.

c) Per a les empreses estrangeres, en els casos en què el contracte s’hagi d’executar a Espanya, una declaració responsable de sotmetre’s a la jurisdicció dels jutjats i tribunals espanyols de qualsevol ordre, per a totes les incidències que de manera directa o indirecta puguin sorgir del contracte, amb renuncia, si s’escau, al fur jurisdiccional estranger que pugui correspondre al licitador (art. 130.d, LCSP)(Annex II)

c.1) Les empreses no espanyoles nacionals d’estats membres de la Unió Europea hauran d’acreditar la seva personalitat jurídica i capacitat per mitjà de la inscripció en els registres, o la

presentació de les certificacions que s’indiquen a l’annex I del RLCAP, en els termes de l’article 73 de la LCSP.

c.2) Les empreses estrangeres no comunitàries hauran d’aportar davant de l’òrgan de contractació un informe expedit per la Missió Diplomàtica Permanent o Oficina Consular d’Espanya del lloc de domicili de l’empresa, en el qual consti:

- Que l’empresa gaudeixi de la capacitat i l’habilitació suficients segons la seva llei nacional per concertar el contracte.

- Que l’Estat de la seva nacionalitat admet la concurrència a la contractació pública d’empreses espanyoles en circumstàncies equivalents.

Aquesta darrera manifestació no serà preceptiva, als contractes subjectes a regulació harmonitzada, per a les empreses d’Estats signataris de l’Acord sobre Contractació Pública de l’Organització Mundial del Comerç, segons disposa l’article 44.1 de la LCSP.

Aquestes empreses, quan concorrin a contractes d’obres, hauran de tenir sucursal oberta a Espanya, amb designació d’apoderats o representants per a les seves operacions inscrites al Registre Mercantil.

d) Si dues o més persones, físiques o jurídiques, concorren conjuntament a aquest procediment han de fer-ho constituïdes en unió temporal d’empreses (d’ara en endavant UTE), de conformitat amb l’establert en l’art. 48 LCSP i la resta de la legislació vigent. A aquest efecte han d’emplenar el model adjunt en l’annex III d’aquest plec. Cada un dels integrants de la UTE ha de presentar la documentació general a què fa referència aquesta clàusula (de documents generals), excepte les referides a la solvència del contractista en què s’aplicarà l’acumulació de les condicions de conformitat amb l’establert a l’art 52 RLCAP.

e) Declaració expressa responsable de no trobar-se comprès en cap de les causes de prohibició per contractar recollides en l’article 49 LCSP. Aquesta declaració ha d’incloure la manifestació d’estar al corrent del compliment de les obligacions tributaries i amb la Seguretat Social imposades per les disposicions vigents, sens perjudici que la justificació acreditativa d’aquest requisit l’hagi de presentar, abans de l’adjudicació definitiva, l’empresari a favor del qual es farà aquesta. (Annex IV).

f) Resguard acreditatiu d’haver constituït la garantia provisional prevista a la clàusula 9a. d’aquest plec, si s’escau.

g) Documentació acreditativa de la solvència econòmica i tècnica del contractista, que s’acreditarà mitjançant la presentació de la classificació empresarial segons la clàusula 12a del plec.

h) Declaració expressa de pertinença o no pertinença a empreses del mateix grup. Quan empreses del mateix grup, entenent com a tals aquelles que es trobin en qualsevol dels supòsits de l’article 42.1 del Codi de comerç, concorrin a una mateixa licitació, hauran de presentar en el SOBRE A (de documentació general) la corresponent declaració, als efectes d’allò que disposa l’article 86 RGLCAP. Si no hi concorregués aquesta circumstància, igualment s’haurà de presentar aquesta declaració fent constar expressament que l’empresa no pertany a grup d’empreses respecte de cap de les que es presenten a la mateixa licitació (annex V).

Quan el licitador estigui inscrit en el Registre de contractistes de la CAIB, l’aportació de la documentació a què es refereix l’art. 30.2 del Decret 20/1997, de 7 de febrer, acompanyada d’una declaració responsable per la qual s’acrediti la validesa i la vigència de les dades del registre esmentat, l’eximeix de presentar la documentació que ja consti en el registre. L’òrgan de contractació, en aquest cas, ha d’admetre la documentació esmentada. Això no obstant, l’òrgan de contractació pot sol·licitar al Registre de Contractistes còpia de qualsevol dels documents dipositats per qui en resulti adjudicatari.

Certificats comunitaris de classificació.

1. Els certificats de classificació o documents similars que acreditin la inscripció en llistes oficials d’empresaris autoritzats per contractar establertes pels estats membres de la Unió Europea estableixen una presumpció d’aptitud dels empresaris inclosos a les llistes davant els diferents òrgans de contractació en relació amb la no concurrència de les prohibicions de contractar a què es refereixen les lletres a) a c) i e) de l’apartat 1 de l’article 49 de la LCSP, i la possessió de les condicions de capacitat d’obrar i habilitació professional exigides per l’article 43, LCSP, i les de solvència a què es refereixen les lletres b) i c) de l’article 64, les lletres a), b), e) g) i h) de l’article 65, l’article 66, i les lletres a) i c) a i) de l’article 67. Produeixen el mateix valor presumptiu les certificacions emeses per organismes que responguin a les normes europees de certificació expedides de conformitat amb la legislació de l’Estat membre en què

estigui establert l’empresari.

2. Els documents a què es refereix l’apartat anterior han d’indicar les referències que hagin permès la inscripció de l’empresari en la llista o l’expedició de la certificació, així com la classificació obtinguda. Aquestes mencions també s’han d’incloure en els certificats que expedeixin els registres oficials de licitadors i empreses classificades als efectes de la contractació en l’àmbit de la Unió Europea.

Dels documents esmentats en aquesta clàusula es poden presentar els originals o les còpies que tinguin caràcter d'autèntiques d'acord amb la legislació vigent.

El sobre B, contenidor de la proposició econòmica, s’ha de presentar tancat i ha de dur la inscripció PROPOSICIÓ ECONÒMICA PER OPTAR A L’ADJUDICACIÓ DEL CONTRACTE D’EXECUCIÓ DE L’OBRA D’ADEQUACIÓ I INSTAL·LACIONS TÈCNIQUES 2N PIS CENTRE ARTESANIA PER A LA COL·LECCIÓ MUSEÍSTICA D’ARTESANIA, INCLOSA DINS LES ACTUACIONS DE MILLORA I ADEQUACIÓ DEL RECINTE FIRAL DES MERCADAL, A COFINANÇAR AMB CARREC AL PROGRAMA OPERATIU FEDER 2007-2013, PER PROCEDIMENT OBERT I TRAMITACIÓ ORDINÀRIA

Aquest sobre ha de contenir:

La proposició econòmica, que es presentarà de conformitat amb el model contingut en la clàusula 15a d’aquest plec.

En la proposició econòmica s’indicarà, com a partida independent, l’import de l’impost sobre el Valor Afegit que s’hagi de repercutir d’acord amb l’article 129.5 de la LCSP.

Tan sols s’admetran les proposicions econòmiques en euros.

15a. MODEL DE PROPOSICIÓ

Les proposicions que presentin els contractistes s’han d’ajustar al model següent:

El/la Sr./Sra. ________________________, amb domicili a __________, carrer/plaça _____________, número ____, districte postal _____, telèfon _________, titular del DNI núm. __________, actuant _________________________ i assabentat/ada de l’anunci de licitació publicat en el BOIB núm. ___ de dia _____ referent al procediment de contractació convocat per contractar l'execució de l’OBRA D’ADEQUACIÓ I INSTAL·LACIONS TÈCNIQUES 2N PIS CENTRE ARTESANIA PER A LA COL·LECCIÓ MUSEÍSTICA D’ARTESANIA, INCLOSA DINS LES ACTUACIONS DE MILLORA I ADEQUACIÓ DEL RECINTE FIRAL DES MERCADAL, A COFINANÇAR AMB CARREC AL PROGRAMA OPERATIU FEDER 2007-2013, PER PROCEDIMENT OBERT I TRAMITACIÓ ORDINÀRIA, amb capacitat legal per ser contractista, em compromet, amb subjecció total als plecs que conec i accepto expressament, a prendre a càrrec meu aquesta contracta per la quantitat de ------------------------------------------------------ euros -en lletres, sense IVA- (€.- __________) -en xifres, sense IVA-

L’impost sobre el Valor Afegit que s’ha de repercutir és del ___%, sobre el preu de l’oferta, el que representa una quantitat de _______________ euros.

__________, ___, d ______________ de 2010__

Signatura

16a. PRESENTACIÓ DE LA PROPOSICIÓ I DELS DOCUMENTS

La proposició i els documents enumerats en la clàusula anterior s'han de presentar en sobres separats, tancats i firmats pel contractista o la persona que el representi. S’ha de fer constar en cadascun el contingut respectiu, i en tots ells el nom de la persona interessada.

S’han de lliurar en el Registre General de les dependències administratives de l’Ajuntament des Mercadal (c. Major, 16, des Mercadal), en mà, en horari del registre general d'entrada de l’Ajuntament (de 9h a 14h), dintre del termini de VINT-I-SIS (26) DIES NATURALS a partir del següent al de la publicació de l'anunci en el BOIB, de conformitat amb l'establert en l'art. 143.1 de la LCSP. Si l'últim dia del termini fos dissabte, festiu o inhàbil legalment, aquest s'entén prorrogat fins al primer dia hàbil següent.

També es poden presentar proposicions per correu. En aquest cas la persona interessada ha d'acreditar, amb el resguard corresponent, la data d'imposició de la tramesa a l'oficina de correus i anunciar el mateix dia a l'òrgan de contractació, per fax (núm. 971 37 55 76) o telegrama, que ha remès la proposició. Si no es compleixen aquests requisits, la proposició no s'admetrà en el supòsit que es rebi fora del termini fitxat a l'anunci de licitació. Això no obstant, transcorreguts 10 dies des de l’acabament del termini de presentació, no s'admetrà cap proposició enviada per correu.

Es fa constar expressament, de conformitat amb el que preveu l’art 129 LCSP, el següent:

Les proposicions dels interessats s’han d’ajustar al que preveu el plec de clàusules administratives particulars, i el fet de presentar-les suposa l’acceptació incondicionada per l’empresari del contingut de la totalitat de les clàusules o condicions, sense cap excepció ni reserva.

Les proposicions són secretes i s’han d’arbitrar els mitjans que garanteixin aquest caràcter fins al moment de la licitació pública, sens perjudici del que disposen els articles 132 i 166 de la LCSP, quant a la informació que s’ha de facilitar als participants en una subhasta electrònica o en un diàleg competitiu.

El licitador no podrà subscriure cap proposta en unió temporal amb altres si ho ha fet individualment o figurar en més d’una unió temporal. La infracció d’aquestes normes dóna lloc a la no admissió de totes les propostes que hagi subscrit.

La presentació de diferents proposicions per empreses vinculades produeix els efectes que es determinin per reglament en relació amb l’aplicació del règim d’ofertes amb valors anormals o desproporcionats que preveu l’article 136 de la LCSP.

Es consideren empreses vinculades les que es trobin en algun dels supòsits que preveu l’article 42 del Codi de comerç.

Les proposicions presentades fora de termini no seran admeses sota cap concepte.

17a. MESA DE CONTRACTACIÓ

La mesa de contractació, de conformitat amb l’art. 295 de la LCSP, estarà integrada per:

- President: el Batle

- Vocals:

El regidor corresponent de l’àrea

El Secretari o funcionari en qui delegui

L’interventor o funcionari en qui delegui

L’enginyer municipal o funcionari en qui delegui.

- Secretari/a: un funcionari/a dels serveis administratius de l’Ajuntament.

Així mateix hi podrà assistir un representant de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia del Govern Balear i del Consell Insular de Menorca.

La mesa estarà assistida pels assessors tècnics i el personal de l’administració que es considerin adients. Aquestes persones no tindran dret de vot. Els acords s’adoptaran per majoria simple. En cas d’empat, decidirà el vot de qualitat de la presidència.

18a. EXAMEN DE LES PROPOSICIONS I PROPOSTA D’ADJUDICACIÓ PROVISIONAL

A. QUALIFICACIÓ PRÈVIA DE LA DOCUMENTACIÓ GENERAL

Acabat el termini de presentació de les proposicions, la mesa de contractació, en acte intern, qualificarà prèviament la documentació general presentada pels licitadors en el sobre A.

Si la mesa observés defectes materials i/o omissions esmenables en la documentació presentada, podrà concedir un termini no superior a 3 dies hàbils perquè s’esmenin. Si la documentació tingués defectes substancials o deficiències materials no esmenables, rebutjarà la proposició .

De tot allò que s’actuï es deixarà constància en un acta que necessàriament s’haurà d’estendre, de conformitat a l’art 81.3 RLCAP.

B. OBERTURA I EXAMEN LES PROPOSICIONS.

L’obertura de les proposicions econòmiques s’ha de fer en el termini màxim d’un mes comptat des de la data de finalització del termini per presentar les ofertes.

La mesa de contractació, una vegada qualificada la documentació del sobre A i feta l’esmena i, si n’és el cas, després que s'hagin aportat l'aclariment o els documents complementaris requerits, o bé transcorregut el termini que s'hagi conferit a aquest efecte, en acte públic, la data exacte es comunicarà per fax als licitadors, obrirà les proposicions admeses, d'acord amb el procediment següent:

En primer lloc, el president de la mesa informarà als assistents del nombre de proposicions rebudes i del nom dels licitadors, i comunicarà el resultat de la qualificació de la documentació general presentada en el sobre A, amb expressió dels licitadors admesos i dels exclosos, i de les causes de l’exclusió. Així mateix, convidarà les persones assistents a formular les observacions que estimin oportunes, que es reflectiran en l'acta, però en aquest moment la mesa no es pot fer càrrec de documents que no s’hagin lliurat durant el termini d'admissió d'ofertes o el d’esmena de defectes o omissions.

A continuació, el secretari de la mesa obrirà el sobre B dels licitadors, que contindrà la proposta econòmica.

Acabada l'obertura de les proposicions, es donarà per conclòs l'acte públic d'obertura de proposicions i es deixarà constància del desenvolupament d'aquest acte en l'acta de reunió de la mesa.

La mesa de contractació, després de sol·licitar, si escau, els informes tècnics que estimi oportuns, elevarà a l'òrgan de contractació la proposta d'adjudicació raonada que consideri adequada.

C. PROPOSTA D’ADJUDICACIÓ PROVISIONAL

L’òrgan de contractació, en rebre la documentació de la mesa de contractació, adjudicarà provisionalment el contracte en el termini de dos mesos a comptar de l’obertura de les proposicions econòmiques.

Si no es produeix l’adjudicació dins els terminis assenyalats, els licitadors tenen dret a retirar la proposició.

L'adjudicatari provisional haurà d'acreditar, en el termini màxim de quinze dies hàbils, comptadors des de l’endemà d'haver-se publicat l'adjudicació provisional en el BOIB i/o en el Perfil del Contractant de l'òrgan de contractació (contractes)que es troba al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, llevat que l’hagi presentada en el moment de la presentació de les proposicions:

1) Documentació acreditativa d’estar al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries:

a) Justificació d’estar al corrent en el pagament de l’impost sobre activitats econòmiques, que s’acreditarà mitjançant l’imprès d’alta a la matrícula d’aquest impost, referit a l’exercici corrent o de l’últim rebut d’aquest impost completat amb una declaració responsable de no haver-se’n donat de baixa, sempre que es realitzin activitats subjectes a aquest impost. En tot cas les empreses hauran d’estar donades d’alta a l’epígraf corresponent a l’objecte del contracte.

No obstant l’anterior, quan l’empresa no estigui obligada a presentar les declaracions o documents a què es fa referència en el paràgraf anterior, s’acreditarà aquesta circumstància mitjançant declaració responsable del representant legal de l’empresa on se citin els fonaments legals o reglamentaris que l’exoneren d’aquest requisit.

b) Justificació que l’empresari està al corrent, en la data de licitació, en el compliment de la resta d’obligacions tributàries, mitjançant el corresponent certificat, d’acord amb l’art. 13 RLCAP.

2) Documentació acreditativa d’estar al corrent en el compliment de les seves obligacions i amb la Seguretat Social mitjançant la presentació d’un certificat acreditatiu que l’empresari es troba al corrent en el pagament de les seves obligacions amb la Seguretat Social, en els termes establerts en l’article 14 i 15 RLCAP.

Els corresponents certificats poden ser expedits per mitjans electrònics, informàtics o telemàtics.

3) Qualssevol altra documentació que li reclami l’òrgan de contractació, acreditativa de la seva aptitud per contractar o de l’efectiva disposició dels mitjans que s’hagi compromès a dedicar o adscriure a l’execució del contracte d’acord amb l’article 53.2 LCSP.

4) Constitució de la garantia definitiva, si s’escau, que sigui procedent, prevista en la clàusula desena .

5) Compromís de confidencialitat que s’adjunta com a annex núm. VI.

19a. ADJUDICACIÓ DEFINITIVA

L’adjudicació definitiva es produirà transcorreguts quinze dies hàbils comptats des de l’endemà de la publicació d’adjudicació provisional en un diari oficial o en el perfil de contractant de l’òrgan de contractació.

La resolució relativa a l’adjudicació definitiva del contracte, que haurà de ser motivada, es produirà dins els deu dies hàbils següents a aquell en què expiri el termini assenyalat per l’adjudicació provisional, sempre que l’adjudicatari hagi presentat la documentació assenyalada i hagi constituït la garantia definitiva, si és exigible, i sens perjudici de l’eventual revisió d’aquella en via de recurs especial, de conformitat amb l’art 37 LCSP.

Quan no escaigui l’adjudicació definitiva del contracte al licitador que hagi resultat adjudicatari provisional perquè no compleix les condicions necessàries, abans de procedir a una nova convocatòria, l’Ajuntament podrà efectuar una nova adjudicació provisional al licitador o licitadors següents a aquell, per l’ordre en què hagin quedat classificades les seves ofertes, sempre que això sigui possible i que el nou adjudicatari hi hagi prestat la seva conformitat, cas en què s’ha de

concedir a aquest un termini de deu dies hàbils per tal que presenti la documentació i constitueixi la garantia definitiva .

L’adjudicació definitiva s’haurà de notificar als licitadors.

Si els interessats ho sol·liciten, se’ls ha de facilitar informació, en un termini màxim de quinze dies a partir de la recepció de la petició en aquest sentit, dels motius del rebuig de la seva proposició i de les característiques de la proposició de l’adjudicatari que van ser determinants de l’adjudicació en favor seu.

La informació que doni l’òrgan de contractació es farà de conformitat a l’art 137.2 LCSP.

20a. FORMALITZACIÓ DEL CONTRACTE

L'adjudicatari, queda obligat a subscriure, dins el termini de DEU (10) DIES HÀBILS comptadors des del següent a la data de notificació de l'adjudicació definitiva, el corresponent document administratiu de formalització del contracte, i el secretari o la secretària de la corporació n'ha de donar fe.

El contracte s'ajustarà al contingut d'aquest Plec i es formalitzarà sempre en document administratiu, llevat que l'adjudicatari en sol·liciti la formalització en escriptura pública, cas en el qual s'haurà de fer càrrec de les despeses que això comporti. En aquest cas el contractista, en el termini de quinze dies (15) comptats des de la data del seu atorgament, lliurarà a l'organisme responsable de la tramitació del contracte dues còpies simples de l'esmentat document.

Quan per causes imputables al contractista no s’hagi formalitzat el contracte dins el termini indicat, l’Administració en pot acordar la resolució, així com la confiscació de la garantia provisional que, si s’escau, s’hagi constituït, i hi és aplicable el que preveu l’article 195.3.a) de la LCSP, quant a la intervenció del Consell d’Estat o òrgan autonòmic equivalent en els casos en què es formuli oposició pel contractista. Si les causes de la no formalització són imputables a l’Administració, s’ha d’indemnitzar el contractista dels danys i perjudicis que li pugui ocasionar la demora, amb independència que pugui sol·licitar la resolució del contracte a l’empara del que estableix la lletra d) de l’article 206 de la LCSP.

21a. CESSIÓ I SUBCONTRACTACIÓ

Es permet cedir i subcontractar aquest contracte en els casos i amb els requisits que estableixen la LCSP i la resta de les disposicions que hi concordin. La cessió del contracte s’efectuarà, si escau, d’acord amb allò que disposa l’article 209 de la LCSP. Les subcontractacions que, si escau, es realitzin, se sotmetran als requisits establerts en els articles 210 i 211 de la LCSP. Aquestes no podran excedir en percentatge d’una quantia superior al 60% de l’import d’adjudicació.

La subcontractació haurà de complir els requisits prevists en la Llei 32/2006, de18 d’octubre, reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció, i en el Reial decret 1109/2007, de 24 d’agost, pel qual es desplega la llei anterior.

22a. CARTELL DE L'OBRA

Mentre s'executin les obres es col·locarà un rètol normalitzat a l'obra, encarregat per l’Ajuntament però pagat directament i exclusivament pel contractista, en el qual s’indicarà que l’obra es cofinançada amb Fons Feder i figurarà l’emblema de la Unió Europea, així com els demés elements que es senyalen als articles 8 i 9 del Reglament 1828/2006 de la Comunitat Europea de 8 de desembre de 2006 (DOUE núm. L371, de 27/12/06).

23a. OBLIGACIONS ESPECÍFIQUES DE L’ADJUDICATARI

S’estableixen expressament com a obligacions d’específic compliment per al contractista adjudicatari i sense perjudici de qualsevol altra que pugui establir-se per raó del contracte o general de la llei, les següents:

1. COMPLIMENT ESTRICTE DE TERMINIS

L’adjudicatari està obligat a complir amb els terminis d’execució de l’obra. La constitució en demora del contractista no necessitarà requeriment previ de l’Administració. Si el contractista incorre en demora per causes imputables a ell, l’Administració podrà optar per rescindir l contracte o per imposar-li penalitats econòmiques, segons allò que estableix la clàusula següent d’aquest Plec.

2. OBLIGACIONS LABORALS I SOCIALS

L’adjudicatari està obligat a complir les disposicions vigents en matèria laboral, de seguretat social i de seguretat i salut en el treball.

En particular, i de conformitat amb allò que disposa l’article 3.2 del Reial decret 1627/1997, de 24 d’octubre, en el qual s’estableixen disposicions mínimes en matèria de seguretat i salut a les obres, quan en l’execució de l’obra intervingui més d’una empresa, o una empresa i treballadors autònoms, l’Ajuntament abans de l’inici dels treballs o tan aviat com es constati aquesta circumstància, designarà un coordinador en matèria de seguretat i salut durant l’execució de l’obra.

La persona designada, integrada en la direcció facultativa de l’obra als únics efectes de seguretat i salut, no tindrà cap relació laboral ni contractual amb l’Administració, i serà responsabilitat del contractista tant la seva selecció com l’establiment d’una relació que el vinculi amb el contracte d’obra.

3. DESPESES EXIGIBLES A L’ADJUDICATARI

Van a compte de l’adjudicatari les despeses de la formalització del contracte quan s’elevi a escriptura pública, així com les despeses materials i les taxes per prestació dels treballs facultatius de replanteig, direcció, inspecció i liquidació i qualsevol altra que sigui aplicable segons les disposicions vigents.

La direcció facultativa de l’obra podrà ordenar que, sense perjudici d’altres ja previstos en les prescripcions tècniques, es verifiquin estudis, assaigs, anàlisi de materials, d’instal·lacions i d’unitats d’obra que es creguin oportuns, fets per laboratoris homologats en cada especialitat o que es recullin informes específics que siguin pertinents en cada cas. Les despeses que s’originin per aquests motius aniran a càrrec del contractista fins a un límit de l’1% del pressupost de les obres.

Així mateix, aniran a càrrec de l’adjudicatari les despeses de publicitat dels anuncis.

4. IMPOSTOS

D’acord amb la normativa aplicable, en les ofertes que formulin els licitadors s’entendran compresos, a tots els efectes, els tributs de qualsevol natura que gravin els diversos conceptes que s’han de considerar. Particularment, s’hi haurà d’entendre inclòs l’impost sobre el valor afegit o, si escau, l’impost per a la realització de l’activitat que pugui correspondre. Sense perjudici d’això, aquest impost haurà de ser repercutit com a partida independent en els documents que es presentin per al cobrament, sense que l’import global contractat pugui experimentar cap increment com a conseqüència d’aquesta consignació del tribut repercutit. De la mateixa manera, s’hi consideraran incloses les quantitats que s’hagin de satisfer en concepte de llicència d’obres, impost sobre construccions, instal·lacions i obres i qualsevol altre tipus de tribut de característiques similars establert per l’Estat, per les comunitats autònomes o per l’Administració local.

5. SENYALITZACIÓ DE LES OBRES

L’adjudicatari està obligat a instal·lar, al seu càrrec, els cartells informatius i identificadors de l’actuació, les senyalitzacions necessàries per indicar l’accés a l’obra, la circulació en la zona que ocupin els treballs i els punts de possible perill per les obres, tant a la zona com a les seves immediacions.

6. ALTRES OBLIGACIONS

El contractista està obligat a comunicar a l’Administració, en un termini de DEU (10) DIES comptadors a partir del dia que hagi rebut el trasllat de l’adjudicació, als efectes de notificacions, el seu domicili o, si escau, el del seu representant o delegat; i haurà de comunicar tanmateix a l’òrgan de contractació qualsevol canvi posterior en el mateix termini de deu dies des de la seva producció.

En tot cas, el contractista ha de complir les obligacions legalment i reglamentàriament establertes i aquelles altres contingudes en aquest plec.

7. DEURE DE SIGIL I CONFIDENCIALITAT El contractista haurà de mantenir sigil respecte de les dades o els antecedents que estiguin relacionats amb l’objecte del contracte dels quals tingui coneixement en raó de l’execució d’aquest i que no siguin públics o notoris.

Conforme a l’art. 26.1 apartat l) i 124 de la LCSP, i a la seva disposició addicional trenta-una.

1. El contractista, quan aquest contracte impliqui el tractament de dades de caràcter personal, ha de respectar íntegrament la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i la seva normativa de desplegament.

2. En cas que la contractació impliqui l’accés del contractista a dades de caràcter personal del tractament de les quals sigui responsable l’entitat contractant, aquell té la consideració d’encarregat del tractament.

En aquest cas, l’accés a aquestes dades no es considera comunicació de dades, quan es compleixi el que preveu l’article 12.2 i 3 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre. En tot cas, les previsions de l’article 12.2 de l’esmentada Llei han de constar per escrit.

Quan finalitzi la prestació contractual les dades de caràcter personal han de ser destruïdes o retornades a l’entitat contractant responsable, o a l’encarregat de tractament que aquesta hagi designat.

El tercer encarregat del tractament ha de conservar degudament bloquejades les dades mentre puguin derivar responsabilitats de la seva relació amb l’entitat responsable del tractament.

3. En cas que un tercer tracti dades personals per compte del contractista, encarregat del tractament, s’han de complir els requisits següents:

a) Que l’esmentat tractament s’hagi especificat en el contracte signat per l’entitat contractant i el contractista.

b) Que el tractament de dades de caràcter personal s’ajusti a les instruccions del responsable del tractament.

c) Que el contractista encarregat del tractament i el tercer formalitzin el contracte en els termes que preveu l’article 12.2 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre.

En aquests casos, el tercer també té la consideració d’encarregat del tractament.

Aquesta reserva s’explicitarà mitjançant la signatura de compromís de confidencialitat que s’adjunta com a annex núm. VII, que aportarà l’adjudicatari segons s’estableix en la clàusula següent d’aquest Plec.

24a. RESCISSIÓ DEL CONTRACTE. SISTEMA DE PENALITZACIONS PER INCOMPLIMENT CONTRACTUAL

Són causes de rescissió d'aquest contracte les especificades en els art. 206 i 220 del LCSP. Quan s’acordi la rescissió del contracte, l’Administració podrà adjudicar el contracte al licitador o licitadors següents a aquell, per l’ordre de les seves ofertes, sempre que això sigui possible, abans de procedir a una nova convocatòria i si existeix conformitat del nou adjudicatari.

Malgrat poder ser causa de rescissió contractual i donat que l’interès públic, una vegada s’ha iniciat l’expedient de contractació, ha de ser continuar endavant amb l’obra en comptes de rescindir el contracte, s’estableix expressament el següent sistema de penalitzacions:

24.1a. PENALITZACIONS PER INCOMPLIMENT DE TERMINI

És obligació principal del contractista complir el contracte en els terminis establerts per a la seva realització. La constitució en demora del contractista no exigirà requeriment previ per part de l’Administració. La importància del factor temps en aquesta contractació exigeix establir un sistema rígid de penalitzacions i així, si el contractista, per causes que se li puguin imputar, ha incorregut en demora dels terminis parcials de manera que faci presumir racionalment la impossibilitat de complir el termini final o aquest ha quedat incomplet, l'òrgan contractant podrà optar per rescindir el contracte o exigir-ne la continuació en els termes que s’estableixen:

- Si l’Administració opta per la rescissió contractual per incompliment de terminis, el contractista perd la fiança lliurada. La rescissió no exigeix cap altre requisit que l’audiència prèvia del contractista i el dictamen de l’òrgan consultiu, si hi hagués oposició per part del contractista.

- Si, malgrat l’incompliment dels terminis per part del contractista, l’Administració opta per continuar la contractació, imposarà al contractista, a més de l’exacte compliment del contracte, les penalitzacions següents (art. 196.4 de la LCSP):

Les penalitats diàries en la proporció de 0,20 euros per cada 1.000 euros del preu del contracte.

Cada vegada que les penalitats per demora assoleixin un múltiple del 5 per cent del preu del contracte, l’òrgan de contractació està facultat per resoldre’l o acordar la continuïtat de l’execució amb imposició de noves penalitats.

L’Administració té la mateixa facultat a què es refereix l’apartat anterior respecte a l’incompliment per part del contractista dels terminis parcials, quan s’hagi previst en el plec de clàusules administratives particulars o quan la demora en el compliment dels dits terminis faci presumir raonablement la impossibilitat de complir el termini total.

Les penalitats s’imposaran per acord de l’òrgan de contractació, adoptat a proposta del responsable del contracte si se n’ha designat, que és immediatament executiu, i s’han de fer efectives mitjançant la deducció de les quantitats que, en concepte de pagament total o parcial, s’hagin d’abonar al contractista o sobre la garantia que, si s’escau, s’hagi constituït, quan no es puguin deduir de les certificacions esmentades.

La imposició d’aquestes penalitats en comptes de la rescissió contractual donarà lloc a l’ampliació del termini de lliurament pel temps que l’Administració consideri necessari per a l’acabament de l’obra. Aquest ajornament, llevat dels supòsits especials, coincidirà amb el temps de demora que s’hagi produït i que ha estat el motiu de la penalització.

24.2a. EFECTIVITAT DE LES PENALITZACIONS

El compliment del pagament de les penalitzacions previstes es farà efectiu mitjançant reduccions de preus en els certificats parcials d’obra que puguin lliurar-se posteriorment a l’advertència de l’incompliment del retard o, si no hi hagués certificats parcials, mitjançant l’oportuna reducció de preu en el certificat final d’obra (aplicació de sistema de retencions en el preu).Tot això després d'obrir expedient justificatiu i d'audiència al contractista. En tot cas, l’incompliment de qualsevol de les obligacions que s’imposen al contractista per virtut d’aquest contracte pot donar lloc a la rescissió contractual.

RELACIONS GENERALS ENTREL L’AJUNTAMENT I EL CONTRACTISTA

25a. DIRECCIÓ D'OBRES

La direcció facultativa de l'obra és constituïda per la persona o les persones, amb titulació adequada i suficient, directament responsable/s de la direcció, la comprovació i la vigilància de la correcta realització de l'obra contractada, que assumirà la representació de l’Ajuntament des Mercadal davant el contractista.

La direcció facultativa de l'obra podrà comptar, amb la conformitat prèvia de l’Ajuntament, amb col·laboradors a les seves ordres per exercir les seves funcions, que desenvoluparan la seva tasca en funció de les atribucions derivades dels seus títols professionals o dels seus coneixements específics. Si la direcció facultativa de l'obra percep honoraris, els d'aquests col·laboradors aniran a càrrec seu, tret que l’Ajuntament des Mercadal ho acordi d'una altra manera.

La direcció designada serà comunicada al contractista abans de la data assenyalada per a la comprovació del replanteig i aquell procedirà de la mateixa manera respecte del seu personal col·laborador.

Les variacions que en aquestes designacions es facin durant l'execució del contracte es comunicaran per escrit al contractista.

L’òrgan de contractació, mitjançant el director d’obra que designi, durà a terme la direcció, inspecció, comprovació i vigilància necessàries per a la correcta realització de l’obra contractada, segons allò que disposen els articles 94 i següents del RGLCAP. Si escau, juntament amb la direcció de l’obra, l’òrgan de contractació podrà designar també, si fos necessari, un responsable de l’execució del contracte amb la finalitat d’assegurar que la prestació pactada es realitzi correctament, sens prejudici de les funcions de la direcció facultativa,

Per la seva part, l’adjudicatari haurà de designar un responsable de l’execució del contracte, amb la titulació acadèmica adequada.

Durant l’execució del contracte l’adjudicatari assumirà les responsabilitats inherents a la direcció immediata dels treballs i al control i la vigilància de materials i de les obres que executi segons les instruccions, d’obligatori compliment, donades per l’Administració mitjançant el facultatiu designat per a la direcció i inspecció de les obres.

26a. CONTRACTISTA

S'entén per contractista la part contractant obligada a executar l'obra. Si dues empreses o més presenten una oferta conjunta a la licitació de l'obra, quedaran obligades solidàriament.

27a. REPRESENTANT DEL CONTRACTISTA

S'entén per representant del contractista la persona designada expressament per ell i acceptada per l’Ajuntament des Mercadal amb capacitat suficient per:

- Tenir la representació del contractista en el compliment de les obligacions contractuals i en qualsevol moment en què sigui necessària la seva presència o la seva actuació, sempre per a l'execució i bona marxa de les obres.

- Organitzar l'execució de les obres i interpretar i posar en pràctica les ordres rebudes de la direcció.

- Proposar a la direcció, o col·laborar-hi, la resolució dels problemes que es plantegin durant l'execució de l'obra.

Si escau, hom podrà exigir al contractista que el seu representant tengui la titulació adequada i que designi el personal facultatiu necessari per a l'exercici correcte de les seves funcions.

28a. OFICINA D'OBRA

Abans de l'inici de les obres, el contractista haurà d'instal·lar a càrrec seu una oficina d'obra, i mantenir-la durant l'execució del contracte, al lloc que consideri més apropiat i amb la conformitat prèvia de la direcció facultativa.

Aquesta oficina disposarà dels mitjans necessaris per a la custòdia, l'exposició i la consulta dels documents necessaris per executar l'obra. En tot cas, haurà de disposar amb caràcter permanent dels documents següents:

- Còpia autoritzada dels documents contractuals del projecte o projectes base del contracte.

- Llibre d'ordres i assistències degudament diligenciat

- Llibre d'incidències, als efectes del que preveu l'article 13 del RD 1627/97, de 24 d'octubre, (BOE núm. 256 de 25-10-97), modificat en part pel Reial decret 1109/2007, de 24 d’agost, amb la finalitat de seguiment i control del pla de seguretat i salut en l’obra.

Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament des Mercadal o la direcció facultativa subministrarà al contractista una còpia d'aquests documents.

L'oficina disposarà de mitjans suficients per garantir l'exposició i la consulta dels plànols, les maquetes i la resta de documents del projecte o projectes, com també l'exposició permanent del programa de treball i de les condicions necessàries per exercir les funcions de la direcció facultativa.

29a. ORDRES AL CONTRACTISTA

El llibre d'ordres s'obrirà en la data de comprovació del replanteig i es tancarà amb la recepció de les obres. Durant aquest temps estarà a disposició de la direcció que, quan pertoqui, hi anotarà les ordres, les instruccions i les comunicacions que consideri oportunes, i les autoritzarà amb la seva firma.

El contractista estarà també obligat a transcriure en aquest llibre, per si o mitjançant un representant, les ordres o instruccions que rebi per escrit de la direcció i a signar, als efectes pertinents, l'oportuna justificació de recepció, sense perjudici de la necessitat d'una posterior autorització d'aquestes transcripcions per part de la direcció, amb la seva signatura al llibre esmentat. Un cop efectuada la recepció, el llibre d'ordres passarà a poder i propietat de l’Ajuntament, però podrà ser consultat en tot moment pel contractista.

30a. INSPECCIÓ I CONTROL DELS TREBALLS

L’Ajuntament exercirà, mitjançant la persona designada com a responsable del contracte als efectes establerts a l’art. 41 de la LCSP, el control dels treballs compresos en aquest contracte. L'empresa adjudicatària s’obliga a facilitar la pràctica del control al personal encarregat. Així mateix, el contractista s’obliga a facilitar a la direcció facultativa la recollida de totes les dades necessàries per tal que es pugui dur correctament el llibre d'incidències.

31a. FACULTATS DE L’AJUNTAMENT DES MERCADAL RESPECTE EL PERSONAL DEL CONTRACTISTA

L'adjudicatari haurà d'executar els treballs amb operaris d'aptitud reconeguda. Quan l'adjudicatari o les persones que en depenen incorrin en actes o omissions que comprometin o pertorbin la bona marxa de les obres o el compliment del programa de treball, l’Ajuntament, a través de la direcció facultativa, podrà exigir-li l'adopció de les mesures concretes i eficaces per tal de restablir el bon ordre en l'execució d'allò pactat.

EXECUCIÓ DE L'OBRA

32a. CONSERVACIÓ I SENYALITZACIÓ DE LES OBRES

El contractista està obligat no només a executar correctament l'obra, sinó també a conservar-la i senyalitzar-la fins a la seva recepció.

La responsabilitat del contractista per faltes que es puguin advertir a l'obra s'estén al supòsit que es deguin tant a una construcció defectuosa imputable al contractista com a una conservació indeguda de les unitats d'obra, encara que la direcció facultativa les hagi examinades i trobades conformes, immediatament després de construir-les o en qualsevol moment fins a la seva recepció. Així mateix, queda obligat a senyalitzar, a càrrec seu, les obres objecte del contracte, d'acord amb el que prescriu la normativa legal que hi sigui aplicable. El contractista ha de complir les ordres que rebi de la direcció sobre la instal·lació dels senyals complementaris o la modificació dels ja instal·lats. Serà directament responsable dels perjudicis que la inobservança de les esmentades normes i ordres pogués causar.

Si és necessària la realització de treballs nocturns, aquests hauran de ser prèviament autoritzats per la direcció facultativa de l'obra i realitzats només a les unitats d'obra que ell indiqui. El contractista haurà d'instal·lar els equips d'il·luminació del tipus i amb la intensitat necessaris per garantir la seguretat de persones i béns i mantenir-los en perfecte estat mentre durin els treballs nocturns.

El contractista està obligat a senyalitzar i abalisar les obres amb discs, senyals, marques, rètols, llums i la senyalització i l'abalisament, diürns i nocturns, que siguin obligatoris o necessaris per prevenir qualsevol possible accident de trànsit de vianants i/o vehicles. De la mateixa manera, el contractista està obligat a col·locar tanques de protecció als costats i els extrems de les sèquies, els pous, etc. i a totes les obres que impliquin perill per al trànsit de persones i/o vehicles. El contractista, sense perjudici d’allò que sobre el particular ordeni la direcció facultativa de l'obra, serà el responsable del compliment estricte de les disposicions oficials vigents, de les emanades del projecte tècnic i la resta que resultin de l'apreciació prudent del propi contractista en matèria de

senyalització, abalisament, il·luminació, protecció i seguretat de persones i/o vehicles a l'àmbit de les obres.

En conseqüència, el contractista serà el responsable de qualsevol accident o dany que es produeixi a causa de deficiència o falta de senyalització, abalisament o protecció de les obres.

El contractista ha de facilitar, en condicions de seguretat i a càrrec seu, a transeünts, veïns, etc. el trànsit i l'accés a domicilis, locals comercials, etc. mitjançant la col·locació de passarel·les adequades, taules, planxes, etc.

33a. COMPROVACIÓ DEL REPLANTEIG DE L'OBRA

Un cop formalitzat el contracte de l'obra, en el termini màxim d’un mes, la direcció facultativa comprovarà el replanteig sobre el terreny en el seu conjunt i de les seves parts, en presència del contractista o d'un representant seu degudament autoritzat. S'estendrà acta del resultat de la comprovació.

Si el contractista, o el seu representant, sense causa justificada, no acudeix a l'acte de la comprovació del replanteig, la seva absència es considerarà com incompliment del contracte, amb els efectes prevists en la normativa aplicable als contractes del Sector Públic.

Quan el resultat de la comprovació del replanteig demostri la possessió i la disposició real dels terrenys, els edificis i les instal·lacions, i la viabilitat del projecte, segons el parer de la direcció facultativa de les obres, sense reserva per part del contractista, aquell donarà l'autorització per iniciar-les i es farà constar aquest extrem explícitament a l'acta estesa.

El contractista quedarà notificat de l'autorització pel fet de subscriure l'acta.

Si el contractista, sense formular reserves sobre la viabilitat del projecte, ha fet altres observacions que puguin afectar l'execució, la direcció facultativa decidirà iniciar o demorar les obres un cop considerades aquestes observacions, i ho justificarà en la mateixa acta.

Les dades, les cotes i els punts fixats s'anotaran en un annex a l'acta de comprovació de replanteig, que s'unirà a l'expedient de l'obra. Se’n lliurarà una còpia al contractista.

El contractista es responsabilitzarà de la conservació dels punts de replanteig que se li hagin encomanat.

El contractista haurà de proveir, a càrrec seu, de tots els materials, els equips i la mà d'obra necessaris per efectuar els replanteigs i determinar els punts de control o referència que es requereixin.

34a. INICI DE LES OBRES

Un cop efectuada la comprovació del replanteig el contractista haurà de començar les obres l'endemà de subscriure l'acta corresponent.

35a. EXECUCIÓ DELS TREBALLS. DIRECCIÓ I INSPECCIÓ DE L’EXECUCIÓ

Les obres s'executaran amb subjecció estricta a aquestes clàusules i als documents tècnics que serveixen de base al contracte, i conformement amb les prescripcions que, per escrit, doni la direcció facultativa de l'obra dins els límits d’aquests plecs.

Fora d'aquests límits necessitarà autorització de l'òrgan de contractació de l’Ajuntament des Mercadal.

El contractista se sotmetrà a les facultats d'interpretació, modificació i resolució que la legislació vigent confereix a l’Ajuntament.

De conformitat amb allò que s’estableix en els articles 94 i 95 RGLCAP, l’Ajuntament té potestat administrativa en relació amb la inspecció i el control de l’actuació del contractista en el desenvolupament de l’execució dels treballs, i pot donar les instruccions oportunes per al fidel compliment del que han pactat les parts contractants o que, segons les circumstàncies, es faci

necessari per al bon compliment del fi públic.

Si el contractista o el personal al seu càrrec (contractat o subcontractat) incorren en actes o omissions que comprometin o pertorbin la bona marxa del contracte, l’Ajuntament des Mercadal podrà exigir l’adopció de mesures concretes per aconseguir el restabliment del bon ordre en l’execució d’allò que s’ha pactat.

36a. SUSPENSIÓ DE LES OBRES

1. Si l’Administració acorda la suspensió del contracte o aquella té lloc per l’aplicació del que disposa l’article 200 de la LCSP, s’ha d’estendre una acta en què es consignin les circumstàncies que l’han motivat i la situació de fet en l’execució d’aquell.

2. Acordada la suspensió, l’Administració ha d’abonar al contractista els danys i perjudicis efectivament soferts per aquest.

37a. REPLANTEIGS DE DETALL

La direcció facultativa de l'obra haurà d'aprovar els replanteigs de detall necessaris per executar les obres en els terminis prevists en el programa de detall. Altrament el contractista tindrà dret a una pròrroga per un termini igual al retard produït.

38a. EQUIPS DE MAQUINÀRIA I MITJANS AUXILIARS

El contractista s'obliga a situar a les obres l'equip de maquinària i els mitjans auxiliars que calguin per executar-les correctament en els terminis establerts i, en tot cas, els equips que es fixaren en la licitació, en els mateixos termes i en el mateix detall. Aquests equips, adscrits a l'obra, hauran d'estar en perfectes condicions de funcionament.

El contractista haurà de reparar immediatament els elements avariats i assumirà l'obligació de reemplaçar-los quan així ho ordeni la direcció facultativa de l'obra.

39a. INSUFICIÈNCIA DE L'EQUIP

Si l'equip o la dotació prevists en el projecte són insuficients per executar l'obra en els terminis establerts, el contractista no tindrà dret a cap reclamació davant l’Ajuntament des Mercadal.

40a. MATERIALS

El contractista té llibertat per obtenir d'allà on cregui convenient tots els materials de procedència no especificada en els plecs de prescripcions tècniques particulars. Això no obstant, haurà de tenir en compte les recomanacions que en facin els documents informatius i les observacions de la direcció facultativa de l'obra.

El contractista s'obliga a notificar a la direcció facultativa de l'obra, amb antelació suficient, la procedència dels materials que es proposa emprar, i a aportar, quan li ho sol·licitin, les mostres i les dades necessàries per demostrar que s'adeqüen al que exigeixen els plecs de prescripcions tècniques particulars. Si la direcció facultativa de l'obra no accepta els materials o llur procedència, ho haurà de comunicar per escrit al contractista.

L'acceptació dels materials i les procedències proposades serà requisit indispensable per a la posterior provisió d'aquests, sense perjudici de la potestat de la direcció per comprovar-ne la idoneïtat en les provisions successives. Si durant les obres es troben materials que es puguin emprar en altres usos, seran transportats als punts que estableixi la direcció facultativa, sense perjudici del dret del contractista que li abonin les despeses complementàries de transport, vigilància i emmagatzematge.

En qualsevol altre cas, i amb l'autorització prèvia i per escrit de la direcció facultativa de l'obra, el contractista en podrà disposar lliurement.

41a. EMMAGATZEMATGE DE MATERIALS

Les zones destinades a provisions requeriran l'aprovació de la direcció facultativa de l'obra. S'hauran de condicionar a satisfacció completa de la direcció quan hagin complert llur missió, de tal manera que recuperin el seu aspecte original. L'emmagatzematge es realitzarà de forma que es garanteixi la conservació dels materials en perfectes condicions d'utilització, seguretat i higiene, seguint en tot cas les instruccions de la direcció facultativa de l'obra.

La cura i la vigilància dels emmagatzematges aniran exclusivament a càrrec del contractista.

42a. MATERIALS NO EMPRATS

La policia d’obra i la retirada de materials arreplegats i no emprats corresponen al contractista i s'hauran d'efectuar a mesura que es facin els treballs.

MODIFICACIÓ DEL CONTRACTE

43a. FACULTAT DE MODIFICAR EL CONTRACTE. LÍMITS

Un cop perfeccionat el contracte, l'òrgan de contractació només pot modificar-ne els elements que l'integren d'acord amb els límits establerts en la normativa vigent.

L'exercici de la prerrogativa d'introduir-hi modificacions unilateralment implicarà l'obligació d'indemnitzar el contractista en els termes i les condicions establerts en la normativa de contractes del sector públic. En cas de reducció o supressió d'obres, el contractista no tindrà dret a reclamar cap indemnització, sense perjudici del que estableix l'article 220 de la LCSP.

L'òrgan de contractació insular només podrà acordar modificacions en el projecte de les obres, per raons d'interès públic, quan siguin conseqüència de necessitats noves o de causes tècniques imprevistes quan s'elaborava el projecte. Aquestes circumstàncies hauran de quedar acreditades i justificades.

No tenen la consideració de modificacions del contracte les ampliacions del seu objecte que no es puguin integrar en el projecte inicial mitjançant una correcció d’aquest o que consisteixin en la realització d’una prestació susceptible d’utilització o aprofitament independent o dirigida a satisfer finalitats noves no previstes a la documentació preparatòria del contracte, que han de ser contractades de forma separada, i es pot aplicar, si s’escau, el règim previst per a la contractació de prestacions complementàries si hi concorren les circumstàncies previstes als articles 155 b) i 158 b) de la LCSP.

44a. MODIFICACIONS DEL CONTRACTE

1. Quan el director facultatiu de l'obra consideri necessària una modificació del projecte que suposi variació substancial, demanarà autorització a l'òrgan de contractació per iniciar el corresponent expedient que s’ha de substanciar amb caràcter d’urgència amb les actuacions següents:

a) la redacció i aprovació del projecte

b) audiència al contractista en un termini mínim de TRES DIES hàbils

c) l’aprovació de l'expedient per l'òrgan de contractació, com també de les despeses complementàries necessàries

En el cas de que es consideri necessari aquest modificat, haurà de ser objecte d’un nou procediment de contractació; en cap cas es podrà donar de forma automàtica al mateix contractista.

2. Es procedirà de la mateixa manera en el cas que sigui el contractista qui proposi per escrit la substitució d'una unitat d'obra per una altra que tingui millors condicions, l'ús de materials de preparació més acurada o de més qualitat que els contractats, l'execució amb majors dimensions de qualsevol de les parts de les obres o, en general, qualsevol altra millora de natura anàloga que consideri beneficiosa per a l'obra i la direcció facultativa d’obra consideri convenient.

3. En el supòsit d'incidències sorgides en l'execució del contracte que puguin determinar, si no es resolen, la impossibilitat de continuar les obres, la modificació del contracte no exigirà més tràmit que la seva aprovació per l'òrgan de contractació, amb audiència prèvia del contractista per un termini de TRES DIES hàbils, a proposta de la direcció facultativa de l'obra, si el seu import no supera el 20% (VINT PER CENT) del preu del contracte.

45a. PREUS D'UNITAT D'OBRA NO PREVISTA

Quan les modificacions del projecte suposin la introducció d'unitats d'obra no compreses en la contracta o que en difereixin substancialment, els preus seran fixats per l'òrgan insular contractant, que haurà de donar audiència al contractista en un termini de TRES DIES hàbils. Si aquest no els accepta, l'Administració podrà contractar-les a un altre empresari als mateixos preus que hagi fixat, o bé executar-les directament, d’acord amb l’art. 217.2 LCSP.

46a. MODIFICACIONS NO AUTORITZADES

Les modificacions d'obra que no estiguin degudament aprovades per l'òrgan de contractació, d'acord amb el que preveuen aquests Plecs, originaran responsabilitat en el contractista, sense perjudici de la que pugui pertocar a la direcció facultativa de l'obra i/o als funcionaris encarregats de la inspecció i el control de les obres, que podrà ser obligat a enderrocar-lo i a indemnitzar per danys i perjudicis a l’Ajuntament. En qualsevol cas, tant si s'ordena la demolició com si no, perdrà el dret a l'abonament d'aquestes parts d'obra executades sense autorització. No obstant això, es podran executar sense haver estat aprovades per l'òrgan de contractació insular les modificacions que es produeixin durant l'execució correcta de l'obra només per variació en el nombre d'unitats realment executades sobre les previstes en les cubicacions del projecte, les quals s'inclouran en la certificació final de les obres, si no representen un increment de la despesa superior al 10% (DEU PER CENT) del preu del contracte. Tanmateix, quan després de la producció d'algunes d'aquestes variacions calgui introduir modificacions d'una altra natura en el projecte, hauran de ser recollides en la proposta que s'ha d'elaborar, sense esperar la certificació final de les obres.

47a. MODIFICACIONS EN CAS D'EMERGÈNCIA

Excepcionalment, l'òrgan de contractació, a proposta de la direcció facultativa de l'obra, sense tramitar prèviament cap expedient ni subjectar-se als requisits formals establerts en la Llei de contractes del Sector Públic i en les normes complementàries, podrà ordenar al contractista les modificacions que resultin totalment imprescindibles per garantir la permanència de les parts d'obra ja executades o evitar danys greus a l’obra o a terceres persones. Un cop desapareguda la causa determinant de l'emergència, es tramitarà tot d'una l'expedient de modificació en els termes prevists en les normes esmentades.

AMIDAMENT I ABONAMENT DE LES OBRES EXECUTADES

48a. ABONAMENT DE L'OBRA

El contractista té dret a l'abonament, d'acord amb els preus convinguts, de l'obra que realment executi, amb subjecció al projecte que serví de base a la licitació i a les modificacions aprovades. De la mateixa manera, ja que els pressupostos de l’obra incloïen les despeses senceres de tot el material necessari per al compliment de la normativa en matèria de seguretat i riscos laborals, com si l’empresa fos la primera vegada que realitza la seva activitat, el contractista només tindrà dret, d’acord amb els preus convinguts, a l’abonament del material que efectivament hagi comprat per a l’obra, la qual cosa haurà d’acreditar mitjançant la presentació de les factures corresponents.

En cas contrari, les quantitats previstes en el pressupost inicial com a part del preu però no desemborsades pel contractista seran restades en efectuar el pagament.

Evidentment, tot aquell material la compra del qual el contractista hagi acreditat haver adquirit per dur a terme les obres objecte de contractació, haurà de ser efectivament utilitzat, no tan sols en compliment de la normativa en matèria de seguretat i salut laboral, sinó també perquè, si no fos utilitzat, el contractista podria incórrer en actuació tipificada com a delicte per la legislació penal vigent.

En el cas que el contractista hagi acreditat la compra de material inclòs en el pressupost de les obres i es comprovi que aquest material no s’utilitza efectivament, l’Administració contractant aplicarà les mesures correctores que té a la seva disposició en cas d’incompliment de la normativa en matèria de seguretat i salut laboral per part del contractista en no utilitzar el material que va donar per adquirit per dur a terme aquestes obres. De la mateixa manera, l’Administració podrà comunicar els fets als òrgans jurisdiccionals competents per si poguessin ser constitutius d’un delicte d’estafa.

S’efectuaran pagaments parcials al contractista coincidint amb el calendari de lliuraments parcials d’obra que s’hagin assenyalat en el diagrama documentat de treball. Aquests pagaments es faran amb l’emissió prèvia del corresponent certificat parcial, per a la qual cosa s’hauran de reunir el contractista, el director d’obra i un tècnic representant de l’Administració contractant. Potestativament, podran assistir cadascuna de les parts els seus assessors jurídics i/o tècnics que creguin oportú.

El lliurament dels certificats s’ajustarà a les prescripcions que s’estableixen en aquest Plec i, subsidiàriament, al que assenyali la legislació aplicable.

49a. AMIDAMENT DE L'OBRA

La direcció facultativa de l'obra realitzarà mensualment, en la forma establerta en els plecs de prescripcions tècniques particulars o, si escau, segons el que es pugui detallar al diagrama documentat de treball consensuat entre les parts, l’amidament de les unitats d'obra executades durant el període anterior.

El contractista, o el seu representant, podrà presenciar la realització d'aquests amidaments i seran citats per escrit per la direcció facultativa de l'obra. Per a l’amidament seran vàlids els aixecaments topogràfics i les dades que la direcció facultativa de l'obra i el representant del contractista hagin conformat. En el cas de disconformitat d'aquest, es donaran com a vàlids els d'aquell i haurà de constar en l'acta de l’amidament la disconformitat del contractista.

L'absència del contractista o del seu representant en l’amidament no n'implicarà la invalidesa, si hi han estat degudament citats, i es consideraran vàlides les dades que se n'extreguin. Hom n'haurà de deixar constància. En aquells casos en què no es preveuen els factors de conversió de pes a volum o viceversa (únicament els autoritzats pels plecs de prescripcions tècniques particulars), s'adoptaran els que disposi la direcció facultativa de l'obra.

El contractista haurà de situar als punts que designi la direcció facultativa de l'obra les bàscules o instal·lacions necessàries, degudament contrastades, per efectuar els pesatges del material requerit pels Plecs de prescripcions tècniques particulars.

50a. OBRES O PARTS D'OBRES OCULTES

En el cas d'obres o parts d'obres amb dimensions i característiques que hagin de quedar posteriorment i definitivament ocultes, el contractista està obligat a avisar la direcció facultativa amb prou antelació a fi que pugui fer els amidaments corresponents i la presa de dades, aixecant els plànols que les defineixen, la conformitat de les quals subscriurà el contractista o el seu representant. Si no es produeix l'avís, cosa que ha de provar el contractista, aquest queda obligat

a acceptar les decisions de l’Ajuntament sobre el particular.

51a. RELACIONS VALORADES

La direcció facultativa de l'obra, prenent com a base els amidaments de les unitats d'obra executades i els preus contractats, redactarà mensualment la corresponent relació valorada en l'origen.

No es podrà ometre la redacció d'aquesta relació valorada mensual pel fet que algun mes l'obra realitzada hagi estat d'un volum petit o fins i tot nul·la, llevat que l’Ajuntament hagués acordat la suspensió de l'obra.

L'obra executada es valorarà amb els preus d'execució material que figuren en el quadre de preus unitaris del projecte per a cada unitat d'obra i amb els preus de les noves unitats d'obra no previstes en el contracte i que hagin estat degudament autoritzats, tenint en compte el que preveuen aquests Plecs i específicament el següent:

a) Preus unitaris: els preus unitaris fixats en el contracte per a cada obra cobriran totes les despeses efectuades per executar la unitat corresponent, inclosos els treballs auxiliars, llevat d'aquells casos prevists en els Plecs de prescripcions tècniques particulars.

b) Partides alçades: les partides alçades s'abonaran en la forma indicada en els Plecs de prescripcions tècniques particulars. En els casos no prevists, les partides alçades que s'han de justificar (susceptibles de ser mesurades en totes les seves parts en unitats d'obra, amb preus unitaris) s'abonaran amb els preus de la contracta, d'acord amb les condicions d'aquesta i el resultat dels amidaments corresponents. Quan els preus d'alguna de les unitats d'obra que formen la partida alçada no figurin en els quadres de preus del projecte tècnic, es procedirà en la forma prevista per a les unitats noves d'obra.

Les partides alçades d'abonament íntegre (referides a treballs l'especificació dels quals figuri en els documents contractuals del projecte tècnic i que no siguin susceptibles de ser mesurats) s'abonaran totalment al contractista un cop acabats els treballs de les obres a què es refereixen, d'acord amb les condicions del contracte i sense perjudici del que els Plecs de prescripcions tècniques particulars puguin establir, respecte del seu abonament fraccionat, en casos justificats. Quan l'especificació dels treballs o obres constitutius d'una partida alçada d'abonament íntegre no figuri en els documents contractuals del projecte tècnic, o hi figuri de forma incompleta, imprecisa o insuficient per a les finalitats de la seva execució, hom s'ajustarà a les instruccions que a aquests efectes dicti, per escrit, la direcció facultativa de l'obra, contra els quals el contractista podrà recórrer en la forma i en els terminis reglamentaris.

c) Materials arreplegats, instal·lacions i equips de maquinària: seran abonats al contractista en la forma assenyalada en els Plecs de clàusules administratives generals per a la contractació d'obres de l'Estat. En tot cas, es garantirà aquest pagament d'acord amb el que estableixen els esmentats plecs.

52a. PAGAMENTS AL CONTRACTISTA

La direcció facultativa de l'obra expedirà al contractista els corresponents certificats, dels quals se li trametrà una còpia a la qual s'adjuntarà la relació valorada per tal que hi pugui donar la seva conformitat o fer-hi les objeccions que estimi pertinents. Si el contractista no fa cap manifestació durant el termini de QUINZE DIES hàbils es considerarà que els accepta i serà com si n'hagués subscrit la conformitat.

Els certificats mensuals tindran la consideració de certificats a compte de l’amidament i de la liquidació final. Els certificats mensuals, la certificació final d’obres i la liquidació final s'abonaran després que els aprovi l'òrgan competent.

El que s’estableix en aquest apartat és sense perjudici de l’efectivitat del sistema de penalitzacions

establert en la clàusula 23a d’aquest Plec; sistema de penalitzacions que podrà ser aplicat directament per l’òrgan contractant sense altre requisit més que la prèvia audiència al contractista

feta en el moment de detectar l’incompliment susceptible de penalització.

OBRES DEFECTUOSES O MAL EXECUTADES

53a. TREBALLS DEFECTUOSOS O MAL EXECUTATS

El contractista és exclusivament responsable de l'execució i la conservació de les obres objecte de la contracta i de les faltes que s'hi puguin notar. No l'eximeix de responsabilitat la circumstància que la direcció d'obra hagi examinat i reconegut l'obra durant la seva construcció o els materials emprats, ni que les diverses parts de l'obra s'hagin inclòs en els amidaments o els certificats parcials.

Si l'obra no se subjecta estrictament als plànols i la resta de documents del projecte, si els materials utilitzats no són de la qualitat requerida, si s'adverteixen vicis o defectes en la construcció o es tenen raons fonamentades per creure que existeixen vicis ocults en l'obra executada, el contractista, amb l'expedient justificatiu previ i després de donar-li audiència, l'haurà d'enderrocar i tornar a realitzar fins deixar-la a completa satisfacció de la direcció de l'obra.

Les despeses d'aquestes operacions aniran a càrrec del contractista.

Si la direcció de l'obra considera que hi ha unitats que són admissibles encara que siguin defectuoses, podrà proposar a l’Ajuntament que les accepti, amb la consegüent rebaixa de preus.

54a. INDEMNITZACIONS A COMPTE DEL CONTRACTISTA

El contractista serà l’únic responsable, durant l'execució de les obres i en el període de garantia, de tots els danys i perjudicis, directes i indirectes, que es puguin ocasionar a qualsevol persona, propietat o servei públic o privat, amb ocasió o com a conseqüència dels actes, les omissions o les negligències del personal al seu càrrec o d'una deficient organització i/o realització de les obres. Tot això, amb total indemnitat per a l’Administració.

55a. FORÇA MAJOR

FORÇA MAJOR CAUSANT DE RETARDS EN L’OBRA

Als efectes d’aquesta contractació i, molt especialment pel que fa referència als supòsits de retard culpable del contractista en l’execució de les obres, s’han d’entendre només com a casos de força major que exclouen la responsabilitat al contractista els derivats de:

a) Els incendis causats per l’electricitat atmosfèrica.

b) Els fenòmens naturals d’efectes catastròfics, com ara sismes submarins, terratrèmols, erupcions volcàniques, moviments del terreny, temporals marítims, inundacions o altres de semblants.

c) Les destrosses ocasionades violentament en temps de guerra, robatoris tumultuosos o alteracions greus de l’ordre públic.

Llevat d’aquests successos, el contractista haurà de respondre pels retards en el lliurament de l’obra o retards parcials que facin preveure la impossibilitat de lliurament final.

FORÇA MAJOR CAUSANT DE DANYS I PERJUDICIS

El contractista no tindrà dret a ser indemnitzat a causa de pèrdua o perjudicis ocasionats a les obres, llevat dels casos de força major assenyalats en la Llei de contractes del Sector Públic i en els seus reglaments. En l'expedient haurà d'acreditar, però, que prèviament al succés havia pres

les mesures i precaucions raonables per prevenir i evitar, dintre de les seves possibilitats, que les unitats d'obra executades i els materials arreplegats a l'obra patissin danys per esdeveniments

d'aquesta natura.

En la valoració dels danys causats es tindrà en compte l'adopció de mesures i precaucions raonables per part del contractista, per tal de segregar-ne els danys que s'haurien pogut evitar si s'haguessin pres les mesures oportunes prèviament o immediatament després del fet causant dels danys. En aquest sentit, la direcció facultativa de l'obra, un cop que el contractista hagi presentat l'oportuna reclamació, comprovarà sobre el terreny la realitat dels fets i procedirà a la valoració dels danys. A més, farà proposta sobre l'existència de la causa, la seva relació amb els perjudicis i la procedència de la indemnització.

56a. CONTAMINACIÓ I MEDI AMBIENT

El contractista estarà obligat a complir les ordres de la direcció facultativa l'objecte de les quals sigui evitar la contaminació de l'aire, els cursos d'aigua, les collites i de qualsevol classe de bé públic o privat que puguin produir les obres o les instal·lacions i els tallers que es trobin al costat, tot i que s'hagin instal·lat en terrenys de propietat del contractista, dins els límits imposats per les disposicions vigents sobre conservació de la natura i medi ambient.

57a. ALTRES DESPESES A COMPTE DEL CONTRACTISTA

Aniran exclusivament a càrrec del contractista:

- Les despeses que siguin necessàries per tramitar i obtenir autoritzacions, llicències, documents o qualsevol altra informació d'organismes o particulars.

- Les despeses corresponents a proves, assaigs de materials, tramesa i recollida de documentació, construcció, retirada i remoció de qualsevol classe de construccions auxiliars, neteja i evacuació de deixalles i fems, conservació i desguàs i, en general, tots els treballs i informes necessaris per al compliment de la finalitat del contracte i per a la seva comprovació.

- Els imposts, les taxes, els preus públics, els drets, les compensacions i els altres gravàmens i les exaccions que resultin aplicables segons les disposicions vigents amb ocasió o com a conseqüència del contracte o de la seva execució.

- Les de subministrament, col·locació i conservació, si escau, de senyals de trànsit i altres recursos necessaris, com també les de conservació necessàries per proporcionar seguretat a les obres.

- Qualsevol altra despesa que es generi per a la realització del contracte.

58a. LLEIS ESPECIALS

L'adjudicatari haurà de complir, obligatòriament, les normes vigents en matèria laboral i tributària i de seguretat i higiene en el treball (especialment el RD 1627/97, de 24 d'octubre). En el cas que s'haguessin de menester béns o serveis d'origen no espanyol, per importar-los, haurà de complir la legislació vigent en aquesta matèria.

CONCLUSIÓ I LIQUIDACIÓ DEL CONTRACTE

59a. RECEPCIÓ DE LES OBRES. LLIURAMENTS PARCIALS I FINAL. CERTIFICACIÓ FINAL D’OBRES.

El diagrama documental de treball determinarà el calendari de lliuraments parcials que regirà l’execució de l’obra. D’acord amb aquest calendari consensuat per ambdues parts, el contractista farà els lliuraments segons el que s’hagi estipulat, aplicant-se el règim de penalitzacions previst en la clàusula 23a.1. Els pagaments es faran d’acord amb el que preveuen les clàusules 47a i 51a.

El contracte s'entendrà acomplert quan el contractista hagi realitzat la totalitat del seu objecte. En tot cas la seva constatació exigirà de la corporació un acte formal i positiu de conformitat dins el mes següent al de realització de l'objecte del contracte. Concorreran a aquest acte el funcionari encarregat de la inspecció i el control de les obres, la direcció facultativa de l'obra, el contractista i un representant d’Intervenció. També hi podrà assistir un representant de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia i del Consell Insular de Menorca. Si les obres es troben en bon estat i han estat realitzades d'acord amb les prescripcions previstes, el funcionari tècnic que hagi estat designat per l’Ajuntament les donarà per rebudes, es lliuraran a l'ús públic o al servei corresponent, i començarà a computar el termini de garantia. S'estendrà acta de la recepció en què es constataran les observacions realitzades. L'absència injustificada del contractista a aquest acte li impedirà exercir els drets que puguin derivar-se de la seva assistència en aquest, i l'acte es considerarà vàlid a tots els efectes.

Dins el termini de 3 mesos comptats a partir de la recepció, l’òrgan de contractació ha d’aprovar la certificació final de les obres executades, que han de ser abonades al contractista a càrrec de la liquidació del contracte.

Quan les obres no es trobin en estat de ser rebudes, s’ha de fer constar a l’acta i el director de les obres ha d’assenyalar els defectes observats detallant les instruccions necessàries i fixar un termini per a esmenar-los. Si transcorregut aquest termini el contractista no ho ha efectuat, se li pot concedir un altre termini improrrogable o bé, es pot declarar resolt el contracte.

60a. PRÒRROGA DEL TERMINI D’EXECUCIÓ

Excepcionalment, si hi concorren causes justificades i no imputables al contractista, podrà atorgar-se pròrroga del termini d’execució pactat inicialment, bé pel que es ref6ereix al termini d’execució total, bé pel que fa referència a qualsevol dels lliuraments parcials establerts en el diagrama documentat de treball. A aquest efecte, el contractista demanarà una pròrroga per escrit, dins el QUINZE DIES (15) següents a la data de producció de la causa originària del retard, al·legant les raons per les quals sol·licita l’esmentada pròrroga i el temps que estima suficient per acabar l’obra o, si escau, per fer el lliurament parcial previst.

L’Administració dictarà resolució, a la vista de les al·legacions presentades i sense perjudici de poder demanar més explicacions i/o justificacions al contractista, en un termini màxim de SET DIES (7) i notificarà la seva decisió justificada al contractista, concedint o denegant allò que se sol·licita i amb la potestat de tallar, si ho considera convenient, el termini de pròrroga demanat pel contractista. La decisió de l’Administració és d’obligat compliment per al contractista, sense perjudici de poder ser objecte dels recursos que s’estimin procedents. Si el contractista no demanés per escrit aquesta pròrroga, s’estimarà que renuncia al seu dret i l’Administració queda facultada per concedir, si ho estima necessari o convenient, la pròrroga que cregui oportuna. En tot cas, procedirà a la imposició de les penalitats que siguin aplicables pel retard sobre el termini previst.

61a. TERMINI DE GARANTIA

El termini de garantia de l'obra serà d’UN (1) ANY comptat a partir de l'acta de recepció, durant el qual el contractista respondrà de tots els desperfectes que es puguin detectar a les obres. Si voluntàriament, o a requeriment de la direcció facultativa, no corregeix els esmentats desperfectes, ho farà l’Ajuntament amb càrrec a la fiança definitiva.

62a. LIQUIDACIÓ I DEVOLUCIÓ DE LA FIANÇA

Dins el termini dels QUINZE DIES anteriors al compliment del termini de garantia el director facultatiu de l’obra, d’ofici o a instància del contractista, ha de redactar un informe sobre l’estat de les obres. Si l’informe fos favorable, el contractista quedarà rellevat de tota responsabilitat, llevat

del que disposa l’art. 219 LCSP, i amb la conformitat prèvia dels serveis d’Intervenció se li retornarà o es cancel·larà la garantia i es liquidaran, si escau, les obligacions pendents. Si l’informe fos desfavorable, es procediria de conformitat amb l’establert en l’art. 218.3 in fine LCSP.

63a. RESPONSABILITAT PER VICIS OCULTS

Si l'obra es fa malbé després que hagi expirat el termini de garantia per vicis ocults, hom s'ajustarà al que disposa l'article 219 LCSP.

64a. INTERPRETACIÓ DELS PROJECTES

En les controvèrsies que puguin sorgir entorn de la recta interpretació dels plànols, pressuposts i plecs de prescripcions tècniques particulars, el contractista s'atendrà a la resolució de l’òrgan de contractació de l’Ajuntament des Mercadal, que s'adoptarà amb els assessoraments pertinents.

65a. SUPÒSITS DE CONTRADICCIONS

Si existeixen contradiccions, pel que fa a les determinacions econòmiques i administratives, entre els documents que integren el projecte tècnic, prevaldran les clàusules contingudes en aquest plec.

66a. ÚS DEL CATALÀ

L'empresa adjudicatària del present contracte ha d'utilitzar almenys el català en tota la documentació generada per mor del contracte subscrit (factures, informes, treballs, certificats, estudis, projectes, etc.).

ANNEX I: MODEL D’AVAL

L’entitat (raó social de l’entitat de crèdit o societat de garantia recíproca), amb NIF ................................ i domicili (als efectes de notificacions i requeriments) al carrer/plaça/avinguda ....................................., núm. ........., codi postal ................., de (localitat); i en nom seu (nom i llinatges dels apoderats), amb poders suficients per obligar-lo en aquest acte segons resulta de la validació de poders que es ressenya en la part inferior d’aquest document, AVALA (nom i llinatges o raó social de l’avalat), amb NIF ............................., en virtut del que disposa (norma/es i article/s que imposa/en la constitució d’aquesta garantia), per respondre davant (òrgan administratiu, organisme autònom o ens públic) de les obligacions següents: (detalleu l’objecte del contracte o l’obligació assumida pel garantit), per un import de (en lletres i en xifres) euros.

L’entitat avaladora declara, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits prevists en la article 56.2 del Reglament general de la Llei de contractes de les administracions públiques. Aquest aval s’atorga solidàriament respecte de l’obligat principal, amb renúncia expressa al benefici d’excussió i amb compromís de pagament al primer requeriment de la Caixa General de Dipòsits o òrgan equivalent de les restants administracions públiques, amb subjecció als termes prevists en la legislació de contractes de les administracions públiques, en les seves normes de desplegament i en la normativa que regula la Caixa General de Dipòsits.

Aquest aval serà vigent fins que (indicació de l’òrgan de contractació), o qui en nom seu sigui habilitat legalment per a això, n’autoritzi la cancel·lació o la devolució d’acord amb l’establert en la Llei de contractes de les administracions públiques i en la legislació complementària.

(Lloc i data)

(Raó social de l’entitat)

(Signatura dels apoderats)

VALIDACIÓ DE PODERS PER L’ASSESSORIA JURÍDICA DE LA CGD

O ADVOCACIA DE L’ESTAT

Província Data Número o codi

ANNEX II (Declaració responsable persones estrangeres)

El/la senyor/a _____________________________________, amb domicili a ___________, carrer _________________________, núm. ___, codi postal _______, i amb DNI núm. ______________, actuant en nom propi o en nom i representació de _____________________________________, amb domicili a ________________, carrer _____________________, núm. _____, codi postal _______, telèfon _____________, Fax ____________ CIF______________, i amb capacitat legal per contractar en nom de l’esmentada empresa segons poder atorgat davant el notari de ______________, senyor/a ___________________________, dia __ d ___________ i número de protocol ____________

DECLAR SOTA LA MEVA RESPONSABILITAT

Que em sotmet a la jurisdicció dels jutjats i tribunals espanyols de qualsevol ordre per a totes les incidències que de manera directa o indirecta puguin sorgir del contracte, amb renúncia, si s’escau, al fur jurisdiccional estranger que pugui correspondre al licitador

A _______________ de/d________________ de 20___

Signatura de la persona declarant

ANNEX III: MODEL QUE HAN D’ADJUNTAR ELS LICITADORS QUE HI CONCORRIN COM A UNIÓ TEMPORAL D’EMPRESES (UTE)

El/la senyor/a ------------------------, amb domicili a -----------------, carrer --------------------, núm. --------, i amb DNI ---------------, en nom propi (o en representació de --------------------------- d’acord amb els poders que s’acompanyen, amb CIF --------------- i domicili al carrer -----------------, núm. --------, municipi de ---------- ) i amb domicili per a notificacions al carrer ---------------------, núm. -----, de ---------------, CP-------.

El/la senyor/a ------------------------, amb domicili a -----------------, carrer --------------------, núm. --------, i amb DNI ---------------, en nom propi (o en representació de --------------------------- d’acord amb els poders que s’acompanyen, amb CIF --------------- i domicili al carrer -----------------, núm. --------, municipi de ---------- ) i amb domicili per a notificacions al carrer ---------------------, núm. -----, de ---------------, CP-------.

El/la senyor/a ------------------------, amb domicili a -----------------, carrer --------------------, núm. --------, i amb DNI ---------------, en nom propi (o en representació de --------------------------- d’acord amb els poders que s’acompanyen, amb CIF --------------- i domicili al carrer -----------------, núm. --------, municipi de ---------- ) i amb domicili per a notificacions al carrer ---------------------, núm. -----, de ---------------, CP-------.

ENS COMPROMETEM

A constituir-nos en unió temporal d’empreses si resultem adjudicataris de la contractació de -------------------------------------------------------------, amb la participació següent:

-- % per a ------------------ (empresa)

-- % per a ------------------ (empresa)

-- % per a ------------------ (empresa)

A aquest efecte designem el/la senyor/a --------------------------, amb DNI ----------------, com la persona que representarà l’agrupació temporal d’empreses formada per --------------------, -------------------- i ----------------, com a representant i apoderat únic davant l’Administració de l’UTE que es constituirà durant la vigència del contracte, amb domicili per a notificacions a ---------------------------.

I perquè consti , signem aquest compromís.

, --- d ----------- de 200-.

(signatures)

ANNEX IV: DECLARACIÓ RESPONSABLE

El/la senyor/a _____________________________________, amb domicili a ___________, carrer _________________________, núm. ___, codi postal _______, i amb DNI núm. ______________, actuant en nom propi o en nom i representació de _____________________________________, amb domicili a ________________, carrer ___________________, núm. _____, codi postal _______, telèfon _____________, CIF______________, i amb capacitat legal per contractar en nom de l’esmentada empresa segons poder atorgat davant el notari de ______________, senyor/a ___________________________, dia __ d ___________ i número de protocol ____________

DECLAR SOTA LA MEVA RESPONSABILITAT

Que ni jo ni l’empresa que represento (si escau) estam sotmesos a cap de les causes de prohibició per contractar recollides en l’article 49 de la Llei 30/2007, de 30 d’octubre, de contractes del sector públic (BOE 261, 31/10/2007), i per tant que:

a) No hem estat condemnats mitjançant sentència ferma per delictes d’associació il·lícita, corrupció en transaccions econòmiques internacionals, tràfic d’influències, suborn, fraus i exaccions il·legals, delictes contra la hisenda pública i la Seguretat Social, delictes contra els drets dels treballadors, malversació i receptació i conductes afins, delictes relatius a la protecció del medi ambient, o a una pena d’inhabilitació especial per a l’exercici de professió, ofici, indústria o comerç. [1]

b) No hem sol·licitat la declaració de concurs, ni hem estat declarats insolvents en qualsevol procediment, ni ens trobem declarats en concurs, ni estem subjectes a intervenció judicial o hem estat inhabilitats de conformitat amb la Llei 22/2003, de 9 de juliol, concursal, sense que hagi conclòs el període d’inhabilitació fixat a la sentència de qualificació del concurs.

c) No hem estat sancionats amb caràcter ferm per infracció greu en matèria de disciplina de mercat, en matèria professional o en matèria d’integració laboral i d’igualtat d’oportunitats i no discriminació de les persones amb discapacitat o per infracció molt greu en matèria social, incloses les infraccions en matèria de prevenció de riscos laborals, d’acord amb el que disposa el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions en l’ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost, o en matèria mediambiental, d’acord amb el que estableix el Reial decret legislatiu 1302/1986, de 28 de juny, d’avaluació d’impacte ambiental; la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes; la Llei 4/1989, de 27 de març, de conservació dels espais naturals i de la flora i fauna silvestres; la Llei 11/1997, de 24 d’abril, d’envasos i residus d’envasos; la Llei 10/1998, de 21 d’abril, de residus; el Text refós de la Llei d’aigües, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, i la Llei 16/2002, d’1 de juliol, de prevenció i control integrats de la contaminació.

d) Estem al corrent en el compliment de les obligacions tributàries o de Seguretat Social imposades per les disposicions vigents, en els termes que es determinin per reglament.

e) No hem incorregut en falsedat en efectuar la declaració responsable a què es refereix l’article 130.1.c) o en facilitar qualsevol altra dada relativa a la nostre capacitat i solvència, o hem incomplert, per una causa que ens sigui imputable, l’obligació de comunicar la informació que preveuen l’article 59.4 i l’article 305.

f) No estem incursos en cap dels supòsits de la Llei 5/2006, de 10 d’abril, de regulació dels conflictes d’interessos dels membres del Govern i dels alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat; de la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques, o que es tracti de qualsevol dels càrrecs electius que regula la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, en els termes que s’hi estableixen.[2]

g) No hem contractat persones respecte de les quals s’hagi publicat en el «Butlletí Oficial de l’Estat» l’incompliment a què es refereix l’article 18.6 de la Llei 5/2006, de 10 d’abril, de regulació dels conflictes d’interessos dels membres del Govern i dels alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, pel fet d’haver passat a prestar serveis en empreses o societats privades directament relacionades amb les competències del càrrec ocupat durant els dos anys següents a la data de cessament en el càrrec. [3]

h) No hem donat lloc, per causa de la qual haguem estat declarats culpables, a la resolució ferma de qualsevol contracte subscrit amb una Administració pública.

i) No hem infringit cap prohibició per contractar amb qualsevol de les administracions públiques.

j) No hem estat afectats per cap prohibició de contractar imposada en virtut d’una sanció administrativa, d’acord amb el que preveuen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, o la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

k) No hem retirat indegudament la nostra proposició o candidatura en un procediment d’adjudicació, o hem impossibilitat l’adjudicació definitiva del contracte a favor nostre pel fet de no complir el que estableix l’article 135.4 dins el termini assenyalat i hi hagi hagut dol, culpa o negligència.

l) No hem incomplert les condicions especials d’execució del contracte establertes d’acord amb el que assenyala l’article 102, quan l’incompliment hagi estat definit en els plecs o en el contracte com a infracció greu de conformitat amb les disposicions de desplegament d’aquesta Llei, i hi hagi dol, culpa o negligència en l’empresari.

m) No hem incomplert les obligacions imposades a l’empresari pels acords de suspensió de les classificacions atorgades o de la declaració d’inhabilitació per contractar amb qualsevol de les administracions públiques.

n) Estem inscrits, si escau, en un registre professional o comercial en les condicions previstes per la legislació de l’Estat. (Si es tracta d’empresaris no espanyols d’estats membres de la Comunitat Europea).

o) La nostre empresa està degudament classificada, si escau, d’acord amb el que disposa la Llei 30/2007, de 30 d’octubre, de contractes del sector públic, i acreditem suficient solvència econòmica, financera i tècnica o professional.

p) No tenim cap deute amb l’Ajuntament des Mercadal

q) Acceptem totes i cadascuna de les condicions establertes en el Plec de clàusules administratives particulars i en les prescripcions tècniques.

r) Que l’entitat que represento compleix l’obligació establerta en l’article 38.1 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social dels minusvàlids.

s) Que els poders són vigents i no han estat modificats, restringits ni limitats (si escau).

_________________, __ d’/de ______________ de 2010__

ANNEX V (DECLARACIÓ GRUP D'EMPRESES)

A) MODEL DE DECLARACIÓ DE TROBAR-SE EN EL SUPÒSIT PREVIST EN L’ART 86 RLCAP ( PERTINENÇA A GRUPS D'EMPRESES).

El/la Sr./a --------------------------------, amb DNI núm. -------------------------, com a legal representant de l’empresa ------------------------ i en el seu nom i representació

DECLAR RESPONSABLEMENT:

Que als efectes de l’aplicació d’allò establert als articles 135 i 136 de la LCSP i art 86 RLCAP per a la determinació de les eventuals ofertes desproporcionades o temeràries, l’empresa --------------------------------, pertany al grup d’empreses denominat -------------------------------------------, i es troba en algun dels supòsits establerts a l’article 42.1 del Codi de Comerç. S’adjunta relació complerta d’empreses que pertanyen al mateix grup.

I per què així consti, signo la present declaració a -------------- a --- de ------.

Signatura

B) MODEL DE DECLARACIÓ DE NO TROBAR-SE EN EL SUPÒSIT PREVIST A L’ART 86 RLCAP ( PERTINENÇA A GRUPS D'EMPRESES).

El/la Sr./a --------------------------------, amb DNI núm. -------------------------, com a legal representant de l’empresa ------------------------ i en el seu nom i representació

DECLAR RESPONSABLEMENT:

Que als efectes de l’aplicació d’allò establert als articles 135 i 136 de la LCSP i art 86 RLCAP per a la determinació de les eventuals ofertes desproporcionades o temeràries, l’empresa --------------------------------, no es troba inclosa en cap dels supòsits establerts a l’article 42.1 del Codi de Comerç.

I per què així consti, signo la present declaració a -------------- a --- de ------.

Signatura

ANNEX VI.- COMPROMÍS DE CONFIDENCIALITAT

Sr./Sra............................................................................., amb DNI número..................... actuant en nom i representació de ................................................... en la seva condició de ...............................................,

MANIFESTA

Primer: Que l’empresa que representa ha estat declarada adjudicatària del contracte de ...............................................................

Segon: Que d’acord amb allò establert a la Disposició Addicional trenta un apartat 2 de la LCSP i l’article 12 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de dades de caràcter personal, en endavant LOPD, en cas de que la contractació impliqui l’accés al contractista a dades de caràcter personal del tractament dels quals sigui responsable l’entitat contractant, aquell tindrà la consideració d’encarregat del tractament . En aquest cas, l’accés a aquestes dades no es considerarà comunicació de dades, quan es compleixi el que preveu l’art 12.2 i 3 de la LOPD,

ES COMPROMET

Primer: A portar a terme la realització de l’objecte del contracte, és a dir, al tractament de les dades, observant els principis exigibles per la legislació en matèria de protecció de dades, en especial el relatius a la qualitat de les dades, seguretat i el deure de secret.

Segon: A tractar les dades d’acord amb les concretes instruccions de l’Ajuntament, no aplicant o utilitzant les dades a finalitats diferents a les especificades a l’acord primer.

Tercer: A observar el secret professional respecte a les dades objecte de tractament, mantenint absoluta confidencialitat i reserva sobre qualsevol dada que pogués conèixer amb ocasió del compliment del contracte, no comunicant a cap tercer les dades subministrades, ni tan sols per a la seva conservació. Aquests requeriments obligaran a tots els seus treballadors i col·laboradors.

Quart: En el cas que les dades es destinessin a finalitats diferents a les estipulades, es comuniquessin o utilitzessin incomplint les instruccions fixades per l’Ajuntament des Mercadal, l'empresa serà considerada també Responsable del Tractament, responent de les infraccions en què hagués incorregut.

Cinquè: A implementar, d’acord amb l’article 9 de la LOPD, les mesures d’índole tècnica i organitzatives necessàries que garanteixen la seguretat de les dades tractades a les quals té accés, d’acord al nivell de protecció que correspongui, establert en el Reglament, RD 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el reglament de desenvolupament de la llei, a fi d’evitar la seva alteració, pèrdua o tractament no autoritzat.

Sisè: Un cop complimentada la prestació contractual, les dades de caràcter personal hauran de ser destruïdes o retornades al responsable del tractament, igual que qualsevol suport o document en el qual consti alguna dada de caràcter personal objecte de tractament.

Setè: A fer-se responsable envers l’Ajuntament des Mercadal per tots els danys i perjudicis causats, incloent tots els es deriven de reclamacions de tercers o de procediments sancionadors oberts per l’Agència de Protecció de dades.

Vuitè. En el cas de que l’encarregat del tractament destini les dades a una altra finalitat, els comuniqui els utilitzi incomplint les estipulacions del contracte, serà considerat també responsable del tractament, i respondrà de les infraccions en què hagi incorregut personalment.

Desè: El compliment d’aquests compromisos de confidencialitat, així com d’allò que disposa la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, i al RD 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s’aprova el reglament de desenvolupament de la llei i la resta de normativa sobre la matèria, persistiran fins i tot després de finalitzada la relació contractual.

de ....... de 2010.

Signatura.

-----------------------

[1] La prohibició de contractar inclou les persones jurídiques els administradors o representants de les quals, vigent el seu càrrec o representació, es trobin en la situació esmentada per actuacions realitzades en nom o a benefici de les persones jurídiques esmentades, o en les quals concorrin les condicions, qualitats o relacions que requereixi la corresponent figura de delicte per ser-ne subjecte actiu

[2] La prohibició inclou les persones jurídiques en el capital de les quals participin, en els termes i quanties establertes a la legislació esmentada, el personal i els alts càrrecs de qualsevol Administració pública, així com els càrrecs electes al servei d’aquestes.

La prohibició també s’estén, en els dos casos, als cònjuges, persones vinculades amb una relació anàloga de convivència afectiva i descendents de les persones a què es refereixen els paràgrafs anteriors, sempre que, respecte dels últims, les persones esmentades en tinguin la representació legal

[3] La prohibició de contractar es manté durant el temps que continuï dins l’organització de l’empresa la persona contractada amb el límit màxim de dos anys a comptar del cessament com a alt càrrec

-----------------------

[pic]

................
................

In order to avoid copyright disputes, this page is only a partial summary.

Google Online Preview   Download